Fosilne kornjače - Odontochelys semitestacea

U Kini su pronađeni fosili kornjaca stari 220 milijuna godina. Te su kornjače imale oklop samo na donjoj strani i imale su zube. Značajno otkriće daje odgovor na dosadašnje pitanje kako su kornjače dosle do svog  karakterističnog oklopa. Dosadašnji, najstariji fosili kornjača, pronađeni su u Njemačkoj. Njihova starost se procjenjuje na oko 205 milijuna godina.

Istraživači u Kini su u svojim aktualnim istraživanjima pronašli tri fosilne kornjače  koje se smatraju nekih 15 milijuna godina starije od fosila iz Njemačke. Istraživači su fosilsku kornjaču nazvali Odontochelys semitestacea, što znači nešto kao „poluoklopljena kornjaca sa zubima". Paleontozi Kineske akademije znanstvenosti u Pekingu navode u stručnom tisku „Nature" posebnu karakteristiku tih fosilnih kornjača. Imale samo donji dio oklopa  i zube umjesto oštrih vilica koje su nam poznate kod današnjih kornjača. Poluoklopljene kornjače iz Kine prvi puta daju odgovor na pitanje kako su kornjače došle do svog, u životinjskom svijetu, jedinstvenog oklopa. Pretpostavlja se da je oklop nastao od produžetka i proširenja rebara i kralježnice.


Pronadjeni fosil Odontochelys semitestacea,
pogled odozgor na ledja gdje nisu imale razvijeni oklop


Glava gdje se dobro prepoznaju zubi, jedna od dviju karakteristika
koje su razlog imenovanja u Odontochelys semitestacea - Poluoklopna kornjača sa zubima


Proširena rebra na leđima  značajna su za tu teoriju. To je prvi korak za potpuni oklop kakvog ga danas znamo. Suvremeni dokaz paleontolozi vide također u razvoju embrijona kod današnjih kornjača gdje se oklop u jajetu stvara  na isti nacin. Prvo plastron (želučani dio oklopa), a zatim carapax (leđni dio oklopa). Odontochelys semitestacea  je bila nastanjena u plitkim vodama morskih obala. To je zaključeno zbog mjesta gdje su fosili pronađeni i činjenice da su samo na trbušnoj strani imale zaštitni oklop. Takva vrsta oklopa na kopnu ne bi imala svrhe, a u vodi ih je štitila od napada iz dubine, tvrde kineski stručnjaci.Pogled na fosilnu kornjaču od dolje.
Dobro se prepoznaje razvijeni oklop na trbuhu


Istraživanja kineskih znanstvenika također stavlja pod upitnik dosadašnju teoriju da su kornjače na početku bile nastanjene prvo na kopnu, pa tek su s vremenom krenule u vodu. Suprotno tvrdi britanski znanstvenik Jeremy Anquentin koji smatra da je fosilna kornjača Eilanchelys waldmanii prva vodena kornjača. E.waldmani je tek nedavno pronađena na škotskom otoku Skye i živjela je prije 164 milijuna godina. Po Anquentinovoj teoriji  sve su starije kornjače, dakle i Odontochelys semitestacea, bile kopnene kornjače.Ovako su od prilike izgledale Odontochelys semitestacea


Fotografije: Marlene Donnelly, copyright Field Museum / Institute of Vertebrate Palaeontology and Palaeanthropology, Beijing


Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.