Gymnocorymbus ternetzi, var.

ImageSinonimi : Colored tetra, White tetra, Goldskirt tetra.
Stanište: Pošto je „varijetet“ koji je umjetno obojan u uzgajalištima u Europi i Dalekom istoku, prirodno stanište bi bilo kao i kod vrste od koje dolazi (Gymnocorymbus ternetzi), a ista dolazi iz područja rijeke Rio Paraguay, Rio Guapore, a može s naći i u Boliviji.
Veličina: Dostiže najveću dužinu do 6 cm.
Preporučene vrijednosti vode: 5-20 dGH, 5.8 do 8.5 pH i temperatura 20-26°C. Lako podnosi i niže temperature.
Sigurna za akvarije s biljem: DA
Najmanja preporučena veličina akvarija: 60 L.

 

Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Characiformes
Porodica: Characinidae
Potporodica: Tetragonopterinae
Rod: Gymnocorymbus
Vrsta: Ternetzi

Uglavnom se možemo sresti sa dvije obojanosti ove ribe, pink i blue (roza i plava)

Prehrana : Ove ribe su svejedi. Pojesti će bilo koju vrstu sitne hrane, listiće, sušene crviće, a isto tako će rado jesti i živu hranu.

Razlikovanje spolova i uzgoj: Izgledom je identična svojoj izvornoj vrsti, iako je selektivnim uzgojem dobivena bijela boja koja se lako boji. Tijelo joj je spljoštenog i oblog izgleda. Leđna peraja joj je izrazito razvijena i što riba više stari to postaje duža. Analna peraja je također nešto duža nego kod vrste od koje proizlazi. Boje svih peraja su identične generalnoj boji ribe. Izgled usta jako podsjeća na poznatu rođaku - piranu. Mužjaci su nešto manji i leđna peraja im je izduženija i podignuta. Ženke su jače u trbušnom dijelu i nešto zaobljenije. Zamjetna je razlika i u analnoj peraji, koja je kod mužjaka raširenija, dok kod ženke više prati oblik trbuha.

Iako su ove ribe umjetno uzgojene, pa se često u startu misli da su i sterilne, mrijest je moguć, iako je težak. Mrijest bi trebao odvijati isto kao i kod izvorne vrste. Pošto su polagači jaja, mrijesni akvarij bi trebao imati podlogu od sitno lisnatog bilja. Voda u mrijesnom akvariju može biti ista kao i u akvariju u kojem obitava. Za vrijeme mrijesta mužjak će pratiti ženku koja može biti vrlo plodna (izbaci i do 1000 jajašaca). Mužjak nije u sposobnosti da oplodi sva jajašca pa ih mnogo propadne. Nakon mrijesta roditelje odstraniti i akvarij osvijetliti. Inkubacija traje nepuni dan i nakon 3-4 dana mlađ propliva. Vrlo brzo rastu ako se hrane artemijom ili usitnjenom lisnatom hranom.

Komentar: Colored tetra je dobivena bojanjem vrste Crna udovica (Gymnocorymbus ternetzi), koja je sama po sebi vrlo otporna i nezahtjevna riba. Zbog svog izgleda i ponašanja i najviše činjenice da ne zahtjeva posebno pripremljenu vodu i idealne uvijete života odličan je izbor za početničke akvarije. Vrlo je aktivna i miroljubiva riba. Vrlo rijetko će zagristi peraje nekoj drugoj ribi dužih peraja. Da bi se pokazala u punoj ljepoti potrebno ju je držati u manjim jatima od 6 jedinki. Zahtjeva akvarij dobro zasađen biljkama iza kojih se može skrivati, kako bi se osjećala sigurnije. Isto tako joj treba ostaviti u akvariju i dovoljno mjesta za slobodno plivanje, jer je vrlo aktivna riba. Vrlo dobro se snalazi i s ribama većim od nje.

Ova riba je umjetno obojena i takve ribe bi trebalo izbjegavati. Nemojmo poticati uzgajivače da nastave ovakvu praksu jer je to moralno neetično i veoma stresno za ribe. Postupak bojanja se uglavnom sastoji od umakanja riba u kiselu otopinu kako bi im se skinula zaštitna sluz, bojanja, te umakanja u otopinu koja potiče lučenje zaštitne sluzi. Ova praksa je vrlo stresna za ribu, te su zbog toga podložne obolijevanju zbog stresa, a najčešće se radi o bakterijskim oboljenjima. U svakom slučaju, ova se boja s vremenom ispere.


Potičemo Vas i na ukazivanje ove nehumane prakse prodavačima kako bi se, nadajmo se , čim prije ukinula.

Image

Image

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Folija za jezerce
  15 Kolovoz 2022
  Ajmo reći da se npr. "pond" izvede tako da folija baš nigdje nije izložena suncu i da...
 • Odg: Folija za jezerce
  12 Kolovoz 2022
  UV zrake jednim djelom prolaze kroz vodu, s druge strane postoje vanjski djelovi koji možda neće...
 • K upovina pauka theraphosa blondi
  11 Kolovoz 2022
  Hellou,

  frend me zamolio da mu pokusam istraziti za kupnju tarantule theraphosa...
 • Odg: Folija za jezerce
  11 Kolovoz 2022
  Da se ubacim i malo oživim temu o folijama.. jel mi može netko objasniti zašto se spominje UV...
 • Odg: Borba s končastom algom
  07 Kolovoz 2022
  Može biti.
  Inace što sam iz osobnog iskutva primjetio da je voda u Zg. puna silikata..
 • Odg: Borba s končastom algom
  06 Kolovoz 2022
  Samo da javim grupi da sam riješio sve probleme s algama.prije toga sam probao svaku metodu ,borbe...
 • Kozice - spol i razmnožavanje
  03 Kolovoz 2022
  Može li mi netko pomoći oko određivanja spola kozica.
  Naime, imam dvije kozice. Latinski:...
 • Šteta da propadne.. :)
  12 Srpanj 2022
  Man in China steam cooks pet silver arowana after it died, praises fish for having tender &...
 • Odg: Što se sluša?
  11 Srpanj 2022