Prva...

Svaki početak je težak, tako bar kažu, pa s time i ja započinjem svoju prvu kolumnu. U biti činjenica je da nije svaki početak težak i da nije sve kako piše u literaturi bez obzira od kuda je izvor i baš zato sam poželio pisati za početak o tome. Naime, svi mi možemo pronaći informaciju što je sve potrebno za morski akvarij, no pravo je pitanje što je sve nužno? Iskreno da bi smo odgovorili na to pitanje, potrebno je znati tko je to pitanje postavio i zašto ga je postavio? No to je već dublja filozofija o kojoj mi se u ovom trenu ne da.

… ostanite na ovom tekstu s mnom…još malo izdržite.

Radi se o slijedećem. Svi smo mi priča za sebe, individue, koje, više ili manje sve volimo isticati ili poistovjetiti s nečim. Kako smo mi priča za sebe, tako je i naš projekt, u ovom slučaju reef akvarij, priča za sebe.Puno puta se o tome pisalo, ali što to znači?  To znači da univerzalno pravilo ne postoji. Eto…rekao sam… lagali su vam.  Lagali su vam prijatelji, lagali vam kolege forumaši (i ja naravno među njima), lagali su vam i u usko specijaliziranom dućanu za morsku akvaristiku, ali to ste SVE vrlo vjerojatno već osjetili na svojoj koži. Lagala vam i mama za djeda Mraza, pa što sad? Život ide dalje, morska akvaristika ide dalje, a vi, dragi akvaristi, ćete s vlastitim iskustvom biti samo bolji i napredniji u održavanju vašeg morskog akvarija. Gdje su vam lagali? Pa gdje nisu, bi bilo bolje pitanje... ne morate imati skimmer, morate imati skimmer, ne morate mijenjati more, poželjno je mijenjati more, možete imati DSB, možete imati lampe starije od godinu dana, možete trpati masu trace elemenata bez ikakvog rezultata, možete dodati samo trace elemente i imati fantastične rezultate u obojenju – primjećujete li kontradiktornost? Lagali su vam onog trena kada su, u nastojanju da vam odgovore na neko pitanje, bili isključivi. Ništa nije linearno, ništa nije isključivo, na svaki vaš primjer, vrlo vjerojatno mogu pronaći dva nova koja pobijaju tu „teoriju“ i što onda – do kuda? Na to pitanje nemam odgovor i neću se ni truditi pronaći ga. 

U ovoj kolumni trudit ću vam se dati kvalitetne savjete kako da vi budete bolji i uspješniji u morskoj akvaristici. Ne tvrdim da sve znam, ne tvrdim ni da znam mnogo, ali prošao sam nešto, vidio malo više i zbrojio sam 2 + 2. Uz iskustvo uvijek sam bio otvorenog uma prema novim idejama…a um je kao padobran, funkcionira samo kad je otvoren. I tako do slijedećeg tipkanja, od silnih riječi i slova, ostavit ću samo jednu fotografiju, za koju vjerujem da je pojednostavljena verzija osnove reef akvaristike. Neka nam ona bude uvertira za polemiziranje o morskoj akvaristici na forumu, možda baš kao potencijalna nova tema. Jer to je jedino što vam pametno mogu savjetovati, a da istovremeno odgovaram i totalnom početniku i naprednijem akvaristi. Što trebam učiniti da moj akvarij izgleda dobro? Prati korake i nemoj ih preskakati, na svakom koraku se priupitaj da li si napravio dobro korak prije.

 

Prva

 

 

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.