Sine, crkle su ti ribe!

ImageStrava živa, čuti nešto takvo od strane ženskog roditelja koji te uhvati na prepad kad tek otvoriš vrata svoga doma i prvo gledaš lonce, a ribe ti nisu ni na kraj pameti. No dobro, poslije toga sam bio bogatiji za jedno iskustvo - sve riblje komentare od strane ljudi koji se ribama bave samo petkom i to dok plivaju u ulju, treba uzeti sa debelom rezervom i provjeriti ih prije nego nastupi predinfarktno stanje na osnovu njihovih katastrofičnih zapažanja. Jer opis koji se odnosio na Botie macracanthe i mene je dosta štrecnulo jer sam se vezao za te dosta osjetljive, ali i jako zanimljive (da ne velim skupe) ribice. Jedna od najzanimljivijih stvari u svezi glede njih je ta da spavaju NA BOKU! Trčećim korakom uletio sam u sobu i sve što sam mogao vidjeti bila je grupica botia kako hrču u cryptocorinama, naravno, okrenute na bok! Pa sam otišao nešto pojesti...

Botia macracantha je super riba za zajednički akvarij, ali treba se imat na umu nekoliko sitnica ako želite uživati u njihovim ludorijama. Prvo i osnovno-nikako ih nemojte držati same, ne vole to, jer su jako društvene, par je nedovoljan , trio je bolji, četiri je O.K. svaka više je super. Minus ovoga je njihova cijena koja se kreče oko 50 kn...Drugo-iako ni u najvećem akvariju neće postići normalnu prirodnu veličinu (oko 30 cm) nemojte ih držati u manjem od 200 L...Znam da puno tražim, ali pišem kako mislim da je najbolje za ribe, a ne za vaše tekuće račune! Ako ne možete živini osigurati minimalne uvjete za normalan život, nemojte je ni držati. To se odnosi i na pese, mačke, kornjače i svu ostalu živinu. U takvim uvjetima možda doguraju do 20-tak cm, a mogu poživjeti i do 15 godina. Naravno, ako održavate visoku kvalitetu vode, jer su dosta sklone bolesti bijelih točkica, a da se stvar dodatno zakomplicira u slučaju pojave bolesti, morate jako paziti na liječenje jer su jako osjetljive na lijekove (preporuča se stavljanje samo pola doze lijeka), a to je najvjerojatnije zato što ove ribe nemaju ljuske...Ali zato imaju jako oštre koščice ispod oba oka koje mogu probušiti vrećicu, ubosti u prst ili se zapetljati u mrežicu, pa treba i dodatni oprez kada se ih se hvata. Isto tako ponekad znaju uz glasno pucketanje probušiti poneku rupu na širokolisnom bilju tipa echinodorus...Toliko o lošijim stranama... :-) Još ste zainteresirani? No dobro, nije sve tako grozno kako za sad izgleda, jedna od najboljih strana im je ta da su ove ribe opaki pužoklopi! Imate probleme sa puževima? Nemojte kupovati kemikalije za ubijanje, jer bi mogli imati problema sa algama, zastojem u rastu bilja i sličnim neugodnostima. Kupite nekoliko botia...garantiran nestanak puževa. Uz to su ove ribe toliko zabavne da se jako lako uvuku pod kožu i bez problema se može provesti preko nekoliko minuta svako malo pa opet, buljeći u akvarij i gledati ih kako se ganjaju, glasno mljackaju dok jedu ili što sve rade dok rasturaju puža! Sve je teško povjerovati da na Borneu, Sumatri i u Indoneziji jedu njih...Voda bi im trebala biti u rasponu od 23-30 °C, preporuka je 26, meka, pH 6-7, a jedu sve živo, iako im je mesna hrana najdraža. Pošto se nabavljaju iz divljine, mogu se uglavnom nabaviti sezonski, pa ako ih vidite, kupite ih dok ih ima. Ako im osigurate sve uvjete da budu zadovoljne u vašem akvariju, jako brzo će se izboriti za status vaše najdraže ribe.

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.