Problematika bojanih riba

ImageBez moralnog (amerikaniziranog) maltretiranja sa podrazumijevajućim sretnim završetkom cijele priče, nadam se. Prvo da vam kažem prvi razlog zbog kojeg ovo pišem – naučimo cijeniti prirodu kako bi mogli naučiti svoju (sadašnju i buduću ) djecu istome…Jednostavno, jel da…«mladih»?

Da možemo odbiti molbe svog djeteta da mu kupimo «ribicu koja svijetli u mraku» , ali ne sa argumentom « to ne možeš dobiti i točka» , nego sa obrazloženjem da je kupovina takve ribe nepotrebna. To obrazloženje je drugi razlog pisanja a taj je- ima prekrasno obojanih prirodnih riba, a kupovinom ove potičemo praksu bojanja riba, koja je za ta ŽIVA bića bolna, stresna, štetna, u ogromnom broju slučajeva smrtonosna , a na kraju ipak kratkotrajna jer se boja s vremenom izgubi, ali naravno ne bez posljedica. Rezultat bojenja u mnogo slučajeva je oštećenje unutrašnjih organa koje završava (pre)ranom smrću ribe koja je sama po sebi ionako imala veliku sreću da poživi toliko dugo (neki podaci govore da spada u samo 20% «sretnica»). Zar je zaista potrebno kupiti ribu koja će nam najvjerojatnije uginuti jako brzo ili oboljeti od posljedica stresa i moguće zaraziti ostale ribe u akvariju, izgubiti boju nakon nekog vremena, izgledati potpuno neprirodno u tom malom djeliću prirode u ovom umjetnom i plastičnom svijetu što bi akvarij po definiciji trebao biti? Ako imate takvih ambicija imam bolje rješenje- nabavite psihodelični screen saver sa svakojakim morskim bićima kako plivaju oko koraljnog grebena i stavite ga na komp…


Koje su vrste najčešće izložene bojanju? Kod nas sam vidio sljedeće:

Parambassis ranga (prije Chanda ranga)
Image

Boja se u ove ribe uštrcava putem igle. Proporcije igle i ribe su takve da bi u našem slučaju ekvivalentna injekcija bila debljine kemijske olovke. Ubadaju ih nekoliko puta kako bi se boja raširila na veću površinu. Većina ovih riba je nakon bojanja podložno lymphocystis virusu , koji se manifestira kao malene bijele izrasline na perajama i tijelu. Iako ove ribe nakon nekog vremena izgube boju nemojte misliti da su nakon toga ok…Boja je već učinila štetu na unutrašnjim organima dok su je izbacivali iz sistema.


Gymnocorymbus ternetzi - Crna udovica
U ovom slučaju bijela udovica jer se farbaju albino varijante ribe. Uglavnom se ne boje uštrcavaju iglom nego se riba umače u otopinu koja ima rastvara zaštitnu sluznicu, farbaju se kistom ili umaču u boju, te se nakon toga umaču u drugu otopinu koja im iritira kožu da im se ponovno stvori zaštitna sluznica...Kod nas se prodaju pod imenom «Disco tetre» . Ma kad to čujem odmah mi se stvori slika Travolte u mladim danima kako pleše pred velikim akvarijem punim pofarbanih ribica…i to subotom uvečer…Katastrofa…


Corydoras sp.- najčešće aneus i paleatus, albino verzije
Image

E, na njima sam pukao i osjetio potrebu da napišem ovaj članak . Kao cory fanatik (po vlastitom priznanju) ostao sam u teškom i sveobuhvatnom šoku kad sam vidio grupicu malih aneusa ( i to ne albino! ) sa crvenim,zelenim i ljubičastim flekama sa trbušne strane kod repa. Mislim, nevjerojatno! Od preko 180 vrsta corydorasa, sa novima koje se stalno otkrivaju, pa čak i križancima pojedinih vrsta, sa hrpom boja, točkica, prugica, raznih varijacija, oni ih idu bojati. Da ti mozak stane!!! Njima se boja također uštrcava injekcijama. Slika je fotomontaža (vrlo primitivne vrste) ali to otprilike izgleda tako.

Botia modesta- plava botia? Ok, ali nije dovoljno plava..pa da je poboljšamo… postupak isti kao i kod udovice…

Ribe koje su podložne bojanju a koje nisam vidio u našim trgovinama (što opet ne znači da ih nije bilo) uključuju albino varijante Epalzeorhynchus bicolora i franeatusa, oskara, nekih barbusa, papagaj ciklida, kao i prozirne ribe poput staklenog somića (Kryptopterus bicirrhis )

Postoji također i «bezazleniji» način bojanja riba, a to je bojanje hranom. Iako se u trgovinama može kupiti široka paleta hrana koje služe isticanju boja kod riba, hrana kojom se ribe u nekim slučajevima «šopaju» prije dolaska na tržište može negativno utjecati na daljni razvoj mladih riba. Naravno, kada ih hranite «normalnom» hranom, ribe s vremenom izblijede. Pada mi na pamet primjer «Marlboro red» diskusa koji se intenzivno kljukaju hranom na bazi karotena i još koječega, da bi se nakon nekog vremena njihova crvena boja pretvorila u žutu. Da li moram napomenuti da je Marlboro varijanta diskusa skuplja od Pidgeon varijante u koju se ove ribe obično pretvore?… Jel' netko rekao «Prijevara!» ?

Zaključak na kraju… Da li moram rezimirati? Ako vam se sviđaju injekcijama i kistom umjetno obojene ribe tako jako da ih jednostavno morate-želite-trebate imati i iz ovih stopa idete u potragu za njima po dućanima, molim vas kao osobnu uslugu meni – nemojte više dolaziti na ove stranice , a kao uslugu sebi- na putu do dućana skoknite kod doktora…za glavu.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.