Izrada terarija

Sve je počelo kada sam potaknut velikom željom za držanjem kameleona i još većom fascinacijom tim životinjama krenuo u akciju. Ideja za terarij je bila rođena samo ju je trebalo realizirati. Terarij je zamišljen kao aluminijska konstrukcija na koju će se kasnije montirati drvene i staklene površine.

 

 

"Polu otvorenog" je tipa. Želja je bila postići dobro ventiliran prostor a da ujedno ne bude problema sa zadržavanjem temperature. Od prvobitnog nacrta pa sve do krajnje realizacije nije bilo odstupanja. Jedina razlika između ideje i gotovog terarija je boćna lijeva strana koja je prvobitno bila zamišljena od drvene površine a napravljena je od stakla. Razlog je eventualna selidba ili premještanje terarija na neku drugu lokaciju.


Konstrukcija se sastoji od aluminijskih T i L profila. Debljine stjenke 3 mm i širine stijenke 3 cm.

 
ALUMINIJSKI PROFILI (AlMgSi 05)

A x A (mm)
Debljina s (mm) -->Dužna masa (kg/m)

kutni al. 30 x 30
3
0,460

"I" al. 30 x 30
3
0,460

Poslije kupovine profila, ispalo je negdje oko 9 kilograma aluminija, sljedilo je rezanje profila na mjeru. Podnica i kutovi konstrukcije raðeni su od L profila, a gornja strana na koju dolazi poklopac i poprečni elementi su T profil.

Elementi za podnicu i «krov» su rezani pod kutom od 45 stupnjeva a potom spajani varenjem.

Vrlo važna stvar kod varenja aluminija je da vam to radi profesionalac. Nema puno varioca koji znaju kvalitetno zavariti aluminij.

Poslije varenja podnice i gornje strane slijedilo je spajanje cijele konstrukcije.

"Noge" su varene na gornju stranu a na "noge" je varena podnica. Potrebno je imati veliki kutnik pri ruci i da ravnate konstrukciju jel se materijal "piga" pri velikoj temperaturi.


I to je bilo to što se konstrukcije tiče, prvi korak je gotov, sada slijedi lagano brušenje vanjskih varova, montiranje staklenih i drvenih stranica na terarij, potom izrada vrata, što se u tom trenutku činilo kao najveći problem pošto su profili okrenuti prema unutra a vrata se otvaraju prema van.

Nakon brušenja vanjskih varova malom kutnom brusilicom…


…krenuo sam sa montiranjem drvenih stranica na konstrukciju terarija. Stranice sam cirkularnom pilom izrezao na mjeru. Jednostavno, na konstrukciji sam bušio rupe kroz koje sam zašarafio ploču. Naravno sve rupe sam upustio da glava šarafa ne viri.

 

Staklene stranice ljepio sam neutralnim silikonom, poslije sam višak silikona obrezao žiletom. Staklo je debljine 4mm. Po mjeri mi ga je izrezao staklar a rubove nisam brusio. Spojeve stakla i drveta sam također zapunio silikonom.

 

 

 

U ovom trenutku je već veći dio posla bio obavljen. Terarij je dobio svoju formu.

Podnica terarija , zadnja strana i polovica gornje strane su od drvenih ploča dok su boćne strane i lijeva polovica prednje strane od stakla. U donjem dijelu terarija sa prednje i sa boćnih strana isto idu drvene ploće koje će sakriti tegle od bilja koje dolaze u terarij. Druga polovica gornje strane je zamišljena kao poklopac od drvenog okvira sa prozirnom mrežicom koji bi se micao prema potrebi. Ista takva su i vrata na prednjoj desnoj strani.

 

 

Slijedio je odlazak kod stolara po letvice za «štok» vrata te za okvire između kojih će se napeti mrežica.

 

 

Rubove letvica sam rezao za polovicu debljine letvice kako bi ih mogao sklopiti u okvir.

 

 

 

Za poklopac isto kao za vrata potrebno je napraviti po dva okvira između kojih dolazi mrežica, a potom se okviri spajaju šarafima.

 

 

Na jedan od okvira sam polijepio duploljepljivu traku na koju sam zalijepio mrežicu radi lakšeg napinjanja iste. Zatim sam sa drugim okvirom «poklopio» i pritegnuo šarafima.
Gotovi poklopac sam još malo obradio turpijom i hoblićem ako i gdje je bilo potrebno.
Postupak je identičan i za vrata.

 

 

Sa unutarnje strane profila gdje dolaze vrata sam ušarafio letvice. Tako sam dobio «štok za vrata» i riješio problem otvaranja i zatvaranja vrata prema van. Vrata se zatvaraju po sistemu klavir pante kojom sam cijelom duzinom vratiju vrata pričvrstio za štok. Pri vrhu i pri dnu okvira za vrata sam pričvrstio magnet a na vrata limene pločice da sprijećim pre lagano otvaranje.

 

 

 

Na vrata sam fiksirao i ručku.


Vrata i poklopac su bili gotovi, to je bio i zadnji korak u izradi, sa uzdahom mogu kaonstatirati, terarij je gotov...


...osim, naravno, postavljanja lampi i dodatnog ušminkavanja...

 


Od lampi je unutra sylvania reflektor 100 w i exo terra repti glo 5.0 Na reptiglo sam stavio juwelov reflektor...

 


Sa gornje strane "krova" je postavljena elektronska prigušnica za reptiglo...

 

Mislim da postupak spajanja lampi i struje ne treba detaljno objašnjavat... na forumu već ima tema koje se time bave...

 

 

Nakon puštanja lampi u pogon terarij je zasjao u punom sjaju...

 

 

Terarij je gotov. Dokaz da se uz puno truda i malo novaca može napraviti dobra stvar. Sa sada nekih nedostataka nema, a da li će ih biti pokazat će vrijeme. Moglo bi biti problema sa OSB pločama i vlagom, nisam ih lakirao niti ikako zaštitio, ali pošto su fiksirane šarafima za konstrukciju uopće ih neće biti problem zamijeniti.

E da, zaboravih, uz puno truda i malo novaca morate imat nekoga tko će vam pomoći da projekt realizirate (osim ako niste sveznalica) u mom slučaju je to bio moj stari, legenda, koji je sve radio sa toliko entuzijazma da sam se bojao da mozda ima planove o otimanju terarija i nabave gmaza ...njemu najveće hvala...i hvala svima vama na savjetima.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.