Prosinac 2006 - Renta

ImageTitulu akvarija mjeseca prosinca, sasvim zasluženo, osvojio je prekrasan Rentin biljni akvarij. Već dugo niti jedan akvarij nije podigao toliku prašinu i pokrenuo toliku lavinu pozitivnih kritika kao ovaj uradak. Iako su fotografije odlične, akvarij je još puno dojmljiviji uživo što samo govori o njegovoj kvaliteti.

Da sve ne bi ostalo samo na linku koji prikazuje temu, odlučili smo od ovog mjeseca obogatiti našu stranicu sa rubrikom Akvarij mjeseca. Tako ćemo svaki mjesec osim objave pobjednika pokušati približiti i predstaviti autora najboljeg akvarija.

Moderatorsko-administrativno-novinarska ekipa akvarij.neta u sastavu Vedran, Profa i ja posjetila je malu obitelj Ivanović u njihovom ugodnom domu. Osim tople i srdačne atmosfere, dočekala nas je prava gozba, stoga sve pohvale idu Rentinoj boljoj polovici.


Image


Da previše ne okolišamo krenimo na razgovor sa ovim tridesetogodišnjim odvjetnikom koji je odnedavna oženjen, na čemu mu čestitamo...

 Image

Image

 

Renato, možeš li nam opisati svoje početke bavljenja akvaristikom?

Akvaristikom sam se počeo baviti još davnih dana, negdje u petnaestoj godini. Taj prvi akvaristički izlet nije predugo trajao jer sam zbog obaveza, škole i drugih interesa ubrzo napustio ovaj hobi. Uglavnom, imao sam 4 akvarija u kojima sam držao, ali i usješno uzgajao razne coridorase, trichogastere i kribenzise, za razliku od danas kada sam više fokusiran na bilje nego na ribe. Početkom prošle godine došao sam na ideju da oživim svoje zanimanje za akvarije pa sam se ponovno intenzivno počeo informirati o akvaristici, najviše preko Interneta. Nabasao sam i na akvarij.net stranicu i forum i proučavao sadržaje gotovo 5 mjeseci prije nego što sam i sam počeo postati na forumu.


Što te privlači u akvaristici?

Danas sigurno biljke. Veliki sam ljubitelj prirode i prirodnog okruženja, volim šetnje Sljemenom i zelenilo, pa odatle i želja da dio prirode prenesem u svoj dom. Zelena me boja opušta i smiruje.


Kažeš da te u akvaristici privlače biljni akvariji. Koje od biljnih vrsta preferiraš?

Ulgavnom preferiram spororastuće biljne vrste koje sam i upotrebio u svom biljnom akvariju. Te biljke nije potrebno konstantno podrezivati i uređivati, a i s njima je lakše ostvariti plan kod rađenja nekog aquascapea. Kako si zamislio i zasadio, tako uglavnom i rastu što uvelike olakšava posao. Kad bih morao neke izdvojiti, to bi vjerojatno bile razne vrste paprati i mahovina, Cyperus helferi, Glossostigma elantoides i druge vrste koje rastu u mom akvariju.


Osim bilja, vjerujemo da voliš i ribe. Koje su ti omiljene?

Uz coridorase, koji su mi vjerojatno najdraže ribe zbog simpatičnog ponašanja u malom jatu, preferiram sve male jatašice, znači sve vrste tetri i razbora. Uglavnom, ove se vrste i najbolje uklapaju u biljne akvarije.


Imaš li kakve akvarističke uzore?

Pa moram priznati da baš i ne. Dosta sam surfao po Internetu i učio iz radova poznatih akvarista, ali sam dosta i naučio na našem forumu. Recimo, kad bih morao nekoga izdvojiti, to bi bili Amano i Knott, a kada sam započeo bavljenjem akvaristikom, Profin akvarij bio mi je neka zvjezda vodilja.


Kad smo kod učenja, jesi li zadovoljan sa svojim akvarističkim znanjem i koji su ti planovi za budućnosti?

Pa sebe uopće ne smatram nekim znalcem. Mislim da sam relativno potkovan što se osnova akvarstike tiče, ali moram još puno učiti. Moram se pohvaliti kolekcijom kvalitetnih akvarističkih knjiga iz kojih se može dosta toga pročitati i proširiti znanje. Literaturu sam uglavnom nalazio i naručivao preko Interneta, pošto je ponuda u Hrvatskoj slaba.

Što se mojih planova tiče, trenutno sam dosta ograničen zbog veličine stana u kojem živim, tako da povećanje broja akvarija ne dolazi u obzir. Ipak u nekoj budućnosti, planiram novi životni prostor oplemeniti jednim maaalo većim akvarijem, oko 750 litara.


Iako smo većinu informacija o tvom akvariju pročitali na forumu, možeš li nam reći još koji detalj?

Akvarij je star gotovo godinu dana i nastajao je poprilično spontano - kako sam koju biljku nabavljao tako sam joj i nalazio mjesto u akvariju. Tek je sad došao u ''zrelu'' fazu, zbog dosta spororastućeg bilja koje se u njemu nalazi. Na proljeće ili u ljetu ću ga najvjerojatnije rasformirati i krenuti u novu avanturu. Imam već u planu nešto tipa Amanovih uradaka, a sadrži razne mahovine, pijesak i granje...


Jesi li zadovoljan konačnim rezultatom? Što je moglo biti bolje, a s čime si jako zadovoljan?

Prezadovoljan sam jer u početku nisam ni imao jasnu viziju kako bi to na kraju trebalo izgledati; malo po malo sam uređivao i zadnje što sam stavio bilo je kamenje. Ono je nekako dalo zadnji "štih". Od biljaka su me ugodno iznenadile Glossostigma i Microsorum, nisam očekivao toliko bujni rast.


Često posjećuješ naš forum i početnu stranicu. Imaš li kakav prijedlog kojim bismo mogli poboljšati kvalitetu početne stranice ili foruma?

Iskreno, ne mogu se sada sjetiti nečeg konkretnog, sve mi je uglavnom dobro i pozitivno, baza bilja i riba polako se popunjava. Evo, ako bi baš nešto negativno mogao istaknuti, to bi bilo prerano zaključavanje tema od strane moderatora u situacijama kada se stvari u raspravi malo zaoštre. Mislim da se baš tada često mogu izvući neki pametni zaključci, a najčešće je tada već tema zaključana.


Za kraj nam reci par osobnih informacijama o sebi, što radiš u slobodno vrijeme, kakvu muziku voliš i što te opušta?

Po zanimanju sam odvjetnik i radim u odvjetničkom uredu i iskreno i nemam baš previše slobodnog vremena. Ako ga se i nađe, osim prčkanja po akvariju zimi znam otići na skijanje, a ljeti pecam i igram košarku. Često odem u šetnju Sljemenom.

U prošlosti sam se aktivno bavio latino-američkim plesovima. Od muzike najradije slušam ''osamdesete'', recimo ''novi val'', ali i druge vrste glazbe. Od filmova preferiram klasike, ali volim i dobar SF.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.