Donji ispust (bottom drain)

Donji ispust (bottom drain)

 

 

 

 

 

Donji ispust (bottom drain) - je plastični odvod kružnoga oblika, ukopan na najdonju točku ribnjaka, a svrha mu je odvodnja prljavštine i onečišćene vode s dna, cijevima dalje u sustav filtracije.
Sastoji se obično od kružne posude promjera 25-30 cm s jednom spojnicom (rjeđe i dvije) za PVC, ABS ili fleksibilne cijevi promjera 110mm, 75mm ili 50mm. Pokrivena je kupolom koja spriječava pojavu vrtloga prilikom usisa a s posudom tvori i uski otvor ( koji se može namještati , preporučuje se 20-25mm) radi povećanja usisnog efekta. Voda koja ulazi u ispust dolazi sa strana gdje će efekt usisavanja prljavštine s dna biti najbolji.
Ispust može još sadržavati i spojnicu za dovod zraka koji se onda ispušta putem raspršivača za zrak na vrhu kupole. Stup mjehurića do površine stvara kružno strujanje vode koje tako čisti stranice ribnjaka i prljavu vodu vraća prema ispustu.
Moguće ga je ugraditi i u betonske i folijarne ribnjake a ako je ribnjak već izgrađen postoji i neugradbena, pomična verzija, koja se samo spusti na dno.
Uglavnom se koristi gravitacijski tok za usis vode gdje se cijevima puni sedimentni rezervoar i onda odvodi dalje u filtraciju. Ako spajate pumpu direktno na izljev tada se voda usisava tlačno no pumpu tada izlažete svemu što se nalazi u vodi, a impelerom usitnjeni otpad iz vode će se teže filtrirati. Usto, pumpa može povući neki veći komad smeća koji može oštetiti pumpu.

Prilikom kupovine treba obratiti pažnju:

- je li izljev namijenjen betonskim, folijarnim ili objema vrstama ribnjaka
- je li uopće namijenjen za ribnjake, jer i bazeni imaju svoje vrste izljeva
- neki su namijenjeni samo za ribnjake s ribama neke minimalne veličine jer nemaju zaštitu od usisavanja
- treba dobro izračunati koju ćemo dimenziju cijevi spajati na izljev. Nekakav prosjek za gravitacijski usis je 100mm
- treba razmisliti o broju potrebnih izljeva jer svaki može pokupiti otpad s ograničene površine pa će možda trebati više od jednog komada
- izljevi s raspršivačem imaju preporučeni protok zraka koji mu je potreban za rad

 

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.