Acetabularia acetabulum

alt

Koljeno: Chlorophyta
Razred: Ulvophyceae
Red: Dasycladales
Porodica: Polyphysaceae

(Linnaeus) P.C. Silva, 1952.

 

 

 

Acetabularia acetabulum pripada pod zelene alge. Sastoji se od tri dijela: rizoid koji nalikuje na skup kratkih korijena, duge peteljke i klobučića koji se nalazi na vrhu. Peteljka je najčešće 8-10 cm visine. Kada dosegne svoju punu veličinu počinje stvarati klobučić promjera do 10 mm. Nekalcificirani talusi su jarko zelene boje, a nakon kalcifikacije postaju bjelkasti ili svijetlozeleni. Klobučić dolazi u vrijeme rasploda. Počinje se razvijati u kasno proljeće. U njemu se razvijaju gamete koje se oslobađaju u vodu krajem ljeta i tada se klobučić raspadne. Muške i ženske gamete nalaze se u vodi, spajaju i formiraju nove stanice koje tada padaju na dno i pričvrćuju se na prostor odgovarajući za razvoj odrasle alge. Peteljka opstaje cijele godine. Ova mala alga ima samo jednu stanicu, ali ogromnih razmjera, zbog toga je čest predmet proučavanja stanične biologije i eksperimenata genetičara.
Endem je Mediterana. Nalazimo je na zapadnom i istočnom Mediteranu (osim Egipta), Jadranskom moru i na brojnim lokacijama duž atlanske obale Španjolske. Preferira kamenita i dobro osvijetljena dna. Na podlozi formira tepih kojim može pokrivati velika područja. Odgovaraju joj područja mirnijeg mora. Najčešće ih nalazimo do 5 metara dubine, ali se ponekad mogu naći i do 30 metara.
Vrlo lijepa i zanimljiva alga za jadranski akvarij. Pošto je klobuk trajao vrlo kratko, smatralo se da ovu algu nije moguće držati u akvariju.To ne predstavlja veliki problem ako joj osiguramo neke osnovne uvjete. Kod branja ove alge nećemo je čupati nego je s komadom podloge (kamena) unijeti u akvarij. Iako je alga iz plićaka i blizine površine, ne odgovaraju joj visoke temperature i najbolje se ponaša na temperaturama do 20 °C. Odgovara joj jače osvjetljenje. Prlikom prikupljanja alge treba pripaziti da u akvarij s njom ne bi unijeli puževe Elysia viridis i Elysia timida. Ti su puževi 1-3 cm dužine iste boje kao i alga pa ih je teško opaziti: ako ih unesemo možemo ostati bez alge i prije kraja ljeta.

 

alt

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.