Eko akcija: čišćenje Rupećice, Zelenog jezera i Izvora Zagorske Mrežnice

ImageEko akcija čišćenja ogulinskog podzemlja započela je 10. i 11. studenog. Organizira je Hrvatsko biospeleološko društvo pod vodstvom Vedrana Jalžića, a sufinanciraju Hrvatske vode. Do sada je očišćeno Zeleno (Šmitovo) jezero i Rupećica jama, a 17. i 18. studenog se planira čišćenje Ponora Rupećice i Izvora Zagorske Mrežnice. Ovo je prva akcija čišćenja potopljenih dijelova speleoloških objekata u Hrvatskoj. Uz članove Hrvatskog biospeleološkog društva sudjelovali su brojni ronioci,i speleolozi koji su se ovom prigodom okupili iz raznih krajeva države: Hrvatskog prirodoslovnog muzeja (Zagreb), Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Željezničar (Zagreb), Speleološkog kluba Samobor (Samobor), Speleološke udruge Estavela (Kastav), Speleološkog odsjeka Planinarskog društva Sveučilišta Velebit (Zagreb). Uz njih, od velike pomoći su bili Eko grupa iz Područne škole Zagorje (Prva osnovna škola Ogulin), Kulturno umjetničko društvo Zagorje i stanovnici okolnih mjesta. Ronioci su iz jezera izvukli hrpu boca, konzervi i sličnog sitnijeg otpada te jednu traktorsku gumu koju su morali pomoću balona dignuti s dna jezera. U jami, te još više oko jame počišćen je debeli sloj smeća te zajedno sa smećem iz Zelenog jezera pripremljen za odvoz na odlagalište otpada. Prijevozno sredstvo za otpad omogućio je HE Gojak.

Akcija je dio niza aktivnosti koje Hrvatsko biospeleološko društvo već godinama provodi za zaštitu podzemlja ogulinskog kraja. Trenutno su u tijeku dva projekta: "Očuvanje ogulinskih podzemnih voda kroz zaštitu ogulinske špiljske spužve" financiran od Ministarstva kulture i "Zaštita ogulinske špiljske spužvice (Eunapius subterraneus), jedine statkovodne podzemne spužve na svijetu II" financiran od fondacije Rufford Small Grants for Nature Conservation (http://www.ruffordsmallgrants.org/rsg/projects/jana_bedek). Provode se znanstvena istraživanja kojima želimo utvditi koje životinje žive u podzemlju ogulinskog kraja, koliko su one ugrožene i što se može učiniti da bi se sačuvale. Osim toga, velik dio napora ulaže se u edukaciju: održana su predavanja po školama, javne tribine u Ogulinu, prije dvije godine je tiskan deplijan, ove godine poster, a planira se i postavljanje edukativnih tabli na najinteresantnijim lokalitetima s osnovnim informacijama o speleološkom objektu te fauni koja ga nastanjuje.

Ovom akcijom želimo postići nekoliko ciljeva:
1. Ukloniti što više otpada s navedenih lokaliteta kako bi se spriječilo daljnje onečišćavanje podzemnih voda njegovom razgradnjom.
2. Educirati lokalno stanovništvo o problematici nekontroliranog odlaganja otpada u podzemlje.
3. Širu javnost upozoriti na važnost očuvanja podzemnih voda kao vrlo važnog izvora pitke vode, pogotovo u današnje vrijeme kad se ti resursi rapidno smanjuju, a s problemima pitke vode se susreće već trećina svjetskog stanovništva.

Ogulinska regija je jedan od svjetskih centara endemizma i biološke raznolikosti podzemne faune. Do sada je zabilježeno preko 50 pravih podzemnih vrsta (troglobionata i stigobionata) s velikim brojem endema. Posebno treba istaknuti čovječju ribicu (Proteus anguinus), koja je strogo zaštićena i uvrštena u popis ugroženih vrsta Europske unije Natura 2000 Annex II i Annex IV. Na Crveni popis ugroženih biljaka i životinja Hrvatske uvrštene su sljedeće životinje: ogulinski špiljski virnjak (Dendrocoelum subterraneum) u kategoriji Ex?, vjerojatno izumrla; ogulinska špiljska spužvica (Eunapius subterraneus), babićeva špiljska kozica (Troglocaris anophthalmus intermedia) i zagonetni špiljski vodenpolip (Velkovrhia enigmatica) u kategoriji EN, ugrožene za koji postoji vrlo visok rizik od izumiranja; špiljski cjevaš (Marifugia cavatica) u kategoriji VU, rizične za koju postoji visok rizik od izumiranja i kordunska špiljska vodenbabura (Monolistra caeca meridionalis) u kategoriji NT, nisko rizične, koje nisu pred izumiranjem ali bi uskoro mogle biti. Osim spomenutih vrsta velik je broj endema Hrvatske koji žive u podzemlju ogulinskog područja.

Brojni su uzroci ugrožavanja podzemnih voda i faune ogulinskog područja. Jedan od najvećih problema su veliki hidrološki zahvati i promjene tokova vode (prilikom izgradnje HE Gojak, HE Lešće i dr.), zatim bacanje otpada i ispuštanje kanalizacije u podzemlje, nekontrolirana upotreba pesticida i umjetnih gnojiva na poljoprivrednim površinama, fizička ugrožavanja špilja (kamenolom Tounj), a veliku prijetnju predstavljaju i brojne ceste te autoput zbog mogućeg izlijevanja opasnih tvari zbog prometnih nesreća.

O velikoj ugroženosti ogulinskog područja govori podatak da ga je Institut za krške vode (Karst Waters Institute), West Virginia, SAD, proglasio jednim od deset najugroženijih krških ekoloških sustava na svijetu 2003. godine.

Sva podzemna fauna je zaštićena Zakonom o zaštiti prirode iz 2005. godine, koji izrijekom brani uznemiravanje i ubijanje špiljske faune, te bilo kakvo ugrožavanje podzemnih staništa.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Za Hrvatsko biospeleološko društvo

dipl. ing. Jana Bedek i dipl. ing. Helena Bilandžija

Kontakt: Jana Bedek: 091 576 1172

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.