The Inspired Aquarium

ImageJeff Senske & Mike Senske:
The Inspired Aquarium (Ideas and Instructions for Living with Aquariums)

Izdavač: Quarry books
Godina izdanja: 2006.
Jezik: engleski
Br. stranica: 176
Uvez: mekani, 24 x 20 cm
Cijena: 165 kn

Ako vas interesiraju informacije (prije svega vizualne) oko uređenja životnog prostora na čim ugodniji način, a da to podrazumijeva uklapanje akvarija u dom, ovo je prava knjiga za vas. Pisana je iz pera braće Senske, inače nekoć akvarijskih entuzijasta i amatera, a danas vlasnika tvrtke Aquarium Design Group koja se bavi isključivo dizajnom i instaliranjem akvarija u domovima naručitelja ili u objektima poput restorana, hotela firma i sl. Knjiga daje dosta zanimljive podatke i dizajnerska rješenja oko uređivanja same unutrašnjosti akvarija, ali akcent je ipak na uklapanju akvarijskog setupa u prostor u kojem se nalazi. Mnogi od nas sanjaju o predivno uređenom domu, s dizajnerskim rješenjima koje si mogu dopustiti samo oni s debljim novčanicima pa se naši izložbeni kućni akvariji često postavljaju bez neke jasnije namjere da se stope s ostatkom namještaja, zidova, slika, ukrasa i sl. Pomoću ove knjige možda dobijete koju ideju kako akvarij uklopiti u zid, kao pregradu, u namještaj, ustvari, tako da vam svi skinu kapu i pitaju vas tko vam je radio dizajn interijera.

 

Image


Knjiga je podijeljena u četiri veće cjeline. U prvoj ćete pronaći podatke o smještanju akvarija na pravo mjesto u prostoru te osnovne podatke o planiranju nabavke i instalacije akvarijske opreme (od stakla, preko rasvjete i filtracije). Na tom mjestu objašnjene su i osnove održavanja akvarija biološki i kemijski stabilnim pa je ta cjelina pogodna i za početnike u akvaristici (makar, i napredni će pronaći koji novi podatak). Druga se cjelina bavi slatkovodnim akvarijima – dekorativnim (ciklidnim i onim s umjetnim biljem) i biljnim akvarijima. Daju se savjeti i iz područja estetike, iz područja održavanja akvarija u vrhunskoj formi i iz područja akvarijske botanike. Osim o bilju, govori se i o odabiru riba, dekoracije, sve kroz prizmu dizajna i vizualnog. Dobro je što autori zagovaraju ozbiljnu akvaristiku i posvećuju dosta prostora ne samo dizajnu i uređivanju, već i održavanju akvarija zdravim i čistim. Treća cjelina prikazuje morski akvarij koji je uklopiv u životni prostor – opet se govori o dekorativnom morskom akvariju (umjetni koralji) i živom reef akvariju. Moram priznati da i ti dekorativni setupovi (i slatkovodni i morski) izgledaju izrazito privlačno i razumijem da ih ljudi s debljim novčanikom žele imati (ako nemaju vremena baviti se održavanjem takvih akvarija), no svaki akvarist s barem malo staža prepoznat će umjetni od živog i prirodnog akvarija i živi će cijeniti više – živi akvariji su i ljepši. Četvrta cjelina nosi naslov „Case studies“, dakle – studije pojedinih slučajeva (akvarija). Prikazano je 10 akvarija (5 slatkih i 5 slanih) uklopljenih u prostor – u ovom poglavlju ostajete bez daha.


Jedna od najjačih strana ove knjige jest fotografija koju je kompletno odradio Jeff Senske. Čovjek zaista zna svoj posao, a i da je knjiga samo monografija njegovih fotografija interijera s akvarijima ili akvarijskih setupova bila bi izrazito vrijedna i privlačna. Na internetskim stranicama Aquarium Design Group možete uživati u vrhunskom radu ovog fotografa.
Knjigu ne preporučam početnicima u akvaristici, jer u njoj neće naći osnove akvaristike (barem ne na zadovoljavajućoj razini), ali ju svakako preporučam svakome onome tko želi nešto naučiti o dizajniranju vizualno privlačnog akvarija uklopljenog u životni prostor.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.