Ancistrus sp.

ImagePoznat kao: Ancistrus
Porijeklo: Amazonski sliv, Južna Amerika
Veličina:13-14 cm, ženke manje
Ponašanje: Miroljubljiva riba, za vrijeme parenja teritorijalna, odličan algojed
Prehrana: Tikvice, hrana u tabletama, alge i ostaci hrane.
Preporučljiva vrijednost vode: Voda: pH 7.0, 26-25 C, srednje tvrda

Oko znanstvenog imena ancistrusa koji se najčešće može pronaći u našim dućanima postoje određene nedoumice, jer je točne vrste u ovom genusu moguće odrediti samo po lokaciji pronalaska, a «naši» ancistrusi su najvjerojatnije već generacijama uzgajani u akvarijskim uvjetima za akvarističko tržište. Neki pretpostavljaju da se najvjerojatnije radi o A.dolichopterusu (L183), ali to se sa sigurnošću ne može tvrditi.

Ancistrus je riba koja se preporučuje u zajedničkim, ali i akvarijima za uzgoj, prvenstveno zato što je dobar algojed i čistač dna i stakla. Ancistrusi vole tamna i skrovita mjesta pa bi im bilo dobro osigurati nekakvu pećinu, špilju ili neki panj. Jako se vole zadržavati na panju, između ostalog i zato što grickanje drveta pomaže njihovoj probavi, te bi im ga svakako trebalo staviti u akvarij. Razlika između spolova je jasno vidljiva - mužjaci imaju mesnate izrasline na nosu slične rogovima i veći su od ženki. Za uspješan mrijest je dobro ženku i mužjaka odvojiti u zasebni akvarij (može i manji od nekih 50 litara) koji ne mora biti dekorativno uređen, samo je potrebno da ima neku pećinu ( glinena tegla za cvijeće , kokosov orah i sl.), jer u tamnim i skrovitim mjestima polažu ikru. Mrijest se obično dogodi nakon nekih 5-6 dana. Kada se primijeti da ženka ima uvučen trbuh vrijeme je kada se treba pogledati da li je bacila ikru . Ako je , treba je premjestiti u drugi akvarij jer u protivnom mužjak postaje agresivan prema njoj i tjera je.Mužjak se brine o mladima i o ikri, tako maše perajama da napravi cirkulaciju vode da se na ikru ne uhvati plijesan i boravi uz mlade dok ne počnu izlaziti iz spilje. Inkubacija ikre traje nekoliko dana ovisno o temperaturi vode (oko 5-6 dana). Nakon izlijeganja mali ancistrusi su u biti vrećice žumanjka sa repićem i glavom i ne hrane se dok ju ne potroše. Ribe je dobro ostaviti u tamnom akvariju bez svijetla i ne bi ih se trebalo uznemirivati . Mlade je dobro hraniti tabletiranom hranom koja sadrži spirulina alge.

Jedna od stvari na koje treba paziti je prerevno čišćenje širokolisnih biljaka poput Echinodorus bleheria, do samih žilica, što nije baš estetski lijepo za vidjeti, ali to je samo znak da vašem ancistrusu fali «zelenja» u prehrani. Počnite mu davati npr. listove špinata i problem će biti riješen.
U svakom slučaju-ako imate akvarij, a nemate ancistrusa - brzo ga nabavite, ima našu najtopliju preporuku, jer je korisna ribica zanimljivog izgleda, a često puta i komična , koja nas zna i zabaviti svojim ponašanjem u akvariju.
Image

Image

Image

Image

 

Slike: ZGoda, glavoč, Rastaman, pega777

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.