Siječanj 2008 - Mladen

ImageOvaj sam mjesec intervjuirao svog prijatelja Mladena, koji nije na Forumima, ali ima lijep morski akvarij koji je uklopio u dnevni boravak, sam izradivši kompletan ormar

 

S obzirom na to da nisi na Forumu, reci nam nešto o sebi da te ljudi upoznaju.

Akvaristikom sam se počeo baviti još 1990. godine, slatkovodna, gupiji i slične ribice, jer u to vrijeme izbor zaista nije bio velik, a s vremenom sam napravio još dva akvarija i bavio se “uzgojem” ancistrusa. Imao sam dva matična para koja su se redovito razmnožavala, a ja sam se zabavljao s malcima, hraneći ih špinatom i kuhanim listićima od rotkvica, gledajući ih kako rastu, nakon čega su uglavnom završavali kod prijatelja ili u oglasniku. Međutim, prije nekoliko godina došlo je do zasićenja, zapustio sam akvarije i pozvao prijatelje da dođu i uzmu si opremu koju žele. Tako je završila moja akvaristička priča.

Image

 

 

Image


Kako to da si se ponovno počeo baviti ovim hobijem i zašto baš morskim akvarijima?


Jednom kad zavoliš akvaristiku, uvijek te vuče nazad, stoga sam se nakon nekoliko godina bez akvarija ponovo odlučio baciti u te vode. Kad sam završio s uređenjem stana odlučio sam, u dogovoru sa svojom ženom, kao krunski ukras u stanu napraviti ugradbeni akvarij u dnevnoj sobi, i to morski, jer samome sam sebi rekao, ako se budem ponovo bavio akvarijima, bit će to nešto najbolje, najneobičnije i najimpresivnije što postoji, a po mojem mišljenju upravo to je morski akvarij.

Image


Reci nam nešto o nastanku i razvoju samoga akvarija te ponešto o opremi.


Akvarij ima otprilike 270 litara, nema sump, već koristim hang-on skimmer Turboflotor 1000 i dva hang-on filtera za kemijsku filtraciju (aktivni ugljen i Rowa), osvjetljavam ga s 4x39W T5 lampama, a protok rade Marea pumpe, 2x2400 L/h i 1x3200 L/h. Ormar u kojem se akvarij nalazi radio sam upravo za njega. Zbog lakšeg održavanja, vrata iznad akvarija se skidaju, a vrata s lijeve strane skrivaju skimmer, filter, utičnice, timere i razne druge potrepštine za održavanje akvarija (sol, kante, mjerač slanosti).

 

Image


Akvarij imam godinu i 3 mjeseca, ali nije mi uvijek bilo lako, borio sam se s raznim napastima poput flatwormsa i cijanobakterija, a zbog jedne sam se kobne greške, o kojoj ću malo kasnije, borio i s brown jelly napadom na euphyllije. S obzirom na to da su greške u morskoj akvaristici jako skupe, dio vode sada uredno mijenjam svaki tjedan, što se i primijeti po rastu i zdravlju koralja i ribica. Greška koju sam spomenuo posljedica je, manjim dijelom, neiskustva, a većim dijelom, nepažnje, jer sam umjesto Fluval aktivnog ugljena, uzeo proizvod Zeo Carb od istog proizvođača u gotovo identičnom pakiranju. Pošto nisam čitao uputstva za upotrebu, a na pakiranju je bila slika ugljena s natpisom CARB, zamijenio sam aktivni ugljen s ovim preparatom koji se koristi isključivo u slatkoj vodi i koji je lagano, kroz 3 tjedna, koliko sam ga držao u filtrima, promijenio ionsku strukturu vode mojeg akvarija. Došlo je do uginuća koralja, a uslijedio je višemjesečni oporavak uz velike i redovne promjene vode, puno frustracija i muke. Sad stvari izgledaju otprilike isto kao i prije ovoga gafa, iako mi je žao koralja koji su uginuli, a muči me i misao kako bi akvarij izgledao da svega toga nije ni bilo. No dobro, to je već «što bi bilo kad bi bilo»... Zbog ovoga sada puno ozbiljnije shvaćam održavanje akvarija. Sad sam zadovoljan s njime, iako ovaj ćošak desno dolje, koji trenutno služi za rast fragova, nije bio u planu, a i školjka je malo tvrdoglava pa se premješta.

Image


Što imaš od riba i koralja? Primjećuje se raznolikost u svemu.


Pa da, imam i mekih i tvrdih koralja te dosta riba, možda čak i malo previše, ali anthiase koji su zadnji završili u akvariju, jednostavno sam morao kupiti (pretpostavljam da svi akvaristi znaju za ovaj problem). Od riba, osim tri anthiasa, tu su i žuti tang, žuti wrasse, mandarinac, salarias fasciatus, gobi i bangai kardinal. Treba još pribrojati i lysmatu amboiensis i tridacna školjku. Od koralja imam nekoliko vrsta montiopora (ljubičasta, crvena, naranđasta, zelena, dvije vrste tanjurastih), sarcopiton, xenie, nekoliko vrsta zoantusa i mushrooma, euphyillia paradivisa, porites s christmass tree crvima, caluastree, seriatopore, gorgonia, pocilopora, par velikih jadranskih aiptasia koje se ne šire, samo rastu.

Svojim životinjama volim nadijevati imena prema stvarima na koje me asociraju, pa tako mandarinca zovem Kljunoslav, žuti tang je Tokyo, pocilopore su Cica mace, briareum je Travica i sl., svejedno, potrebno je baratati i njihovim latinskim imenima kako bi te drugi akvaristi mogli razumjeti o čemu pričaš.

Image


Imaš li nekih posebnih savjeta za buduće morske akvariste?


Bavljenje morskom akvaristikom ne bih preporučio nikome tko nije spreman u potpunosti se tome posvetiti, jer radi se o jako osjetljivom mikrobiotopu koji ne oprašta zapuštanje. I da, čitajte pažljivo uputstva za upotrebu onoga što stavljate u akvarij, a niste u potpunosti sigurni o čemu se radi.

Image


Nešto za kraj?


Lijepi pozdrav svim akvaristima. Želim vam što manje algi, flatwormsa, brown jellyja, cijanobakterija i svega ostalog što naše akvarije čini manje privlačnima, živce tanjima, a raspoloženje tmurnijim. Ne odustajte samo tako.

 

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.