Periclimenes brevicarpalis

Sinonimi:  Glass Anemone Shrimp
Rasprostranjenost: Australija, Indonezija, otočje Maršal, Crveno more
Veličina: do 4cm
Preporučene vrijednosti vode: temp: 24-27°C, pH: 8,1-8,4, kH: 6-12, salinitet 1,023-1,025
Sigurna za koraljne akvarije: da
Najmanja preporučena veličina akvarija: 100L

Razred: Crustacea
Red: Decapoda
Porodica: Palaemonidae
Rod: Periclimenes
Ime znanstvenika koji ga (ju) je prvi opisao: Schenkel, 1902.

Prehrana

Periclimenes je svejed (omnivor) i pojest će bilo kakve ostatke hrane životinjskog ili biljnog porijekla. Hrani se većinom detritusom i ostacima hrane svog domaćina.

Opis

Tijelo mu je prozirno sa bijelim mrljama. Početak repa je bijeli dok na kraju ima pet narančastih točaka obrubljenih crnom bojom. Mužjak ima više bijelih mrlja od ženke.
U simbiozi sa anemonom, tijelo mu je presvučeno slojem sluzi koje luči njegov domaćin te mu služi kao obrana od žarećih uboda anemone.

Razmnožavanje

Parenje počinje odmah nakon što se ženka presvuče i traje vrlo kratko tako što ju mužjak oplodi zamahom svoga tijela ispod njezinog. Već nakon 12 sati ženka će imati pune pleopods-e (swimmerettes-e) oplođenih jaja. Zavisno o temperaturi vode trebat će im 10-14 dana da se izlegu. Larve se legu uvijek kada padne mrak. Malo je vjerojatno da će se razmnožiti u akvariju. Ako se to i dogodi, izlegnute će larve pojesti ribe ili tvrdi koralji dugog polipa!

Komentar

Vrlo je jednostavan organizam za držanje u akvariju. Ako živi u simbiozi sa anemonom većinom se nalazi na vidljivom mjestu pa postaje vrlo atraktivan stanovnik akvarija. Ako se u istu anemonu pokuša „nastaniti“ neka od riba iz porodice Ocellaris ili simbiotski račić iz porodice Porcellanidae, Periclimenes će svim silama truditi otjerati uljeza što će kod račića vjerojatno i uspjeti dok će sa Klaunom na kraju najvjerojatnije podijeliti anemonu domaćina. 
Kada se presvlači vrlo je osjetljiv te se skriva čak i od svog domaćina. Vraća se tek kada mu se egzoskelet potpuno formira i očvrsne. Ako u akvariju ne postoji anemona sa kojom bi živio u simbiozi, vjerojatno će se kretati skrivenim područjima između živog kamenja i koralja te ga se neće baš često viđati. U prirodi često živi u simbiozi i sa morskim krastavcima. Zbog kompliciranog držanja morskih krastavaca u akvariju, prekrasan prizor simbioze m. krastavca i  Periclimenes kozice većinom će ostati rezerviran za ronioce.
U nedostatku anemone ili m. krastavca, kozica može za domaćina izabrati i neke koralje kao na pnr. Trachophylia sp, Bubble koralje ili neke druge tvrde koralje dugih polipa. U akvariju je moguće držati više jedinki.

Napomena

U akvariju Periclimenes kozica može biti pojedena od strane većih riba, pogotovo ako nema zaštitu simbiotskog domaćina. Da bi se to izbjeglo, potrebno je osigurati puno malih prolaza i rupa u konstrukciji samog grebena gdje bi se kozica mogla sakriti.
Prilikom ubacivanja u akvarij kozicu treba polako i postupno aklimatizirati. Važno je napomenuti da su osjetljive na visoke razine nitrata i bakra.

Zadnje na forumu

 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  jel akvarij sa ili bez poklopca?
 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  Puno hvala na savjetima.
  Ne bih htjela ciklide, ne svidjaju mi se, nekako su mi...
 • Odg: akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  --pa vjerojatno manje, ali racunaj 300kg barem
  - filter..... cim veci to bolje. Gledaj nesto...
 • akvarijum od 180l
  21 Kolovoz 2019
  Pozdrav. Trebala bi mi mala pomoc oko postavljanja akvarijuma od 180l. zanima me, kolika bi...
 • Odg: Crvenko
  21 Kolovoz 2019
   
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Morati cu svakako..

  Hvala..
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  ...
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Imam sitni bijeli pijesak kao podlogu. Pocistio sam povrsinu kao i uvijek kod ciscenja. Medutim,...
 • Odg: Mutna voda
  20 Kolovoz 2019
  Pozdrav,

  Vjerojatno si ubio bakterije u podlozi i/ili filteru.
  Daj opisi to...
 • Mutna voda
  19 Kolovoz 2019
  Pozdrav. Trebam savjet ili uputu. Nakon povratka sa duzeg GO od 3 tjedna, krenem cistit akvarij i...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem