Carnegiella strigata

ImageStanište: J.Amerika-amazonski sliv (razlikuje se nekoliko podvrsta s obzirom na podrueje prostiranja)
Poznata i kao: Mramorna sjekirica
Veličina: do 4 cm
Parametri vode: temp: 24-28 C, 6,5-7,5 pH, meka- tvrda.
Prehrana: po mogućnosti živa hrana ( komarci,mušice) , prihvačaju i suhu hranu u listićima

Razlikovanje spolova i uzgoj: Ženke su malo deblje, prije mrijesta u tijelu ženke su jaja vidljiva . Uzgoj je moguć, iako treba malo više iskustva i dosta petljanja sa vodom, što uključuje smanjivanje tvrdoće na oko 5 dH i pH na 5,5-6,5 , stavljanje dosta treseta i intenzivno hranjenje živom hranom, a svjetlo mora biti prigušeno. Nakon mrijesta se roditelji moraju maknuti. Mladi se legu nakon otprilike 30 sati, a proplivaju nakon 5 dana, te ih možemo početi hraniti.

Komentar: Ribica koja će odlično popuniti gornje slojeve vode. Pošto je jatašica, preporuča se držanje najmanje 6 riba u barem 40 litarskom akvariju. Zanimljivog je oblika tijela, što naravno ima svoju svrhu, a to je iskakanje iz vode. Ove ribe iskaču iz vode da bi se hranile insektima ili da bi pobjegle grabežljivcima. Što vam to govori? Na akvariju je potreban poklopac koji će pokriti sve , pa i najmanje rupe kroz kojih bi se sjekirice mogle uputiti na jednosmjeran put do poda. Plutajuće bilje ili visoko bilje koje se širi po površini ( npr.cabomba sp., myriophyllum sp.) smanjuje tu mogućnost, ali također treba obratiti pažnju da sjekiricama ostane dovoljno otvorene površine za plivanje i hranjenje.

Napomena: Sjekirice su mirne i pomalo nervozne ribe te o tome treba voditi računa prilikom odabira drugih riba u akvariju. Izbjegavajte agresivne ribice, te ribice koje vole grickati peraje.

Image

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.