Colisa lalia

ImageIme: colisa-> kalos –lijep, kallistos-najljepši , lalia- govor
Sinonimi : Dwarf Gourami- eng., Patuljasti gurami- hrv.
Porijeklo: Pakistan, Indija i Bangladeš
Veličina: M do 7 cm. , Ž do 5 cm.
Preporučene vrijednosti vode: tvrdoća 4-10 dH, pH 6.0-7,5 i temperatura 24-28 C
Sigurna za akvarije s biljem: da
Najmanja preporučena veličina akvarija: 80
Hamilton , 1822.

Razred:Osteichthyes
Red:Perciformes
Porodica: Belontiidae
Rod: Colisa

Prehrana: prehrana nije problem jer jedu sve, ali naravno što je raznovrsnija prehrana to bolje. Suha hrana u obliku listića, smrznuta poput larvi komaraca i živa hrana, npr. povremeno davanje artemije, osigurat će zdravlje i vitalnost ovih ribica.


Razlikovanje spolova i uzgoj: Razliku je zaista lako uočiti, mužjaci su definitivno jedna od najljepših slatkovodnih akvarijskih ribica, dok su ženke puno neuglednije. Detaljno o uzgoju pročitajte u članku na sljedećoj poveznici- baza Uzgoj riba.


Komentar: Te mirne dvodihalice potrebno je držati u akvariju s jednako tako mirnim sustanarima, jer se u suprotnom uglavnom skrivaju, te nerijetko ugibaju od stresa ukoliko su duže podvrgnute maltretiranju od strane većih i agresivnijih riba. Preporučam držati parove, jer među mužjacima također može doći do agresivnosti. Svakako izbjegavati ribice koje vole gristi peraje, poput Puntius tetrazona , ali i agresivnije dvodihalice, npr. T.leeri. Neki od mogućih sustanara mogu biti T.heteromorpha, Puntius titteya, gastomyzoni… Ljepota mužjaka najviše dolazi do izražaja u gusto zasađenom akvariju, u kojem daje fenomenalan kontrast bilju. Nešto plutajućeg bilja također je dobro došlo, što zbog zaklona i osjećaja sigurnosti, što zbog građenja gnijezda. Iako plivaju po svim dijelovima akvarija, najčešće se zadržavaju u gornjem dijelu, blizu površine

Kvaliteta vode mora biti visoka, te su redovite djelomične promjene potreba, a preporučljiv je i dodatak treseta. Pošto potječu iz slabo protočnih potoka i jezeraca struja u akvariju ne smije biti prejaka, te ne smije biti puno turbulencije površine.
Jedna od bitnih stvari za naglasiti je da temperatura zraka iznad vode ne bi smjela biti puno niža od temp.vode, pošto C.lalie uzimaju zrak s površine i osjetljive su na hladan zrak.

U svakom slučaju, moja preporuka za tu lijepu ribu, ukoliko planirate ili imate akvarij s mirnim i manjim ribama, s mnogo bilja.


Napomena: Postoji nekoliko hibridno uzgojenih varijeteta, poput Coral Blue (plavi mužjaci) i Flame ( crveni mužjaci).

Ugroženost: nije na IUCN crvenoj listi

 

Image

Image

Image

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.