Listopad 2013 - jurica75

Za akvarij mjeseca odaban je veliki biljni akvarij s kraljevima riba člana Jurice Grahovca (jurica75). Akvarijem dominira 11 predivnih diskusa, ali i lijepe i zdrave biljke.

 

 

 

 

 

 

1. Za početak klasično pitanje koje pitamo sve akvariste mjeseca: kako ste se počeli baviti akvaristikom?

Počeo sam se baviti akvaristikom uz svog cimera na faxu, uvijek smo imali par kanti u stanu, bilo je veselo kad se trebalo seliti.

2. Što vas je privuklo baš diskusima, jesu li oni vaša prva akvaristička ljubav ili ste krenuli s nečim jednostavnijim?

Discusi su oduvijek privlačili najviše pozornosti. Nisam njima krenuo s njima, prvi tank je bio DIY od 160 litara koji se u tjedan dana sam razlijepio! Malo "osvješteniji", ovih dana je točno 20 godina, dobio sam prve discuse!

 

 

3. Koje su dimenzije vašeg akvarija? Koju tehniku koristite, kakva je filtracija i kako ste zadovoljni s njom?

Filtracija je unutarnji pregradni filter od cca 50 litara pogonjen SICCE pumpom protoka 3000 lit/h i vanjski JBL 900 s kontra strane čisto radi boljeg kruženja vode. I biološka i mehanička filtracija je jako dobra, vidi se po slikama, no uvijek može bolje. Zasad sve funkcionira.

4. Diskusi su na glasu kao vrlo osjetljive ribe. Je li to istina ili samo mit?

Sve su ribe osjetljive, ali kad staviš zdravu ribu u adekvatan tank i ne kopaš svaki dan po njemu "tražeći bolja rješenja", neće biti problema! Discusi imaju svoje posebnosti, pravila držanja nisu komplicirana i ako ih se pridržavaš, bit će sve OK.

 

5. Koji su parametri vode u vašem akvariju? Kako održavate akvarij, koliko često mijenjate vodu?

Parametri vode su stalni i zadovoljavajući :), tjedno mijenjam oko 30 % vode, imam crijevo tako da izmjena ide bez "kantanja"!

6. Vidim u vašoj temi da ste imali problema s bolesti diskusa? Kako je došlo do bolesti i kako ste ju riješili? Imate li neki savjet kako izbjeći takve probleme?

Imao sam "Discus plaque“ (ili „plague", kako netko navodi), jako opasna bolest za sve ciklide. Donio sam je na rukama iz inozemstva (nisam donosio ribu) iako sam bezbroj puta oprao ruke, nisam ništa unašao u tank... Čovjek iz čijeg uzgoja sam je pobrao je tek nakon par dana skužio i na svojim ribama simptome, ali bilo je kasno. Jedini način rješavanja ove pošasti je hipermangan u direktno tank, držiš ga dok se riba ne počne izvrtati, i prekidaš reakciju sa 30% vodikovim peroksidom koji je kontaktno agresivno sredstvo, i tako 2x. Ukratko tank vam izgleda skroz ljubičast, a vi blejite bespomoćno u njega kao da ste na tripu, i ne vjerujete...uginulo mi je 40 discova, ostali stanovnici bez žrtava.

 

 7. Čime hranite diskuse? Imate li problema s prljanjem vode i ostacima hrane pošto su diskusi poznati kao „neuredne“ ribe?

Ribu hranim domaćom hranom - mesinom naravno, uz davanje svih mogućih kupovnih hrana, razumije se u malim količinama. Problem discusa je da jedu i ponašaju se kao svinje. Zato svi redom uzgajivači drže prazne tankove, e a ja zajunio da hoću biljnii discuse! Problem sam riješio tako da uz trenutnih 11 discusa imam 40 rodostomusa, 40 neonki, 50 korija, 10 zebrica,10 ancijai 5 sijamaca! Oni nikakvu hranu ne dobivaju, jedu što ostane, poberu "mrvice".

8. Postoji li u vašem akvariju neki diskus koji vam je najdraži? Da vam netko ponudi na poklon bilo kojeg diskusa na svijetu, kojeg bi izabrali? 

Svi su mi jednako dragi, jedino mi je zanimljivo da svi klinci koji mi dođu odmah daju imena svim discusima, pa kad ponovno navrate odmah pitaju:  "A di je....???“

9. Koje još ribe osim diskusa držite u akvariju? Kako se ponašaju prema diskusima i diskusima prema njima?

Ribe sam nabrojao, svi su ok, nema gužve pa nema ni problema. Bilo bi "veselo" da neka sitna riba uđe.

 

10. Odlučili ste se za diskuse u biljnom akvariju. Kako ste uskladili diskuse koji trebaju malo višu temperaturu vodu i biljke koje u principu ne vole topliju vodu? Je li tu bilo nekih kompromisa? Imate li neku hranjivu podlogu i čime gnojite akvarij? Dodajete li CO2?

Temperatura vode je uvijek 28°C - discusi mogu biti i u hladnijoj vodi, ali ova temperatura ih čuva jer se neki paraziti slabije razvijaju na njoj. Što se tiče izbora bilja, išao sam sistemom „što uspije, uspije“ - nabralo se tako 40-ak vrsta. Podloga je stari pijesak iz starog tanka, na njemu crni bazalt koji nije baš podloga za bilje, ali ipak nešto hoće rasti. Cijeli taj nasad također pospješuje kvalitetu vode. Ne gnojim, ne prihranjujem, CO2 zabranjen!

 

11. Gdje ste nabavili diskuse? Je li u Hrvatskoj teško doći do kvalitetnih primjeraka?

Veći dio discusa potiče od Ivice, jednog od malobrojnih uzgajivača koji ih ima odkad znam za sebe, a nešto je moj uzgoj. Nije teško doći do kvalitetnih primjereaka, samo je tržište malo i nezainteresirano, samim tim se ni ponuda ne trudi koliko bi mogla.

 

12. Kakvo je općenito stanje u Hrvatskoj što se tiče diskusa? Na AkTeru 2013. je bilo organizirana izložba diskusa s ocjenjivanjem jednog od najvećeg stručnjaka Heika Blehera, ali interes baš i nije bio velik. Zašto je po vašem mišljenju to bilo tako?

Konkretno zato što je lakše na prazno pričati priče i hvaliti sebe, a kuditi tuđe na forumu, a kad dođe situacija da se pokaže nešto: „pala knjiga na par slova“. Svaka čast pojedincima na muci i zalaganju, još im jednom čestitam!

13. Za kraj, što biste poručili akvaristima koji razmišljaju o tome da naprave akvarij za diskuse?

Svi novopečeni discusari moraju ispeći zanat na svojoj koži, forum ne rješava sve! Makar moram naglasiti da bez razmjene informacija cijela ta priča gubi smisao! Uz rakijicu i malo "svinjskih energetskih pločica" ideje samo fecaju! Zato je forum tu, da se ljudi druže, a žene im šize! Baš ovaj petak (24. 1.) će moj tank biti u IN magazinu Nove TV ,objašnjavam Maji Šuput da to nije bed, ali je skup sport. Snimatelji ne smiju prići, ovo ono, Maja se sagne i klekne ispred tanka, a moje "kurve"se poslagale oko nje ko anđelčići!

 

Hvala na odgovorima i puno sreće s diskusima :)

 

 

https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=77240.0

 

 

 

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.