Dajte me najte...

ImageDa se nadovežem na prošlu kolumnu...sol se zakotrljala, koraljići se lagano stavljaju, konačno sam smanjio sveukupnu brojku akvarija i to na - nemreš vjerovat- 5 slatkih i evo, prvi morski... ( da, meni isto ovaj izraz "prvi" čudno zvuči...čak me i malo plaši) "Dajte me najte..." veli moja šefica kad nekaj zaj…. pogriješim, pa se pokušam opravdat …»Dajte me najte» se ne mijenja bez obzira na razloge moje greške/zabune/ neupućenosti…
«Dajte me najte» je ono što sve nas sve više prati… Pa se povučemo u mir i osamu svojih ribljih soba…S jednim ili više akvarija. Gupidariji, zlatne ribe, dutch ili reef akvariji- nije bitno- svaki je lijepi, mali svijet za sebe i svaki nas opušta i očarava. Možda zato što ribe ne znaju reći – «Dajte me najte»… Da mogu, ne znam da bi moje ribe govorile da ih se ne riješavam..Toliko sam ih silom neprilika zapustio u zadnje vrijeme da su vjerujem u stanju lagane omamljenosti nitratima, jer se je razmak između «redovnih» promjena vode poprilično razvukao. U svjetlu tih novih okolnosti počeo sam prazniti akvarije…i prodavati ih , jer tko zna kada ću opet imati vremena za mrijest riba.. Matice van, akvariji van… I onda, u svjetlu svih tih novih događanja i rješavanja akvarija- krenem slagat morski.. Zašto? Ne znam ..Tko god se bavi ozbiljnije ovim hobijem zna da se neke stvari i postupci ne daju objasniti nikakvim racionaliziranjem. Da li su tu neki dublji psihički poremećaji u igri koji se očitavaju kao ovisnost o vodi, ne znam i ne želim uopće lupati glavu time..5 manjih slatkovodnih sam ispraznio, 1 malo većeg morskog sam napunio.. Ukupna litraža- tu je negdje..čak i malo važe na morsku stranu… Sick f*ck… Toliko o smanjivanju broja odlazaka na izvor.. U cilju smanjivanja troškova na minimim postao sam žicaroš koji gnjavi novopečene kolege -stare morske vukove, koji žica ljude s mora da mu šalju živo kamenje roneći što dublje i izlažući se pogibelji, koji traži maksimalni popust na sol u dućanu… Jednom riječju – patetični narkomanski šljam.. Jedino što mogu reći, a da mi ide u prilog je da zaista ne žurim i da nakon 3 mjeseca u akvariju imam samo 3 kamena, 2 ribe, par rakova i nekoliko fragića koralja..

Image

I 3 vrste algi..Zeleno je zeleno ?
Već se , ja mislim, dvije godine prijetim da ću izbaciti stol na kojem su trenutno akvariji i konačno ožbukat podrum i napraviti novu stalažu..E sad je stigao taj čaš … I zato ne trpam više kamenja, jer ću i morskog selit na tu stalažu..Za koju još nisam siguran kako će izgledati.. Naime, ograničen sam materijalom i sredstvima ;)Kako sam krenuo s morskim? Pa , vrlo jednostavno. Tamo negdje potkraj 2003 sam kupio par kila soli, na koju sam natrčao na nju prije otprilike 6 . mjeseci i mislio da bi je trebao iskoristiti prije nego joj istekne rok trajanja ( ako ga uopće ima)… početkom 2004 sam kupio powerhead od 1800 L/h..Pa sam prije ..valjda 5 mjeseci uzeo poklopac…prije 4 mjeseca naručio akvarij…prije 3 mjeseca zasolio vodu ( ovo su približni vremenski okviri ,slab sam s prolaskom istog ) … Moja slana bara je dimenzija 120x40x45 (v) , napravio sam dva preljeva za sump i povrat iz njega ( volim simetriju) i sve to stavio na klimavo privremeno postolje ( volim živjeti opasno) . Voda se je vrtjela oko 2 mjeseca dok konačno nisam počeo stavljati nešto u nju.. ( ne iz predostrožnosti, ni da se zaciklira, nego lijenost i nedostatak vremena) I takoo, dok je Stina već počeo trpati opasnu količinu koralja u svoj akvarij, ja sam sramežljivo stavio jedan kostur tubastree i komadičak caulerpe…Iako sam u zadnjih mjesec dana stavio još ponešto od kamenja, 2 klaunića , a jučer još i pola kile raznih koralja, daleko je to od onog što mi je u glavi kao zacrtani plan- mali koraljni greben sa podosta koralja i malo riba . Pa i u slatkovodnoj više preferiram bilje od riba, pa ćemu mijenjati stare navike?

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.