Veljača 2014 - Dellete

Za akvarij mjeseca veljače izabrali smo predivan biljni akvarij naše članice (i puno više od toga) Dellete. Osim odličnog uređenja i prekrasnih biljakama ovaj akvarij od 400 litara zaslužio je ovu titulu i zbog dojmljive LED rasvjete s automatskom imitacijom sumraka i zore.

 

 

 

1. Kada i kako si se počela baviti akvaristikom? Što te privuklo ovom hobiju?

U zarazni svijet akvaristike sam ušla prije tri i pol godine. Prije nego sam kupila prvi akvarij, akvaristiku sam smatrala vrlo jednostavnim hobijem: voda, staklo i ribe. Kako se prije kupnje volim informirati o svemu, tako sam našla portal i forum Akvarij.net-a i ovdje sam otkrila da to nije tako kako se čini na prvi pogled, što me još više privuklo u hobi. Volim podvodni svijet i ribe, ali nisam očekivala da ću se tako zaraziti. U akvaristici me očarava mogućnost izražavanja na razne načine, možete se odlučiti za stvaranje mikrostaništa za pojedine vrste ili prikazati neku nadvodnu scenu iz prirode.

 

2. Predstavi nam svoj akvarij mjeseca. Koje su dimenzije i koja tehnika ga pogoni?

Radi se o akvariju dimenzija 150x50x55cm, što iznosi nešto malo više od 400 litara. Postolje ima metalnu konstrukciju i obučeno je u iveral da bude u skladu s ostatkom dnevnog boravka. Dizajn postolja je posuden od člana Grofa, jer mi se svidjelo što na dužinu od 150 cm mogu ići samo dvoja vrata. Akvarij pogone dva filtera: JBL e900 i JBL e1501, grijač je Eheim 250W, a od ostale opreme tu je CO2 boca sa pripadajućom opremom, dozirka za makroelemente, LED rasvjeta sa kontrolerom, stream pumpa...

 

3. Posebno nam se sviđa DIY LED rasvjeta iznad ovog akvarija i želimo sve detalje. :) Kako si došla na ideju za to? Je li bilo teško realizirati zamišljeno i jesi li na kraju zadovoljna s rezultatom? I naravno, koliko to sve košta?

Na ideju za LED rasvjetu sam došla kada sam dobila prigovor da svi moji akvariji troše previše struje i da neka probam smanjiti potrošnju. Kako kod filtera i grijača ne mogu puno napraviti, rasvjeta mi je ostala kao jedina opcija. U slatkovodnoj akvaristici LED rasvjeta još nije uzela maha, pa sam informacije tražila na stranim forumima i stranicama o morskoj akvaristici, gdje su takve rasvjete puno češće. Nakon višetjednog istraživanja odlučila sam se za ledice Philips Luxeon ES zbog dobrog odnosa kvalitete i cijene, visokog CRI-ja i raznih kelvinaža. A kada već idem u projekt LED rasvjete, zašto ne iskoristiti sve mogućnosti koje ledice pružaju - kao na primjer simulaciju zore i sumraka. Za to mi je trebao kontroler, izbor je pao na Typhon LED controller koji je napravljen na osnovi Arduina. Još su mi trebali odgovarajući driveri koji se mogu dimmati sa PWM (pulse width modulation) načinom. Kod nas ih nije lako naći i u ostatku Europe su dosta skupi, pa sam pretraživajući strane forume otkrila da akvaristi koriste jednostavniju alternativu, a to su čipovi CAT4101. Jedan mail prema kinezima je riješio i to. 24 komada ledica došlo je oko 80$, napajanje 16$, 6 komada CAT4101 6$, kontroler 60$, termo ljepilo 5 $, aluminijski profili oko 50 kn. Za neke stvari sam morala platiti shipping, pa se ukupan trošak penje na oko 1500 kuna. Kada stavim na papir, ne mogu reći da sam prošla jeftino. Ali kada večer provedem uz privatan zalazak sunca, mijenjanje boja iz plavkaste dnevne svjetlosti u toplu narandastu, mogu reći da je vrijedilo svake kune (dolara?) i ne bih mijenjala apsolutno ništa.

 

4. Koliko je postav star i koja je ideja iza njega? Koji harscape si koristila i gdje si ga nabavila?

Ideja je bila napraviti neki jednostavan scape akvarij sa hrpom anubiasa i microsoruma. Akvarij vidim svega dva-tri puta mjesečno pa nisam mogla staviti neke zahtijevnije i brzorastuće biljke kod kojih bi trebala reagirati odmah ako nešto pode krivo. Hardscape je spoj kontinentalne Hrvatske (drvo sa Medvednice) i Primorja (kamenje iz Rječine).

 

 

 5. Kako održavaš akvarij? Koji su parametri vode, koristiš li čistu pipovaču ili omekšavaš vodu? U temi si napisala da koristiš DIY dozirku gnojiva. Opet želimo sve detalje.

Da budem iskrena, uopće ne mjerim parametre. Vodim se za nekim ustaljenim pravilima, naprimjer ako se pojavi zelena točkasta alga, pojačam fosfate. Voda je iz vodovoda, pri tjednim promjenama vode ju direktno ulijevam u akvarij uz dodatak sredstva za otklanjanje klora. To radim iz praktičnih razloga, jednostavno nemam gdje držati toliku količinu vode kako bi ju omekšavala ili puštala da ishlapi klor. Na sreću, voda u Rijeci je dosta mekša nego ona u Zagrebu, i vidi se da više odgovara bilju i ribama.

DIY dozirka je tu kao jednostavan i jeftin način doziranja gnojiva. Na Ebayu sam naručila  glavu dozirke, koju je bilo potrebno samo spojiti na ac/dc adapter. Intervale namještam sa digitalnim tajmerom, ali kako je na njemu najmanji interval jedna minuta, razrijedila sam gnojivo u karnisteru da u jednoj minuti u akvarij dode ppm-a gnojiva koliko želim. Tu se trebate igrati, prvo vidjeti koliku količinu tekućine dozirka izbacuje, pa izračunati s koliko dodatne vode trebate razrijediti postojeću mješavinu gnojiva. Za makroelemente koristim malo pojačanu PPS formulu, a Profito kao mikroelemente.

 

6. Biljke u akvariju izgledaju vrlo lijepo i zdravo. Koju podlogu koristiš i kako gnojiš? Kako se ponašaju Aponogetoni, a posebno Aponogeton madagascariensis koji je na glasu kao čudljiva biljka?

Podloga je Tropica plant substrat, sa malo hydroton kuglica. One su tu kako bi prekrile cijev za PPP sistem gnojenja (prihrana putem podloge), koju iskreno nisam nikad koristila. Hydroton kuglice su neutralne kuglice napravljene od ekspandirane gline i mislim da su super medij za nastanjivanje bakterija. Jedina mana im je što zbog svoje porozne strukture plutaju dosta dugo, pa sam ih ja razbila na sitnije komadiće.

S Aponogetonima stvarno nemam problema. Kada sam ih tek donjela, ubacila sam ih u riparij koji ima vrlo slabu rasvijetu i u rekordnom roku su počeli puštati listove iz gomolja. U ovom akvariju rastu vrlo brzo, jedini problem koji imam je to da mi ancistrusi ponekad oštete listove. Aponogeton madagascariensis je zeznut jer uhvati svaku plutajuću nečistoću sa svojim listovima i jednom kada ga diatoma uhvati, ni svi otocinclusi Južne Amerike vam neće moći očistiti mrežaste listove. Osim tih stvari, to je po meni nezahtijevna biljka kojoj samo trebate pružiti srednje jako osvijetljenje i hranjivu podlogu.

 

7. Koje ribe plivaju u toj vodenoj „džungli“?  

U akvariju se nalaze 2 plava skalara (par), 2 mramorna (mislim da su oboje dečki), 30-ak glowlight tetri, par hokejki od prošlog postava, 10 otića, 5 Microgeophagus altispinosa, 5 ili 6 Andinoacara pulcher, jedan albino i jedan šlajer ancistrus, 2 sijamca.

 

8. Odaj nam koliko akvarija imaš doma i što je sve u njima. Pripremaš li možda neki novi zanimljivi DIY projekt?

Imam jedan Rio400 sa 20-ak Rainbowa i 50-ak barbusa, riparij i 2 nano aquascapea. Pripremam se za nadogradnju riparija, dodajem nove module i rasvjetu. Eksperimentiram sa jednim medijem koji se koristi za uzgoj mahovine, orhideja i sličnog bilja koje raste na kori drveta.

 

9. Osim biljnih akvarija jako uspješno slažeš i biotope pa si tako nedavno pobijedila na najvećem svjetskom natjecanju u biotopskoj akvaristici  International Biotop Aquarium Contest. Prvo si osvojila 1. mjesto u online natječaju,  a zatim si pobjedila vrlo jaku konkurenciju i u slaganju biotopa uživo. Koliko si vremena imala za planiranje i pripremu biotopa koji si odlučila složiti? Koliko je teško i možda stresno slagati biotop uživo?

Kako sam se kandidirala u kategoriji Euroazije, akvarij kojeg sam slagala u Rusiji je morao prikazivati dio prirode s tog područja. Naravno da nismo imali beskonačne resurse i mogli smo birati ribe i bilje sa popisa dobavljača. To mi je bio prvi kriterij - dobavljivost riba i bilja. Drugi kriterij koji sam si postavila je taj da te ribe mogu dugoročno živjeti u takvom postavu i litraži akvarija i mislim da su suci to prepoznali. Treći kriterij je bio moja želja da napravim biotop područja koje se ne vidi često u akvarijima, pa je tako odabir pao na Indiju.

Pripreme su trajale više od mjesec dana i uključivale su svakodnevno istrživanje po internetu, čitanje istraživačkih članaka, učlanjivanje u ribičke forume Indije i pregledavanje brojnih turističkih fotografija. Do informacija je bilo teško doći i nisu bile opširne. Puno više se zna o biotopima Amazone i Tajlanda nego o Indiji.

Kako je slagati biotop u živo? Dodite na AkTer za vrijeme slaganja i vidjet cete da je to ustvari uživancija, a ne nešto teško, pogotovo kada unaprijed imate sve pripremljeno. Baš zbog tog iskustva s AkTer-a sam bila potpuno opuštena u slaganju i imala razraden plan kojeg sam se držala. Poslužila sam se i trikovima poput namakanja lišća dan prije da potone, miješanje podloge različitih boja i filtriranje vode u više navrata kako bi bila potpuno bistra.

 

10. Možda jedno nepošteno pitanje, ali je li ti draže i lakše slagati biotopske akvarije ili biljne/aquascape akvarije? Koji su izazovi u jednom, a koji u drugom području?

Uh, to je teško pitanje. Uživam u jednom i drugom...i akvaristici općenito. Zabavnije mi je slagati biotope, ali problem kod njih je nedostatak informacija i kvalitetnih podvodnih fotografija, jer nije lako slagati komadić prirode kojeg nikada niste vidjeli.

Kod aquascapea je super što kreativnost nema granica, ali mi se ne svida što u većini slučajeva postajete rob akvarija. Pa se zato kod aquascapea više orijentiram na manje zahtijevne biljne vrste. Volim imati više akvarija, a ponestaje mi vremena.

 

11. Naravno, AkTer. Sudjeluješ već treću godinu. Kako si ušla u tu priču? Na AkTeru 2011. si sudjelovala sa svojim riparijem koji je bio glavni hit. Već slijedeće godine sudjelovala si u pripremi i slaganju izložbe, a na zadnjem AkTeru 2013. si odradila ogroman dio posla u planiranju i realizaciji cijelog akvarističkog dijela izložbe. Kako AkTer izgleda iznutra, koji su izazovi i prepreke u postavljanju i punjenju 50 akvarija u 3 dana?

AkTer:) Pa ovako...par tjedana prije AkTera, ekipa koja ga organizira me pitala da li želim izložiti svoj akvarij. Ja sam naravno pristala i tako je krenulo. Za vrijeme priprema za AkTer 2012. sam neočekivano bila "gurnuta u ralje", ali toliko mi se svidjela ta čitava AkTer priča da sam s guštom odradila svaki zadatak koji sam dobila.

AkTer je jedna unikatna mješavina akvaristike i teraristike, zaokružena humanitarnim djelovanjem. Ima tu svega, od živciranja jer se planovi ne odvijaju kako ste zamislili, razbijenih akvarija, kratkih spojeva, pa do nezaboravnih druženja, izlazaka i zatvorenih terarista u kavezima... Nije lako, ali je jako zabavno. Svake godine ista ekipa prolazi istu priču, koja traje samo tih tjedan dana (ali pripreme čitavu godinu), pa sigurno ima nešto čudesno u tome. Uostalom, svatko tko je iskusio AkTer priču rado se vraća.

Ako vas zanima sudjelovanje u ovom jedinstvenom dogadaju, samo se javite nekome iz AkTer tima ili Dedi (Vedranu), rado ćemo vas uključiti u priču. Posebno bi htjela naglasiti da su apsolutno SVI pozvani da budu dio AkTer-a.

 

12. Otkrij nam neku ekskluzivu o AkTeru 2014. (ako smiješ).

Ekskluziva je na naslovnici portala Akvarij.net-a, odnosno jedan crno zeleni banner koji se gore vrti.

13. Za kraj, koji su tvoji planovi za buduće postave i natjecanja? Hoćeš li opet sudjelovati u biotopskom natjecanju i pripremaš li možda nešto za aquascape natjecanja?

Pa volim AGAu tako da ću na nju sigurno ići. Prošla sam u drugi krug na Scapers Tank Contestu tako da dobivam Dennerle akvarij kojeg trebam sloziti za drugi krug. Na biotopskim natječajima bi voljela sudjelovati, ali to ćemo vidjeti nakon ljeta.

 

 

Hvala ti na detaljnim odgovorima i želimo ti puno uspjeha na budućim natjecanjima i još više snage i strpljenja za slijedećih barem deset AkTera. :) 

 

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.