Pseudomugil furcatus

altSinonimi: Forktail Blue-eye (eng.)
Stanište: Papua Nova Gvineja
Veličina: 5 cm
Parametri vode: temperatura 24-28 stupnjeva, PH 7-8, 8-18 dGH
Preporučena veličina akvarija: 40 l

 Razred: Actinopterygii
Red: Atheriniformes
Porodica: Pseudomugilidae
Rod: Pseudomugil

 

 

Opis:

Forktail blue – eye može doseći veličinu od čak 6 cm, ali uglavnom ostaje manja, između 4 i 5 cm. Kako ime kaže, oči su plave boje. Mužjaci su malo veći, imaju izraženije leđne i analne peraje te su jače obojani nego ženke. Rubovi peraja su izrazito žute boje.

 

alt

Fotografija: Wikipedia

 

 

Prehrana:

Po pitanju prehrane nije zahtjevna riba i jesti će gotovo svu ponuđenu hranu. Ipak, ukoliko želimo da nam riba bude zdrava i u odličnom stanju, trebalo bi je hraniti raznovrsno. Kombinacija kvalitetne hrane u listićima sa živom i zamrznutom hranom učinit će da se ova riba pokaže u punom sjaju.Komentar:

Malena i miroljubiva ribica je još jedan predstavnik duginih riba, za koju je jako bitno pažljivo odabrati sustanare u akvariju. Ukoliko je nećemo držati kao jedinu vrstu u akvariju dobro ju je kombinirati s manjim i mirnijim ribama (razne tetre, razbore i slično), kao što je i ona sama. Minimalno preporučeno jato je 6 komada. Pri uređenju akvarija trebalo bi voditi računa da bude dobro ubiljen s dosta mjesta za skrivanje. Također, poželjne su plutajuće biljke jer se ova riba voli zadržavati blizu površine. Idealan PH bio bi oko 7.6, temperatura između 24 i 26 stupnjeva. Riba je izuzetno aktivna i neprestano pliva po akvariju što može dovesti u stres neke mirnije, sporije plivače. Iako se obično smatra za ribu koja se drži sredine i površine vode, ukoliko je u većem jatu plivat će po svim dijelovima akvarija. Ukoliko se ovim ribama pruži malo pažnje, dobra ishrana i kvaliteta vode one će nas uveseljavati svojim ponašanjem, šepurenjem i neprestanim plivanjem po akvariju. Životni vijek ovih riba je oko 2-3 godine.

Što se tiče mrijesta, on nije težak. Riba je spolno zrela već s 3 do 4 mjeseca, a može se mrijestiti u paru ili u grupi. Preporuča se ubiljen mrijesni akvarij, po mogućnosti, i dosta mahovine jer se ribe osjećaju prirodnije. Prije mrijesta mužjak se udvara ženki tako da pliva naprijed natrag po akvariju i šepuri se šireći svoje peraje. Postoji mogućnost da mužjak bude agresivan prema ženki, a ukoliko se dogodi da je agresivniji preporučljivo je da ih razdvojite jer nisu dobar par i postoji mogućnost da je ozljedi. Ukoliko je par kompatibilan i krene s mrijestom, ženka će polagati svakodnevno po nekoliko jajašaca (5-10). Ukoliko želite povećati postotak izljeganja možete jaja premjestiti da ih roditelji ne bi slučajno pojeli. Jaja će se izleći za nekih 15-ak dana. Prva hrana im je infuzorija ili sitno izmrvljena hrana u listićima, dok ne porastu dovoljno da ih možemo hraniti izlegnutom artemijom.

Zadnje na forumu

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem