Caulerpa prolifera

altKoljeno: Chlorophyta
Razred: Bryopsidophyceae
Red: Bryopsidales
Porodica: Caulerpaceae

(Forsskäl) J. V. Lamouroux, 1809.

 

 

 


Caulerpa prolifera pripada pod zelene morske alge. Glavni dijelovi su joj: granajuća puzajuća stapka (kauloid) koja se sitnim i tankim korjenčićima (rizoidima) hvata za podlogu. Iz stapke rastu listovi koji kod ove Caulerpe mogu biti do 3 cm širine i do 30 cm visine. Tamnozelene je boje. Na mjestu oštećenja ova alga stvara svjetložuti ugrušak koji zatvara ranu i tako spriječava daljnje propadanje alge.
Rasprostranjena je u tropskom dijelu istočnog i zapadnog Atlantika i u Mediteranu. U Jadranskom moru je rijetka ali je ipak zabilježena na nekoliko lokaliteta. Nije pretjerano invanzivna i ne smatra se opasnom kao ostale vrste Caulerpi. Najčešće naseljava pjeskovita i muljevita dna 1-20 metara dubine.
U akvaristici se najviše koristi u „refugiumu“ ili algalnom filteru, a rijetko u glavnom tanku zbog opasnosti od prerastanja cijelog grebena. Ribe iz porodice kirurga ovu algu smatraju poslasticom, tako da ukoliko se koja nalazi u akvariju, vrlo lako će održavati pod kontrolom. Ovo je brzorastuća makro alga koja svojim rastom apsorbira nitrate i fosfate ugrađujući ih u svoje tkivo. Kada se pravilno održava uvelike pomaže u uklanjanju tih tvari iz akvarija. Pod održavanjem se podrazumijeva redovito obrezivanje starijih i propalih dijelova alge. Iako joj za rast više odgovaraju više temperature i jače svijetlo, vrlo dobro će se razvijati i pri temperaturi od 10 °C i „dayligt“ lampom (6500 K). Zbog toga je pogodna za jadranski akvarij jer ne prijeti opasnost od prerastanja a i zbog toga što jadranski organizmi nisu imuni na njen toksin pa nema puno prirodnih neprijatelja, osim puževa Lobiger serradifalci i Oxynoe olivacea koje ćemo odstraniti s alge prilikom unosa u akvarij.

 

alt

 

 

 

 

{fcomment}

{flike}

{fshare}

{plusone}

 

Zadnje na forumu

  • Odg: Što se sluša?
    13 Kolovoz 2020