Actinia equina

ImageKoljeno: Cnidaria
Razred: Anthozoa
Podrazred: Hexacorallia
Red: Actiniaria
Porodica: Actiniidae

(Linnaeus, 1758)

Ostali nazivi: Crvena moruzgva (hr), Beadlet anemone (en)
Rasprostranjenost: vrlo česta u Atlantiku i Mediteranu, inače poznata od Bijelog mora u Rusiji do zapadne obale Afrike
Temperatura: 14 - 26 °C
Kvaliteta vode: sg 1.023-1.025; pH 8.1-8.4; dKH 8-12

Ovaj atraktivni koralj tipičan je predstavnik biocenoze čvrstih dna mediolitorala. Kao sedentarni organizam on živi pričvršćen za stijene (uz mogućnost ograničenog kretanja) u području jakih strujanja (izmjene plime i oseke) te ekstremnim uvjetima s obzirom na izloženost suhim i mokrim periodima povlačenja i nadiranja mora. Iako tipičan za plitka područja pronađen je i do 20 m dubine, a zabilježen je i u boćatim vodama. S obzirom na staništa u kojima živi ovaj koralj iznimno je dobro prilagođen velikim temperaturnim varijacijama.

Crvena moruzgva je koralj koji pripada skupini žarnjaka te ju, kao i sve ostale, karakterizira prisustvo lovki pomoću kojih lovi i probavlja hranu. U lovkama se nalaze žarne stanice (knidoblasti) koji sadrže toksine poput equistatina i equinatoxina koji joj služe za prehranu i obranu.Što se razmnožavanja tiče, crvena moruzgva je dvospolni organizam koji se razmnožava kako spolnim tako i nespolnim putem.

Ukoliko crvenu moruzgvu želimo držati u akvariju, preporučljivo je da to  bude hladnovodan morski akvarij (npr. Jadranski) jer u toplovodnim morskim akvarijima (npr. tropski koraljni), ukoliko joj mjesto smještaja ne odgovara, svojom potragom za idealnim položajem ona svojim žarnjacima može oštetiti koralje, a isto tako, iako vam ne može nanijeti veće ozljede, pripazite da vas ne opeče prilikom čišćenja akvarija. Što se održavanja tiče, moruzgvu je potrebno hraniti, i to najbolje s komadićima lignje ili ribe.

U svakom slučaju, radi se o atraktivnom i otpornom organizmu koji nam zaista može ukrasiti hladnovodni morski akvarij, ukoliko mu pružimo odgovarajući smještaj i posvetimo malo pažnje.

Image

Fotografije: Ars
Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.