Channa sp. assam „Lal Cheng“

Ime ( latinsko): Channa sp. assam „Lal Cheng“
Sinonimi: Blue Rainbow snakehead, Blue Bleheri, zmijoglava
Stanište: Azija - Indija, Assam
Veličina: maksimalno 18 cm
Preporučene vrijednosti vode: temperatura: 15-28 °C, PH: 6,5-8,0


Najmanja preporučena veličina akvarija: 80-90 l za jedan par.

Razred: Actinopterygii (Ray-finned fish)
Red: Perciformes (grgečke)
Porodica: Channidae
Rod: Channa (zmijoglave)

Još nije službeno uvedena.

Opis:

 

Channa sp. assam „Lal Cheng“ je labirintnjača, što znači da ima labirint – organ za disanje atmosferskog zraka. Još nije službeno uvedena u znanstvene knjige, no nadamo se da će uskoro biti. Unatoč tome, diljem Istoka i Europe (a ponegdje i zapadnije), one se drže kao kućni ljubimci u akvarijima već neko vrijeme. Kako joj i privremeno ime kaže, porijeklom je iz doline Assam, u Indiji. Rijeka Brahmaputra se svake godine u kišnoj sezoni izlijeva iz svog korita i preplavljuje ravnicu Assam  te ona postaje plitko jezero. Ta rijeka, i  jezero koje stvori, je dom ovoj patuljastoj vrsti Channa. Sp. assam spada pod patuljaste zmijoglave iz suptropske klime što znači da joj i u kućnim uvjetima moramo simulirati dva godišnja doba: ljeto i zimu. To nije osobito teško; potrebno je samo pustiti da zimi temperatura padne na sobnu temperaturu (ne ispod 15 °C!). Tu je temperaturu potrebno zadržati oko 3 mjeseca. Za to vrijeme sp. assam se ne hrani i ne vrše se izmjene vode! Nakon toga potrebno je dodati grijač i postepeno dizati temperaturu na 26°C, istovremeno napraviti nekoliko izmjena vode pa opet pustiti da voda stoji. U tom „ljetnom“ razdoblju nastupaju suše, nema novih priljeva kiša i voda postaje sve kiselija i toplija. U samoj suštini vrlo su otporne na kemiju vode i mogu preživjeti gotovo sve uvjete. Akvarij u kojem žive mora biti vrlo dobro zabiljen s gotovo nikakvim protokom vode. Ove ribe zbilja ne vole jake filtere. Idealno bi filter trebao raditi u pozadini i blago izmjenjivati vodu, te da vodu filtrira velika količina brzorastučeg bilja koje održava kvalitetu kada nema izmjena vode. Također, važno im je priuštiti mnogo mjesta za skrivanje, grane, špilje, bilje. Vole tamne vode pa je dobro dodati blackwater ekstrakt ili cattapa lišće. Jako bitno je da je akvarij DOBRO pokriven jer su odlične skakačice! Ljudi koji ne shvate ovo upozorenje ozbiljno, obično to nauče na teži način...

 

 

Prehrana:

 

Isključivi su mesojedi, predatori. Iako će pojesti gotovo sve što padne u akvarij (uključujući i prst ako ne primjete na vrijeme o čemu se radi), bitno je hraniti ih živom hranom. Naravno, može biti i smrznuta, no pravu ćud ovih riba moguće je vidjeti samo ako je hrana zaista živa. Idealna hrana su razne larve i crvi te male ribe. Nije neobično da pojedu i ribu koja je čak pola njihove veličine. U stanju su pojesti plijen veći od njihovih ustiju, a često i želuca. Ipak, ne treba pretjerivati! I u „ljetnom“ vremenu trebale bi jesti svaka dva do tri dana, osim kod odrastajućih primjeraka koji moraju jesti svaki dan, dok u „zimskom“ periodu ne bi trebale jesti uopće, ili tek svakih 15 dana ako prihvaćaju hranu. 

 

 

 

Razlikovanje spolova i uzgoj:

 

Iako je to dosta neobično kod zmijoglavih, kod ove vrste je vrlo lako razlikovati spolove. Spolno zreli mužjaci imaju veću (širu) leđnu peraju koja je jače obojena u tamnu tirkiznu boju. Ženke imaju kraću leđnu peraju, deblji trbuh i više crvenog pigmenta po tijelu. Glava im je trokutastija dok je kod mužjaka gotovo kockasta. Kao što je i kod ostalih labirintnjača specifično, Channe se mrijeste na specifičan način: zagrljajem. Još nešto specifično za ovaj rod riba je da su one monogamne. Kada se jednom spare, ostaju zajedno do smrti jednog od njih. Assami su ustonoše po ocu. Mužjak nakon parenja nosi jaja i tek izlegnutu mlađ u ustima. Vrijeme inkubacije je oko 4-6 dana. Za razliku od ostalih labirintnjača Channe su iznimni roditelji! Nakon inkubacije njihova briga za mlade ne prestaje već se roditeljski par brine za njih gotovo do odrasle dobi. U prvo vrijeme ženka ispušta neoplođena jaja kao hranu za mlađ, a kako rastu osiguravaju im sitan plijen kako bi se hranili. Mužjak uvijek dežura uz mlađ dok ženka pazi na perimetar njihovog teritorija.

 

Napomene:

 U Hrvatskoj postoji jedan par Channa sp. assam sa svojim mrijestom, i dva nesparena primjerka.

 

 

 

 

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.