Misgurnus anguillicaudatus

Ime: Misgurnus, hladnovodni čistač, vremenska ribica, piškor
Podrijetlo: jugoistočna Azija
Stanište: rijeke jugoistočne Azije, prvenstveno Kine i Koreje, posljednjih godina "uvezena" u Australiju i SAD
Veličina: 20 – 25 cm

Životni vijek: izvori govore vrlo različito od 5 do 10 i više godina
Preporučene vrijednosti vode: temperatura: 10 - 25ºC, pH: 7.0-8.0,max dh: 12
Najmanja preporučena veličina akvarija: 50 – 100 l
Kad odraste, to je velika ribica i često, naročito prilikom promjene vremena, jako aktivna, zato treba veliki (prvenstveno dugački) akvarij ili jezerce gdje će nesmetano moći jurcati te prilično veliku dubinu supstrata (6 cm minimalno) jer će po njemu kopati i skrivati se.

Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Red: Cypriniformes
Porodica: Cobitidae
Rod: Misgurnus

Prehrana

Jednostavna, prihvaća sve vrste hrane kojima hranite svoje ribice, a nekad će rado pojesti i puževe koje imate kao napasnike u akvariju. Jako voli tabletice za ribice koje žive na dnu, ali se veseli i biljnim poslasticama koje se daju ribicama. Ipak, najbolja je kao čistač organskog otpada s dna akvarija, a kako rado kopa, počistit će i sve hranjivo što je potonulo unutar supstrata.

Razlikovanje spolova i uzgoj

Razlikovati spol u Misgurnusa je gotovo nemoguće do trenutka parenja kad će se mužjak nježno motati oko ženke očekujući da ispusti jajašca koja će tada brzo oploditi. Ženka će neko vrijeme prije mrijesta dobiti deblji trbuščić te time pokazati da je spremna za potomstvo. Oplođena jajašca tonu na supstrat te ih je dobro izdvojiti na sigurno da ih ostali stanovnici ne bi pojeli. U prirodi se mrijest odvija u prvim danima proljeća, a mališani se brzo ukopaju u podlogu da bi mogli sigurno odrasti.
Ukoliko se ozbiljno želi imati potomstvo, kad se uoči «ritual» parenja, dobro je izdvojiti par u manji akvarij sa sitnim supstratom te, kad polože jajašca, vratiti roditelje u matični akvarij. Maleni će tada odrastati na sigurnom.
Mlađ se prvih par dana ne hrani jer imaju zalihu hrane u žumanjčanoj vrećici. Nakon što se uoči da žutog «trbuščića» više nemaju, treba ih početi prihranjivati. Dobro im je davati kuhani žumanjak koji je potrebno dobro izmrviti i razmutiti u vodi te lagano kapaljkom, više puta na dan, dozirati toliko da maleni sve pojedu. Na isti im se način može dati i mekano skuhani grašak očišćen od ovojnice.

Komentar

Ova se ribica često spominje i vrlo često nazivaa «jeguljica» ili «zmijica» te se neopravdano smatrana nesimpatičnim, ali nužnim čistačem hladnovodnih akvarija. No, to je vrlo zanimljivo biće, neobična izgleda, nesumnjive inteligencije i čudna ponašanja. Bit će dana kad uopće nećete znati da je imate jer će se zakopati u podlogu i živjeti neki svoj život. Predvečer i po noći je nešto aktivnija. Međutim, dan – dva prije jače promjene vremena postat će izuzetno aktivna, jurcat će po akvariju, pa čak i skakati iz vode poput dupina, igrati se na mjehurićima zraka, naganjati ostale stanovnike.... Zato je i dobila naziv «vremenska riba», jer odlično najavljuje promjene vremena, osjećajući vjerojatno promjene atmosferskog tlaka.
Toplo je preporučamo svim vlasnicima hladnovodnih akvarija jer je sjajan čistač dna i skupljač organskog otpada na dnu, a nakon nekog vremena postat će vam simpatični pajac i zabavljač u akvariju.
Iako je mnogi drže i u vanjskim vrtnim jezercima, osjetljiva je na niže temperature od 10 °C, te stoga , ako je odlučite staviti u jezerce, kod nižih temperatura vode treba je ili izvaditi i staviti na sigurno, ili zaštititi jezerce od pada temperature.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.