Chameleo calyptratus

ImageNa svijetu postoji oko 130 vrsta kameleona smještenih u 9 rodova, ali Chamaeleo calyptratus je vrsta koju teraristi najčešće drže kod kuće. Kameleoni spadaju u razred gmazova (Reptilia), red ljuskaša (Squamata), porodica kameleona (Chamaeleonidae). Ne mogu vlastitom energijom zagrijavati svoje tijelo i održavati temperaturu konstantnom, nego im je potrebna sunčeva toplina, ili neki drugi izvor topline za termoregulaciju. Kameleoni imaju izuzetno dug jezik (i do 30 cm kod odraslih primjeraka) koji služi za hvatanje hrane – uglavnom kukaca, ali i manjih ptica i glodavaca. Jezik je navođen očima koje imaju sposobnost zakretati se za 180° te je cijela okolina dostupna za razgledavanje. Također ima sposobnost mijenjanja boje svoje kože u skladu s okolinom, te se na taj način sjajno uklapa u okoliš i zamaskiran vreba žrtve u zasjedi. Boja kože također ovisi o "raspoloženju" same životinje (agresija, strah, stres, itd.). Kameleoni se izuzetno sporo gibaju mjereći svaki korak imitirajući pritom gibanje lista na povjetarcu.

Image
Mužjak C. calyptratus (photo by Gumi)


Chamaeleo calyptratus je kameleon koji živi na području Jemena i Saudijske Arabije. Ova vrsta jedna je od najvećih vrsta kameleona. Dosta je otporan i zato se preporučuje početnicima. Mužjaci narastu od oko 30 do 47cm, a ženke od oko 25 do 35cm. Razlika između mužjaka i ženke jasno je vidljiva. Mužjaci su veći, imaju veću krijestu, veći spektar boja i, što je najvažnije, na stražnjim nogama imaju izraslinu nalik bradavici (tzv. tarzalna ostruga).


Image
Slika zadnjih nogu mužjaka (photo by gumi)


Image
Slika gravidne ženke (photo by Nino G)


Image
Slika mužjaka (photo by gumi)


KUPNJA:

Prije same kupnje kameleona treba razmotrit nekoliko stvari:

1. Imate li mjesta u kući gdje možete smjestit dovoljno velik terarij, uz to da to mjesto ne bude izloženo velikoj buci i stalnom prolazu ljudi (to je jako stresno za kameleona)?

2. Imate li dovojno vremena da se svaki dan bar na sat vremena posvetite njemu?

3. Tko će se brinit o njemu kad odete na putovanje.

4. Imate li dovoljno novca da mu priuštite sve šta treba (hrana, rasvjeta, struja koja se potroši, terarij itd.)?

5. Jeste li spremni u kući uzgajati hranu za njega (crve,žohare,cvrčke itd.)?

Ako ste na svako ovo pitanje pozitivno odgovorili, onda možete razmišljati o nabavci kameleona.


Pri kupnji kameleona također treba voditi račina o sljedećim stvarima:

1. Preporučuje se uzimanje kameleona od uzgajivača. Uz to što su jeftiniji, sigurniji ste da je vaš kameleon zdrav i možete dobiti detaljne informacije o njemu.

2. Također se preporučuje doći osobno po kameleona, a ne da bude poslan bez da ga pregledate.

3. Ako uzimate mladog kameleona, otiđite do uzgajivača i pogledajte ostale kameleone. Svi kameleoni iz istog legla trebali bi biti približno iste veličine (barem prvih mjesec dana).

4. Pogledajte mu oči. One su dobar pokazatelj da nešto nije u redu. Kameleoni preko dana nikad ne zatvaraju oči niti spavaju. One moraju biti širom otvorene, bistre i bez "krmelja". Ako ima zatvorene ili poluzatvorene oči možda je bolestan.

5. Boja mladog kameleona treba biti zelena. Tamna boja kameleona označava da je možda dehidriran ili jako izložen stresu.

6. Primite kameleona u ruke. Pogledajte kako se kreće. Zdrav kameleon ima jak stisak. Pogledajte da li mu je krijesta ravna, izgledaju li udovi ''slomljeno''. Provjerite da li mu je ravnoteža dobra dok hoda, da li se teško penje.

7. Probajte mu dati nešto za jelo (mladi kameleoni imaju velik apetit). Zdrav kameleon trebao bi reagirati na hranu. Dok jede, pogledajte da li je s čeljusti sve u redu. Ona ne smije biti iskrivljena i oko usta ne bi smjele biti nikakve izbočine ni ostaci kože.

Kad sve ovo prođete, spremni ste za kupnju jednog malog kameleona!


TERARIJ:

E, sada nešto o držanju. Prije svega treba napraviti terarij. Materjali od kojih se rade terariji su različiti, ovisno što više volite. Mogu biti napravljeni u potpunosti od stakla, a mogu biti i u kombinaciji staka s drvom ili nekim drugim materjalom. Kameleoni brzo rastu i već u 10-12 mjesecu života dosegnu svoju maksimalnu veličinu. Najbolje bi bilo odmah napraviti terarij za odraslog kameleona. Idealne dimenzije terarija za odraslog kameleona su relativna kategorija. U teraristici uvijek vrijedi pravilo ''što veće to bolje''. Mislim da bi minimalne dimenzije stranica trebale biti 60x90x60(DxVxŠ). Vidimo da je dimenzija visine najveća. To je zato što kameleoni žive u krošnjama drveća, pa nam i terarij mora biti visok. Terarij mora imati vrata konstruirana tako da nam ih je lako otvoriti i da kroz njih možemo doći u svaki kutak terarija. Mora imati i dobar sustav strujanja zraka, jer zadržavanje zraka omogućuje razvoj neželjenih bakterija, gljivica i plijesni što štetno utječe na kameleonovo zdravlje. Dakle, na poklopcu terarija trebao bi biti otvor prekriven nekakvom mrežicom (npr. mrežica za komarce). Također se preporuča i da jedna stranica terarija bude otvorena i prekrivena tom istom mrežicom (bočna ventilacija). Prije nego terarij pustite u pogon, dobro ga operite (nemojte koristiti deterdžente ili neka toksična sredstva za dezinfekciju). To je najbolje obaviti vrućom vodom te ga dobro osušiti.


UREĐENJE TERARIJA:

Kad napravite terarij treba urediti unutrašnost. Chamaeleo calyptratus živi u krošnama grmlja i drveća (nalazimo ga uz vodotokove gdje je vegetacija bujnija), pa u skladu s tim mora biti uređen i terarij. Na dno terarija najbolje je staviti nekakav tepison (tzv. umjetna trava). Može se staviti i kora drveta, ali postoji opasnost da kameleon pri hranjenju zajedno s hranom skupi i komad kore od koja može izazvati fatalnu crijevnu opstrukciju (začepljenje donjeg probavnog trakta). U terarij je poželjno staviti dosta grana po kojima će kameleon hodati. Od grana i biljaka koje se mogu koristiti (bitno je da nisu toksične) ja bi preporučio grane vinove loze, vrbe ili nekih voćaka. Od bilja ficus, hibiscus i puzavac scyndapsus. Prije nego bilo koja biljka ili grana uđe u vaš terarij treba je temeljito isprati u vreloj vodi ili prokuhati, a svaku biljku par tjedana držati van terarija i redovito prskati kako bismo isprali štetne tvari koje se nalaze na lišću i stabljici (pesticidi). Također možete staviti i umjetno bilje, ali ga je prije unošenja u terarij potrebno dobro oprati. Važno je napomenuti da se treba predvidjeti i jedno mjesto za skrivanje (najbolje malo zagustit s granama i biljem) gdje će se kameleon sakriti od judskih pogleda.

Image
Slika terarija (photo by gumi)
RASVJETA:

Kad ste sredili unutrašnjost sad treba postaviti odgovarajuću rasvjetu. Većini guštera pa tako i kameleonu, potreban je vitamin D3 za normalan razvoj. U prirodi D3 gušteri sintetiziraju pomoću UV dijela spektra iz sunčeve svijetlosti. Neonke koje emitiraju svjetlost u ovom dijelu spektra možete naći u svakom malo boljem pet centru. Na neonkama je potrebno provjeriti postotak zračenja UVB spektra. On mora biti 5%, a preporučuje se i 8%. Ove neonke potrebno je mijenjati svakih 6-8 mjeseci jer nakon tog vremena gube svoju funkcionalnost. Preporučuje se da se uz neonku od 5% (ili 8%) UVB stavi i obična neonka kako bi povećali intezitet svjetla. Na red dolaze lampe za grijanje. U ovom slučaju najbolje je koristit obične reflektorice (spot lamp) ili halogenke. Jačinu žarulja trebate sami odrediti prije nego stavite terarij u funkciju (ovisi o veličini terarija i o udaljenosti od mjesta za sunčanje). Te lampe se postavljaju iznad mjesta predviđenog za sunčanje. Trebate paziti da žarulje ne budu preblizu grana kako se kameleon ne bi opekao (barem 30-40cm od grane na kojoj će se kameleon sunčati ili je obložiti sigurnosnom mrežicom). Kao noćno svjetlo, ako temperatura padne nisko, koristite night glo i heat glo lampe (ne emitiraju gmazovima vidljivo svjetlo, pa kameleonu ne smetaju dok spava).

Image
Noćne lampe
Također bitno je izolirati sve električne vodove kako kameleon ne bi nastradao.

Važno je uskladiti duljinu trajanja noći i dana (fotoperiod). Ljeti bi trebalo namjestiti da dan bude 14 sati, a noć 10. Zimi obratno, noć 14, a dan 10 sati. Ali, treba napraviti i periode između (12 sati noć i dan). Važna napomena je da se sva rasvjeta treba postaviti na vrh terarija jer životinja na to gleda kao da je sunce.

Image
Slika provedene struje u terariju (photo by LeeMoon)

TEMPERATURA I VLAGA:

Kameleoni (kao i ostali poikilotermi) zagrijavaju svoje tijelo toplinom iz okoline. Oni zahtjevaju bazičnu temperaturu koja se kreće u rasponu od 15 do 30°C. Tijekom dana temperatura u terariju trebala bi biti oko 28°C. Na mjestima za sunčanje oko 35-40°C (ne više od 45°C). Treba napomenuti da mora postojati razlika između dnevne i noćne temperature. To moramo osigurati jer je toplina neophodna za probavu hrane. Pa tako ako je tijekom noći temperatura visoka, kameleon se puno troši i životni vijek mu se može smanjiti. S druge strane, ako je tijekom dana temperatura niska, kameleon neće imati apetit i sporo će probavljati hranu, što dovodi do neuhranjenosti. Ako su noćne temperature vrlo niske (ispod 15°C), treba koristiti noćne lampe za grijanje night glo i heat glo (one se koriste po potrebi). Za grijanje terarija i podizanje vlage može se još koristiti i podni kabelski grijač koji se stavlja ispod podloge, na dno terarija. Prije nego što stavite kameleona u terarij testirajte ga nekoliko dana. Uzmite termometar i pogledajte kolika je temperatura u sredini terarija, ispod lampi za sunčanje i kolika je noćna temperatura.

Što se tiče vlage nema baš nekog problema. Chameleo calyptratus je životinja koja živi na rubovima pustinje. Tamo je vlaga promjenjiva. Tako imamo periode kad je u zraku 20% vlažnosti, a i periode kad je u zraku 80% vlažnosti. Za vlagu ne trebate brinuti. Redovitim zalijevanjem cvijeća u terariju ona će biti kako treba. Ali, u doba presvlačenja poželjno je malo povisiti vlagu (na oko 60%) da bi se kameleon lakše presvukao.

Image
Mladi kameleon u doba presvlačenja (photo by gumi)
Vlagu u terariju povisimo tako da prskalicom za cvijeće poprskamo biljke u terariju i podlogu ispod koje je grijač.

Napomena:nemojte prskati samog kameleona!

Ako se slučajno desi da se neki djelovi tijela nisu presvukli (zaostaci stare kože, pogotovo oko očiju i oko usta), potrebno je kameleona uzeti u ruke i sa štapićem za uši namočenim u mlaku vodu ili kamilicu pažljivo to odstraniti.


HRANA I VODA:

Kameleoni su kukcojedi. Da bi vaš kameleon bio zdrav potrebna mu je raznolika prehrana. Hrana koju dajete kameleonu mora biti živa. Za hranu je najbolje koristiti:

1. žohare-najbolja hrana, najbogatija hranjivim tvarima
2. šturke (cvrčke) i razne skakavce-također odlična hrana
3. kraljevske crve (Zophobas spec.)
4. leptirie, mušice, noćne leptirie
5. crve brašnare - samo kao nadopuna prehrani

Image
Zophobas morio (photo by gumi)


Image
Žohari - Blaptica dubia (photo by gumi)


Image
Brašnari - Tenebrio molitor (photo by gumi)


Image
Cvrčak - Gryllus assimilis (photo by Skorpac)Također na meniju mogu biti i ostali kukci koji nisu tvrdokrilci. Bitno je samo kad lovite kukce u prirodi da znate da nisu prskani insekticidima.

Kad hranite kameleona najbolje mu je dati onoliko hrane koliko može pojesti. Tako ste sigurni da nikad nije gladan. Mladi kameleoni jedu puno više i češće nego odrasli.

Bitno je spomenuti i ostale dodatke u prehrani. To su vitamin D3 i kalcij, te ostali vitamini i minerali koji su neophodni za razvoj guštera. Tako u malo boljim trgovinama specializiranim za gmazove (rijetko u Hrvatskoj) možete naći razne preparate u prahu kojima se posipa hrana i na taj način se nadopunjavaju sve potrebne tvari za normalan život. Ja koristim Nekton MSA (vitamin D3, kalcij…) i Nekton REP (vitamini B12,B6,A,aminokiseline,jod….).

Image
Nekton REP
 
 Image
Nekton MSA
 

U prirodi kameleoni ližu kapljice s lišća i tako dobivaju potrebnu količinu vode. Mnogi teraristi svakodnevno 1 do 2 puta prskaju biljke u terariju kako, ali se neke kameleone od malih nogu može naučiti da piju iz pojilice za glodavce ili se uzme sustav za infuziju i napravi se kap-po-kap sistem. Uzme se pojilica ili cjev od infuzije i lagano mu se kapa na 5cm od usta. Nakon par dana pojilicu ili sustav za infuziju stavimo mu u terarij i više mu ne trebamo prskati. Iz sustava voda pomalo kapa (namjestimo tako da nam suvišne kapi padaju u posudu od bilja), on pije kad je žedan. Svaka 3-4 dana promjenimo vodu.

Napomena: kameleoni znaju nekad jesti i lišće u terariju. Neka vas to ne zabrinjava, to je sasvim normalna pojava.


PONAŠANJE:

Kameleoni kao i svi gušteri nisu životinje koje se vole maziti i ne možemo ih dresirati. To uvijek trebamo imati u vidu i nikad ih ne smijemo maltretirati. Nije pametno dovoditi cijelo susjedstvo da stoji ispred terarija i kucka po staklu. Ne smijemo na silu tjerati životinje van terarija i uzimati ih u ruke. Dobrom socijalizacijom i strpljivošću, možemo uspostaviti jedan način ''prijateljskog odnosa''. To znači da životinja dobrovoljno dolazi na ruku kad joj je pružimo i da ne bježi uokolo kad je izvadimo iz terarija. Ponašanje kameleona je izuzetno zanimljivo. On će promjenom boja i siktanjem dati do znanja kakve je volje. Tako naprimjer, kad se ljuti dobije crne pjege, napuše se i počne siktati. Kada se boji onda potamni, okreće glavu i skupi se da izgleda što tanji. U doba parenja ima prekrasne boje, glava mu potamni, napuše se i stalno skuplja i ispruža rep. Ako naučite prepoznavati i pravilno tumačiti kameleonove "poruke" možete s njime uspostaviti puno bolji odnos.

Image
 
Image
Boje kao pokazatelj raspoloženja (photo by gumi)


ZAKLJUČAK :

Kameleoni su jako zanimljiva stvorenja, vrijedni divljenja i poštovanja. Vjerujte mi, nećete biti razočarani negovom prisutnošću u vašem stanu. Imajte na umu da su oni jako osjetljiva bića i probajte im pravilnom skrbi uljepšati život!

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.