Aiptasia Mutabilis

Rasprostranjenost: Česta je u plitkim vodama Sredozemlja te u Atlantiku na obalama zapadne Europe. U Jadranu je nešto rjeđa.
Sinonimi: Istočkana smeđa vlasulja, Mramorna ili Staklena vlasulja
(eng.) Trumpet Anemone
(njem.) Punktierte Siebanemone
(tal.) Anemona bruno
Jakost svjetla: Srednje jako do jako.
Struja vode: U staništu srednja do vrlo jaka.
Hranjenje: Plankton, manji račići i ribice. U akvariju je potrebno dodatno hranjenje.
Preporučene vrijednosti vode: 24-28 C , sg 1.022-1.026; pH 8.2-8.4; dKH 8-12

Kraljevstvo: Animalia
Koljeno: Cnidaria
Razred: Anthozoa
Podrazred: Zoantharia
Red: Actiniaria-moruzgve
Porodica: Aiptasiidae
Rod: Aiptasia
Vrste: Aiptasia diaphana (Rapp, 1829.), Aiptasia couchii (Cocks, 1851.)
(Gravenhorst, 1831.)

Opis

Ova vrsta vlasulje ima preko 150 lovki ukrašenih nepravilnim smeđim točkama koje propuštaju svjetlo, a ponekad po sebi imaju i nepravilne bijele prugice. Na bazi je bjelkasta, a bazalni je dio manji od tijela. Stup prijanja uz školjke ili stijene, a može biti visok i do 20 cm. U promjeru vlasulja dosegne duljinu do 15 cm.
Živi na kamenitom dnu ili na stijenama u zaštićenim procijepima i rupama, ali i među algama, ipak najčešće je nalazimo ispod same površine vode pa sve do 25-30 metara dubine, prema nekim podatcima čak i do 100 metara dubine.

Razmnožavanje

Aiptasia Mutabilis dvospolna i oviparna, a može se razmnožavati i aseksualno dijeljenjem (cijepanjem) preko usta.

Komentar

Roneći u području Bivia (Rijeka) primijetio sam da jedinke ove vrste koje su izložene jakom svjetlu imaju prilično "ofarbane" vrhove lovki, za razliku od onih koje su u sjeni te kojima su lovke gotovo potpuno prozirne u cijeloj dužini. Iako sam u literaturi pronašao podatak da ova vlasulja ne sadrži simbiotske alge u svom tkivu, zlatnosmeđi vrhovi na nekim jedinkama mogli bi upućivati na to da jedinke pod jakim svjetlom ipak mogu primati na sebe zooxathellae.
U akvariju ova vlasulja zahtijeva puno kamenja i uvala gdje će pronaći položaj koji joj odgovara. Treba voditi računa o količini i vrsti sustanara pri naseljavanju akvarija jer mramorna vlasulja ima lovke koje na sebi sadrže žarnike s vrlo jakim otrovom koji ribama i ostalim organizmima može nanijeti ozbiljne ozljede. Iako je stanovnik plićaka i naviknuta je na visoke temperature, u akvariju bi je ipak trebalo držati na najviše 25 stupnjeva. Ne podnosi more loše kvalitete i, ako je dobro hranjena, vrlo brzo raste. Hraniti je moramo raznoliko (mali komadi škampa, ribe, dagnje, artemija, kril, itd.) i to dva do tri puta tjedno. Kao i ostale vlasulje, i ova voli šetati po akvariju dok ne nađe sebi mjesto, ali u pravilu, ako je temperatura, protok i kvaliteta mora u redu, ne šetaju se puno. Uz odgovarajuće uvjete, Aiptasia mutabilis može godinama živjeti u akvariju.

Izvori: Neven Milišić: ENCIKLOPEDIJA JADRANSKIH KORALJA; Wikipedia
Fotografije: Zoran Dedić, Neno Marić

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.