IGUANE - Najčesće bolesti i problemi s kojima se susrećemo

ImageŽelim najprije napomenuti da ovaj članak nije napisan s namjerom da vas odgovorim od kupnje iguane vec da upoznate ovu životinju i s one problematične strane, kad ne ide sve onako kako bismo mi to željeli. Često se događa da su iguane koje kupimo ulovljene u divljini i da nose kojekakve parazite.


Najčešći su endoparaziti ili unutarnji paraziti koji se uglavnom nalaze u iguaninom probavnom sustavu. Ona ih može dobiti na razne načine, ali najbitnije je da se to na vrijeme opazi i adekvatno tretira. Na zdravlje vašeg ljubimca utječe mnoštvo faktora na koje najčešće možemo utjecati, ali katkada i ne. Navest ću samo neke faktore kojima svojoj iguani možete znatno poboljšati, odnosno pogoršati život.

Važnost adekvatnog smještaja,temperature i osvjetljenja:

Ukoliko svojoj iguani ne omogućimo dovoljno velik prostor primjeren njezinim potrebama,odnosno smjestimo li je u prostor koji je premalen, ona se neće moći dovoljno i normalno kretati i razvijati usljed čega dolazi do nepravilnog rasta kostiju, iskrivljenja ili frakture repa, prstiju, kralježnice, čeljusti te brojne druge komplikacije koje se vrlo teško ispravljaju.

Kao što već znamo, iguane su arborealni gušteri, što znači da u prirodi žive u krošnjama drveća. Njihova konstitucija tijela prilagođena je upravo tome, stoga terarij ili nastamba u kojoj ćemo držati svog ljubimca treba biti dovoljno visoka (najmanje 2-3 m). Ukoliko nam prostor to ne dozvoljava možemo napraviti police po kojima će se iguana penjati i sunčati se.

Pri postavljanju polica treba pripaziti na spojeve ili rešetke jer se nerijetko dogodi da iguana među njima zaglavi i slomi prst ili rep.
Ukoliko dođe do frakture, bilo prsta, bilo repa, nužna je hitna intervencija veterinara.

Rep iguana kao i kod većine guštera ima moć regeneracije ukoliko dođe do otpuštanja ili prijeloma, ali novi će rep rasti jako sporo i nikada neće biti kao stari.


Temperatura:

Prilagođena potrebama iguane ona je također vrlo bitan faktor koji utječe na rast, razvoj i metabolizam iguane. Ukoliko je temperatura preniska, aktivnost iguane se smanjuje, apetit je znatno manji, a hrana koju pojede ne može biti probavljena. Samim time događaju se promjene u metabolizmu vitamina, minerala te iskorištavanja hranjivih sastojaka, a u vrlo kratko vrijeme može doći i do drastičnog opadanja imuniteta iguane upravo zbog nemogućnosti resorpcije hranjivih tvari, hrana u probavnom traktu počinje trunuti i uzrokuje upalne procese.

Bitno je napomenuti da je potrebno postići razliku od 8 - 12C u temperaturama dana i noći, koja utječe na metabolizam.


Osvjetljenje:

Sigurno ste već mnogo puta slušali o nekakvim posebnim UVA i UVB lampama, posebnim reflektorkama te mnoštvu druge opreme što vam se na prvi pogled učinilo skupim i kompliciranim, a nerijetko se dogodi da netko kaže i da je to nepotrebno te da je dovoljna jedna obična žarulja koja će stvarati toplinu. Upravo neznanjem i neinformiranošću svojim iguanama možemo zagorčati život. UV lampe mogu se naći u svakom malo bolje opremljenom pet shop-u. One isijavaju UVA (320-400 nm) i UVB (290-320 nm) dio spektra. UVA svjetlo značajno utječe na apetit i prirodno ponašanje guštera (Iguane, kao i ostali diurnalni gušteri mogu vidjeti svjetlost u UVA dijelu spektra) dok  UVB dio spektra osigurava prirodni proces sinteze provitamina D u vitamin D3 bez kojega je nemoguća apsorpcija kalcija u organizam.

Ako se odlučite na običnu žarulju, bez neonki ili žarulja koje emitiraju UVB svijetlo, riskirate da vaša iguana oboli od MBD (eng. metabolic bone disease), odnosno rahitisa uzrokovanog nemogućnošću resorpcije kalcija u organizam. Važno je napomenuti da korisno UVB svjetlo prodire relativno kratko od površine žarulje (kod UVB neonki dubina prodiranja je svega 15-20cm), pa treba paziti da postavimo mjesta za sunčanje unutar te razdaljine. Neke lampe koje su se u posljednje vrijeme pojavile u prodaji (npr. Powersun UVB od ZOO Med-a i sl.) imaju dubinu prodiranja UVB svjetla čak do 1m, pa su primjerenije za upotrebu u velikim terarijima u kakvima držimo iguane.

Eventualni manjak vitamina D3 treba nadoknaditi pravilnim dodavanjem multivitaminsko-mineralnih dodataka  redovitoj ishrani. Treba koristiti preparate dizajnirane specijalno za reptile (po mogućnosti za iguane), a najbitnije je da sadrže visoke udjele kalcija i vitamina D3.

Za neke bolesti kriv je genetski materijal koji se prenosi s roditelja, no  za većinu je ipak odgovoran čovjek.


Prehrana:

Greške vlasnika: velika većina vlasnika iguana je vjerovatno čula, bilo od prodavača, bilo od strane prijatelja kako je mlade iguane potrebno povremeno hraniti mesom (kukci,manji kralježnjaci, pseće i mačje konzerve, itd.), međutim, to ne odgovara istini. Novija istrazivanja pokazala su da čak i kratkotrajna prehrana iguana mesom može izazvati teške posljedice kao sto je zatajenje bubrega, cirozu jetre i preranu smrt.

Prehrana iguana temelji se iskljucivo na biljnoj hrani, ali ovdje nije riječ o hrani koja se smije nuditi ili pak ne smije, već o najčešćim problemima i bolestima s kojima se susrećemo a na koje bi tebali obratiti pažnju svi budući i sadašnji vlasnici iguana.


Frakture:

Najčešće frakture su one repa i prstiju. U slučaju da dođe do pucanja repa iz bilo kojeg razloga, ovisno o ozlijedi, po potrebi potražite pomoć iskusnog veterinara. Novi će rep rasti vrlo sporo, a za vrijeme presvlačenja neće se ljuštiti istovremeno s ostalim dijelovima tijela, pa ga je potrebno močiti u mlakoj vodi i vrlo nježno i oprezno gladiti kako bi se stara koža skinula u potpunosti i bez ostataka.

Iskrivljeni prsti u iguana ne moraju nužno značiti da je pretrpjela prijelome, uganuća, itd., jer su takve pojave vrlo česte kao posljedica masovnog uzgoja, pretrpanih kaveza, lošeg genetskog materijala i slično. Ukoliko je iguana došla potpuno zdrava u vaš dom, a primjetili ste nakon određenog perioda iskrivljenje prstiju koje se ne ispravlja pokretima iguane, pažljivo je primite na dlan ruke (samo ukoliko vam ona to dopušta!) i to tako da je glavom okrenuta prema vama. Drugom rukom pažljivo primite prst iguane. Ako ste primijetili da je prst neobično labav ili je promijenio je boju u odnosu na tijelo, krvari ili je nateknut potrebno ju je hitno odvesti veterinaru. U slučaju da prelomljeni ud nije na vrijeme ispravljen, već se prijelom ohladio i počeo srastati, može doći do pojave gangrene koja za posljedicu može imati amputaciju ozlijeđenog prsta, ili pak ako se gangrena proširila, amputaciju cijelog uda, a nerijetko takvi slučajevi gangrene završe i smrću ukoliko se ne tretira antibioticima na vrijeme.


Paraliza u iguana:

Najčešći uzrok je MBD (metabolic bone disease), usljed pomanjkanja kalcija. Taj deficit može biti izazvan neprilagođenom prehranom; ukoliko iguani pravilnom prehranom ne omogućimo dovoljnu količinu kalcija i ostalih minerala važnih za razvoj kostiju. Simptomi su vidljivi i prije nego li paraliza zahvati iguanu. Najčešći simptomi su: omekšavanje i oticanje čeljusti, nemogućnost penjanja, a u slučaju oboljenja iguana izbjegava bilo kakvu aktivnost koja bi za nju bila normalna u redovitim prilikama. Za vrijeme ukorijenjivanja bolesti, kosti postaju sve osjetljivije i krhkije, a kao takve, podložne su frakturama.

U normalnim prilikama, podizanje iguane s tla na noge ne predstavlja nikakav problem za zdravu iguanu, ali u ovom slučaju iguana bezvoljno i mlitavo leži. Šanse za oporavak i regeneraciju motoričkih funkcija su veće ukoliko bolest nije uznapredovala i zahvatila područje kralježnice. Bolest neće proći sama od sebe, pa je oboljelu životinju potrebno voditi veterinaru čim prepoznate simptome koji upućuju na ovu bolest. Isto tako djelomična ili pak potpuna rehabilitacija nije sigurna te iguana može ostati doživotno paralizirana. Ukoliko se dogodi da vaš ljubimac nažalost ostane paraliziran, morate biti spremni da mu stojite na rasplaganju. Vaša će mu pomoć biti potrebna za gotovo sve tjelesne aktivnosti uz provođenje određene terapije koju vam preporuči veterinar. Uz to što mu pomažete pri uzimanju hrane i vode, potrebno je iguani pripremiti tople kupke uz masažu abdomena i to od lumbalnog područja prema kloaki kako biste omogućili izbacivanje fecesa i urina, pomicanje na basking-spot itd.


Koža (epitel) zaostala kod presvlačenja:

Zaostala koža od presvlačenja može dovesti do pojave stomatitisa (nekroza desni i ostalih mesnatih dijelova usne šupljine) ukoliko presvlačenje oko usta nije bilo potpuno. Zaostala koža oko repa može rezultirati suženjem repa čiji krajnji rezultat može biti gangrena (zbog prestanka cirkulacije). Rep iguane je jako osjetljiv i vrlo je podložan lomljenju - nikad ne lovite ili podižite svoju iguanu za rep!


Retencija (zadržavanje) jaja:

Retencija jaja je pojava zadržavanja jaja u jajovodu, tj. nemogućnost polaganja (ovipozicije) jaja. Ovaj problem često se javlja kod ženki koje nose neoplođena jaja, ženki koje nepravilno hranimo (poremećen metabolizam kalcija i D3 vitamina), ili pak kod ženki kojima nismo osigurali adekvatno mjesto za polijeganje jaja. Jedna od solucija za riješavanje ovog problema je aplikacija hormona koji induciraju polijeganje jaja, a koju obavlja strucna osoba (veterinar).


Salmonela:

Iguane (kao i ostali gmazovi) normalno u svom probavnom traktu sadrže bakterije salmonele. One se u određenim slučajevima (nepranje ruku nakon kontakta s iguanom) mogu prenijeti na ljude. Statistički podaci najvjernije nam prikazuju ozbiljnost ove pojave. Kontakt ljudi s egzotičnim životinjama samo u SAD-u broji 90 000 slučajeva zaraze bakterijom salmonele godišnje, a kako su iguane najčešći egzotični gmazovi, mogućnost zaraze je visoka. Uvjek perite ruke nakon kontakta s iguanom, čišćenja kaveza i sl. Također, izbjegavajte direktan kontakt iguane s bolesnim i starijim ljudima, a pogotovo malom djecom!


Gangrena:

Gangrena ili nekroza je odumiranje tkiva, najčešće zbog prekida cirkulacije, ili sekundarne bakterijske infekcije nakon ozljede.


Suha gangrena:

Nastaje na udovima, najčešće na potkoljenicama, na prstima nogu i na repu. Promjena je tamnosmeđe ili sive do crne boje, suha, jasno ograničena. Dijelovi tijela najprije poplave i postanu hladni, potom pocrne i mumificiraju se. Takvi dijelovi tijela najčešće otpadnu. Infekcijom suha gangrena može prijeći u vlažnu i tada bolest ubrzava svoj razvoj i pogoršava prognozu.

Vlažna gangrena:

Nastaje uslijed kolikvacijske nekroze uz djelovanje bakterija. Tkivo se krpičasto raspada i jako zaudara. Kad začepljenje glavnih ili oštećenje zidova malih krvnih žila dostigne kritičnu točku, stanice pogođenog dijela ne mogu više normalno obavljati svoje aktivnosti i postupno odumiru.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.