Corydoras panda

Stanište: sliv rijeke Ucayali - Peru
Veličina:
4,5 cm mužjaci, 5 cm ženke
Parametri vode:
21-24º C, pH 7 , srednje tvrdoće
Prehrana:
tabletirana hrana, larve komaraca

Nijssen & Isbrücker, 1971

Razlikovanje spolova i uzgoj

Ženke su deblje i veće. Uzgoj nije pretjerano težak, ribe je potrebno neko vrijeme hraniti živom hranom, a zatim izvršiti djelomičnu promjenu vode koja mora biti nekoliko stupnjeva hladnija od akvarijske, po mogućnosti povećati aeraciju/protok vode u akvariju. Ženke polažu 30-tak jajašaca na stranice akvarija (najviše), lišće biljaka ili u javansku mahovinu. Za malene ribice je vrlo bitna kvaliteta vode, tako da ne treba misliti da je posao gotov ako se ribe izmrijeste. Malce možete hraniti spirulina prahom, artemijom, a s vremenom grindal crvima i usitnjenim pahuljicama.

Komentar

Corydoras somovi su jako popularne akvarijske ribe i to s dobrim razlogom. Osim velikog broja vrsta raznih šara, boja i veličina, ovu porodicu obilježava i njihova razigrana, mirna priroda i šarmantan izgled kojeg mogu zahvaliti ponajviše svojim brčićima.
Kao i svi Corydorasi i Panda je mirna i aktivna jatašica stoga ih stavite bar 4 u akvarij (u svakom slučaju, čim više tim bolje) i uveseljavat će vas svojim konstantnim rovanjem po dnu akvarija i periodičnim izlijetanjem do površine ( ovo ponašanje je tipično za Corydorase, a radi se o gutanju zraka i izvlačenju kisika u crijevima). Iako je temperatura vode u prirodnom staništu do 24º C, Pande su dugi niz godina uzgajane u zatočeništvu te podnose i više temperature vode. Još jedna prednost je i njihova veličina, jedna su od manjih vrsta Corydorasa i kao takvi pogodni za male akvarije gdje savršeno obavljaju ulogu čistaća nepojedene hrane.

Napomena

Osjetljivi su na nitrate u vodi i zato redovno mijenjajte vodu! Ukoliko se duže vremena nalaze u lošim uvjetima može doći do erozije brčića. Iako je ovaj problem uglavnom pripisivan oštrom šljunku, neki akvaristi su radili pokuse koji su pokazali da do erozije brkova uglavnom dolazi zbog dugotrajnog povišenog nivoa nitrata (i rezultirajućeg napada bakterija) te se bez obzira na šljunak (korišteno čak i sitno drobljeno staklo) brkovi oporavljaju nakon poboljšanja kvalitete vode. Također su osjetljivi i na lijekove na bazi bakra te ukoliko liječite ribe takvim lijekovima u zajedničkom akvariju (pretpostavka je da Corydorasima nije ništa jer su uglavnom otporni na uobičajene riblje bolesti) bilo bi preporučljivo da ih odvojite u drugi akvarij dok liječenje ne završi.

alt

alt

alt

alt

Fotografija 3 - Saša Lončarić

Fotografija 4 - wikipedia


Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.