Marin Javoran - 760 litarski reef akvarij

Za kraj ove godine odlučili smo Vam predstaviti jedan otočni reef akvarij. Marina smo posjetili u njegovom domu na Rabu.

Litraža akvarija: oko 760 litara
Dimenzije: 160x80x60cm/10mm
Litraža sumpa: oko 180 litara
Datum startanja: 20.10.2007

 

alt


Marine, hvala prije svega na toplom gostoprimstvu, dvije godine nakon starta ovoga akvarija možemo reći da je počeo ulaziti u zrelu fazu. Prije nego se pozabavimo njime, a da puno ne okolišamo, reci nam koliko unatrag sežu tvoji počeci u akvaristici te put do ovoga akvarija.

 

 

Prvi početak i susret s akvaristikom se dogodio prije otprilike 10 godina, kada sam na poklon od djevojke ujedno sadašnje supruge, dobio okrugli akvarij i zlatnu ribicu. Nakon nekog vremena prešao sam na 50 litara, da bi ribicama osigurao bolji život, tako da je za to bila potrebna ozbiljnija oprema.To mi je još uvijek bilo premalo pa sam nabavio akvarij od 300 litara i na njemu se zadržao neko vrijeme.

Znao sam da neću ostati na tome i da želim ipak nešto više. S vremenom sam shvatio da je za mene slatkovodni akvarij previše jednostavan i da je morska akvaristika puno veći izazov. U to vrijeme sam napravio pauzu zbog odlaska u inozemstvo, ali sam zadržao osnovnu opremu te sam nakon povratka odlučio aktivirati morski akvarij.

Ubrzo sam shvatio da ta oprema nije adekvatna za kvalitetni morski akvarij. Tu mi je uvelike pomogao iskusni morski akvarista i susjed Mirabel. Kako sa nabavkom opreme tako i sa savjetima te mu se ovim putem i zahvaljujem. Pred malo više od dvije godine imao sam priliku kupiti njegov bivši akvarij 160x80x60. Tada ni sam nisam bio svjestan njegove težine i veličine. Pošto živim u malom stanu na prvom katu, ukućani su iz početka bili pomalo skeptični i u strahu da ne bi sve završilo u prizemlju, ali pošto ja nikada ne odustajem od svoje zamisli tako lako i ništa ne prepuštam slučaju, počeo sam zidati postolje od "posuđenih" bloketa i armirao ploču za postojeći akvarij.

 

Opiši nam kako obavljaš filtraciju vode

Komplena filtracija je smještena u sumpu dimenzija 110x40x50 cm koji je podijeljen u dva dijela.

U jednom dijelu se nalazi makroalga Caulerpa sa DSB-om (Deep Sand Bed). Caulerpu sam stavio u sump jer želim da mi sistem filtracije u akvariju bude što prirodniji a što se tiče DSB  metode, s njom sam jako zadovoljan. Imam u planu povećati sump pa će raspored i filtracija biti puno bolji.

U drugom dijelu se nalazi protein skimmer i fluidized reactor. Prvi skmmer kojeg sam koristio bio je Beast 400p koji mi je dobro služio u početku dok sam imao manji broj riba. Zatim sam nabavio jači Aqua booster 160, a ubrzo mi se ukazala prilika za kupnjom sadašnjeg skimmera Octopus Extreme 250 special edition koji radi savršeno i trenutno ga nemam namjeru mijenjati. Kemijska filtracija vrši se preko Octopus fluidized reactora u kojem se nalazi GFI aktivni ugljen, a po potrebi koristim i Rowaphos (odstranjivač fosfata). Preko reaktora je spojena i UV lampa koju uključujem po potrebi.
Osim Caulerpe i DSB-a, biološko filtraciju vrši i reef keramika čiji su moduli međusobno slijepljeni te u tanku tvore konstrukciju grebena na kojem rastu koralji. Također koristim i FFM preparat.

Rasvjeta

Rasvjetu sam kao i većinu opreme kupio polovnu. U početku su to bile T8 lampe koje nisu zadovoljavale uvjetima mog akvarija te sam nabavio polovne Aquaconnect lumimaster 8x80W. Trenutno imam ATI lampe i to:
Procolor – 1 kom
Aqua blue special – 4 komada
Blue plus – 3 komada

Sa tom kombinacijom sam jako zadovoljan. Lampe se pale dvije po dvije i spojene su na timere.

Raspored osvjetljenja:
prve dvije se pale u 11:00, druge dvije u 11:30, 12:00 i 12:30
a gase se u   21:30, 22:00, 22:30, 23:00
Period, kao i vrijeme paljenja i gašenja mijenjam ovisno o ljetnom i zimskom računanju vremena. Mjesečinu koje sam sam napravio od LED dioda palim kad se sjetim za bolji ugođaj.

Cirkulacija

Imam 3x Sun sun pumpe 12000 l/h i jedan Wave maker 15000 l/h koji su spojeni na strujnu kutiju pa ih palim  i gasim po potrebi. Povratna pumpa iz sumpa je Atman 5000 l/h
PRELJEV
1. cijev povrat prema tanku
2. cijevi preljev prema sumpu sa time da je na svakoj cijevi ventil
1. cijev preljev prema refugiumu (sigurnosna cijev,u slučaju da se ove dvije cijevi začepe)

Održavanje parametara

Za održavanje parametara vode, pogotovo Ca i KH uz već spomenuti Kalk reaktor koristim i Ca reactor Octopus CR100 koji odlično služi svrsi (druge nisam probao pa ne mogu raditi usporedbu).
Za ostale parametre dodajem preparate od Easy life-a: Ph buffer(kh+), Magnezium, Calcium, Stromtium, Jod i Maxi coral A&b, te QFI proizvode: Strontium mix, Element mix, Calcium +, Jod mix, Kh+, Magnesium miB

Trudim se preparate dodavati na osnovu mjerenja parametara vode što je neki put vrlo teško zbog nedostatka slobodnog vremena. Pogotovo u ljetnim mjesecima zbog prirode sezonskog posla. Tada se ravnam po izgledu koralja.

[important color=orange title=Parametri:]Temperatura: 26-27c
Salinitet:
1026
PH:
8
Ca:
440
KH:
8
Mg:
1350
Nitrat:
10 (otprilike)
Fosfat:
0,25 (otprilike)
[/important]

Nadolijevanje vode
Pored sumpa je smješten manji akvarij u kojem se nalazi R/O voda sa automatskim nadolijevanjem ishlapljene vode (watter level). Taj jednostavan uređaj mi je pravo otkriće koje u milimetre nadolijeva vodu koja ishlapi te je pravi spas u ljetnim mjesecima kada nemam vremena posvetiti se akvariju.
RO voda je spojena preko kalk reactora KS1000 u kojeg sam prije stavljao Apneni Belež od JUB-a, a sada koristim Brightwell Aquatics KALK+2 koji u sastavu sadržava Ca, Mg i Sr.
Za proizvodnju R/O vode koristim PORWATER uređaj koji me također dobro služi i za sad sam zadovoljan.

Izmjene mora
Pošto imam akvarij od oko 800L, more mijenjam jednom mjesečno i to otprilike 300L, a u ljetnim mjesecima rijetko, kroz cijelu sezonu možda dva puta zbog nedostatka vremena.

Hlađenje
U ljetnim mjesecima koristim hladnjak Teco RA680 i klimu sa time da je hladnjak malo preslab pa krećem u nabavku jačega hladnjaka ili jače klime.

Hranjenje
Ribama dajem više vrsta hrane 2-3 puta dnevno u malim količinama. Svaki dan mijenjam "menu", koristim suhe listiće s nori algama, granule, svježe dagnje ili zaleđene pa tako i kozice.

 

[important color=red title=Koralji:]Heliopora coerulea
Gorgonia sp. 3 vrste
Stylophora pistillata
Pocillopora damicornis
Porites ljubicasti crveni zeleni
Pavona cactus
Seriatopora Histrix
Seriatopora caliendrum
Montipora digitata ljubicasta zelena cvena
Acropora 15 vrsta
Goniopora sp
Favia sp
Oxypora sp ljubicasta i zelena
Caulastrea sp 3 vrste
Euphyllia 3 vrste
Tubipora musica
Ricordia florida
Sinularia dura
Lobophytum
Parazoanthus
Sarcophyton sp
Zoanthus sp
Discasoma
pachyclavularia viridis
xenia 2 vrste
[/important]

 

[important color=red title=Ostali beskralježnjaci:]Quadricolor anemona crvena i zelena
Asterina sp
Ophiarachna
Lysmata amboinensis 2 kom
Calcinus elegans 20kom
Moon shell 2kom
Trochus maculatus 20 kom
crvi...
[/important]

 

[important color=blue title=Ribe:]Chrysiptera talboti
Pastel Green Wrasse
Gramma melacara
Pseudocheilinus hexataenia
Pictichromis paccagnellae
Halichoeres chloropterus
Siganus Vulpinus
Apolemichthys xanthurus
Centropyge bicolor
Amphiprion ocellaris 2 kom
Chelmon rostratus
Zebrasoma veliferum
Acanthurus leucosternon
Paracanthurus hepatus
Zebrasoma flavescens
Synchiropus splendidus
Chromis viridis 5 kom
Labroides dimidiatus
[/important]

 


Pseudocheilinus hexataenia


Chelmon rostratus


Chrysiptera talboti

Kao i svaki akvarist, maštaš li o novom, većem i boljem akvariju? Kakvi su ti planovi?
Veći akvarij svakako, cca 250x60x80,ali to ću morati još malo pričekati dok ne sredim prostorni plan da ga mogu negdje dobro smjestiti, recimo u zidu između dvije prostorije.
U planu je još i upogoniti refugium koji bi zbog blizine vanjskog zida bio smješten na balkonu te cijevima spojen sa sumpom. Akvarij za karantenu i uzgoj koralja sam tek aktivirao, pa se s time moram malo pozabaviti i to usavršiti. Cilj mi je sakupiti što različitije vrste koralja. Želio bih podržati novopečene morske akvariste i pomoći im koliko god budem mogao i znao te im za poticaj mogu pokloniti neke koralje.

Za kraj...
Ovim putem bi se htio zahvaliti svojoj supruzi Barbari na velikoj podršci i pomoći, pogotovo u ljetnim mjesecima kada je moj boravak kod kuće minimalan. Odgovornost hranjenja riba, nadolijevanja R/O vode i čišćenje stakla ostaje na njoj, tako kada dođem kući s posla mogu vidjeti što imam u akvariju. Drago mi je što sam svoju ljubav i strast prema akvaristici uspio prenijeti na nju!
Za kraj bih se htio zahvaliti Crnome, Maximu i Akvarij.NET-u što su me počastili svojim dolaskom u moj skromni morski svijet i predstavili moj akvarij za akvarij mjeseca te se veselim slijedećem susretu. Pozdrav svim akvaristima i forumašima diljem cijele Hrvatske s kojima dijelim istu strast prema prirodi, životinjama i morskoj akvaristici od kojih imam veliku podršku!!

{youtube}F-n27nnf36s{/youtube}

Tema na forumu: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=18673.0

Razgovor vodili: Emil Stilin i Zoran Dedić
Fotografije: Zoran Dedić

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.