Veliki jarak

ImageVeliki Jarak leži u istočnoj Africi i u njemu se nalaze tri jezera, a ukupne površine je kao pola Europe. Pogledamo li na jezera sa juga Afrike, prvo nas pozdravi Malawi, zatim Tanganyika,i na kraju Victoria.

Jezero Tanganyika je sedmo po veličini jezero na planeti i između njih troje i najstarije, po procjenama stručnjaka oko 6 miliona godina. U njemu ima oko 300 vrsta ciklida. Kako je to jezero najstarije, tu su se ciklidi najviše specijalizirali, što se vidi po njihovom obliku, načinu ishrane, životnim navikama, mrijestu i naposlijetku i brizi za mlade. Veliki Jarak leži u istočnoj Africi i u njemu se nalaze tri jezera, a ukupne površine je kao pola Europe. Pogledamo li na jezera sa juga Afrike, prvo nas pozdravi Malawi, zatim Tanganyika,i na kraju Victoria. Veliki Jarak leži u istočnoj Africi i u njemu se nalaze tri jezera, a ukupne površine je kao pola Europe. Pogledamo li na jezera sa juga Afrike, prvo nas pozdravi Malawi, zatim Tanganyika,i na kraju Victoria.

Jezero Tanganyika je sedmo po veličini jezero na planeti i između njih troje i najstarije, po procjenama stručnjaka oko 6 miliona godina. U njemu ima oko 300 vrsta ciklida. Kako je to jezero najstarije, tu su se ciklidi najviše specijalizirali, što se vidi po njihovom obliku, načinu ishrane, životnim navikama, mrijestu i naposlijetku i brizi za mlade. Za primjer jedne jako divne specijalizacije nam može poslužiti ciklid Altolamprologus calvus- duga usta i plosnato tijelo čine ga idealnim za sakrivanje u pukotinama između kamenja, gdje i traži hranu (mlade ciklidiće) ili pak polaže ikru. Kao kontra primjer mogu nam poslužiti Tropheusi, koji u samom jezeru tvore velike grupe, a sve u cilju zaštite teritorija i hrane, jer su kao grupa vrlo jaki, pa se brojnošću suprotstavljaju uljezima.


Jezero Malawi je staro od 1 do 2 miliona godina, a u njemu se nalazi preko 1.000 vrsta i po pitanju raznolikosti ciklida je jedno od najbogatijih na Zemlji, a inače po veličini je to deveto jezero u svijetu. U tom je jezeru evolucija, kao i majka priroda, pokazala svu svoju maštovitost i kreativnost. Od riblje populacije u jezeru ima 99 % ciklida, a od svih tih vrsta ciklida ima samo jedna vrsta ikrašica, ostalo su sve ustonoše. Pošto u samome jezeru nema puno predatora, u tom su jezeru ciklidi napravili pravi kaleidoskop boja, zbog čega se nazivaju i "slatkovodnim koraljnim ribama", što samo svjedoči o njihovoj ljepoti.


Jezero Victoria je najmlađe, staro je tek 12-13 tisuća godina, a ujedno je treće po veličini svjetsko jezero i naravno najveće jezero u Africi. Iz samo dvije linije u jezeru je nastalo preko 500 različitih vrsta, koje ipak nisu toliko specijalizirane kao vrste u prethodna dva jezera. Zbog puno opasnih životinja, te čestih ratova u tom području, ti su ciklidi slabo ihtiološki obrađeni. Jezero Victoria je najpliće, što znači da ima mnogo manje prirodnih niša za te ciklide. Najgoru štetu je napravio namjerno uneseni Nilski grgeč, koji se pobrinuo da iz tog jezera kao i sa lica Zemlje nestane oko 180, ako ne i više, endemskih vrsta Victoria ciklida.

Image

Ima jedna zanimljiva teorija, koja govori o istom pretku ciklida, a koja kaže da su neki ciklidi usporedno sa nastajanjem jezera birali sebi odgovarajuće mjesto, dok su drugi ostali zarobljeni i tako bili prinuđeni da se adaptiraju na novo stanište i izvore hrane. Da je to točno potvrđuje i anatomija usta, a da se uvjerimo u to treba samo pogledati čime se hrane.
1. Tropheusi
2. Pseudotropheus
3. i neki iz genusa Haplochromis.


Puno sličnosti ima i sa oblikom ili ishranom:
• Petrochromis-Petrotilapia
• Cyprichromis - Utaka /Copadichromis,Nyassachromis/
ili recimo vrste Cyatochromis obliquiedens /Malawi m'buna/ i Astatotilapia obliquiedens /jezero Victoria/ koje se hrane perifitonom /algama / sa Valisnerije ili obojenosti Melanochromis auratus /Malawi/ te Julidochromis ornatus /Tanganyika/.
Naravno svi ti sitni detajli svjedoće o istom pretku.


Pogledajmo u nastavku još neke sličnosti ciklida iz jezera Tanganyika i Malawi . Zbog starosti samoga jezera Tanganyika, tu su se ciklidi adaptirali i zauzeli sve niše koje su im bile na raspolaganju.Tako u ovom jezeru imamo najvećeg i najmanjeg ciklida na Zemlji, malog Neolmaprologus multifasciatusa te velikog Boulengerochromis microlepisa. Mali ciklidi predstavljaju lak plijen za veće piscivore i kao takvi su se morali na neki način adaptirati i sakriti, za što su iskoristili prazne kućice puža Neothaume kao skrovište i tako smo dobili školjkaše!
Naravno i u jezeru Malawi imamo školjkaša, koji se krije u praznim kućicama puža Lanistess , a to je vrsta Maylandia livingstonii. Najveći ciklid u jezeru Malawi je Taeniolethrinops praeorbitalis, popularno nazvan kralj jezera Malawi, ali sa svojih 45 cm.neuporedivo je manji od skoro 1 metar dugog Boulengerchromisa.


Znamo da su se ciklidi razvili iz morskih riba, pa još i danas u jezeru Tanganyika imamo vrste koje liče na morske ribe. To su takozvani gobi ciklidi iz rodova :Erethmodus,Tanganicodus i Spathodus, dok su im u jezeru Malawi najsličniji ciklidi iz roda Labidochromis.
Zatim usko tijelo ciklida koji se može zavući u pukotine: Altolamprologus compressiceps /Tanganyika/, Dimidiochromis compressiceps /Malawi/, a zanimljivo i iz Brazila nam dolazi ciklid sa sličnim osobinama -Crenichla compressiceps.


Zatim imamo sličnosti ciklida Lobochilotes labiatus /Tanganyika/, nasuprot Placidochromis milomo, Protomelas ornatus, Chilotilapia euchilus /Malawi/, koji imaju nenormalno velika usta, koja su u biti senzorni organi, kako bi ti ciklidi što lakše pronašli hranu.
No kad su usta u pitanju, nikako ne smijemo zaboraviti pripadnike roda Labeotropheus /Malawi/, koji imaju usta pomaknuta unazad, kako bi u turbulentnoj okolini našli sebi hranu. To su jedine takve ribe i nigdje drugdje ih nema.


Kao dokaz o zajedničkom pretku pogledajmo po dva roda iz Malawija i Tanganyike.
1. Trematocranus i Aulonocara /jezero Malawi/
2. Trematocara i Aulonocranus /jezero Tanganyika/
Osim jake sličnosti u imenima, slična je i građa lubanje u kojoj se nalazi senzorni organ. Funkcija tog organa nije još otkrivena,ali ihtiolozi naime smatraju da tim ciklidima služi kao radar, jer su to pretežito dubinski ciklidi. Ipak, tu teoriju djelimično pobija Aulonocranus dewindti, koji se nalazi pretežito u plićaku jezera Tanganyika..
Pa varijetetima, Tropheus napram Maylandia zebra ili prema kvrgama na glavi,Cyphotilapia frontosa nasuprot Cyrtocara moorii.


Eto, ovo je stvarno mali isječak inače mnogo zanimljivih detalja iz života ciklida.Naravno i zbog toga su se dobro prihvatili u akvaristici, a sve više njihovih poklonika ima iz dana u dan . Ciklidi jednostavno očaraju akvariste,ako ne ljepotom,onda inteligencijom, ako ne njome, onda roditeljskom brigom za mlađ.
Ne verujete?.....Iskušajte se u ciklidima i uvjeriti ćete se da je ciklid-snaga zaista snažna.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.