Schistura cf. balteata

altIme: Schistura cf. balteata
Sinonimi: Sumo loach eng.
Stanište: Jugoistočna Azija (Vijetnam, Tajland)
Veličina: do 8 cm
Preporučene vrijednosti vode: temp. 23-26 °C, pH 6-7.5, dGH 2-12
Najmanja preporučena veličina akvarija: 60 litara

 

 

Razred: Actinopterygii
Red: Cypriniformes
Porodica: Balitoridae
Rod: Schistura

 

alt

 

Opis:

Ova zanimljiva vrsta suptropskih riba se u akvaristici pojavila tek nedavno. Nastanjuju plitke kamene brzace bez vegetacije a tijekom sušnih razdoblja mogu se naći u izoliranim lokvama. One su ribe dna, izduženog tijela . Osnovna boja im je siva s dvije okomite narančaste crte na sredini. Peraje su žućkasto prozirne a na leđnoj peraji, u većini slučajeva, mogu imati pjege. Postoje dva tipa, sa žuto obojanim ili rozo obojanim stražnjim dijelom tijela. Još nije posve jasno radi li se tu o dvije različite vrste ili o zemljopisnim varijacijama. Razlika u obojanosti između mužjaka i ženki nema. Kada su spolno zrele, ženke imaju nešto ispupčeniji trbušni dio, a mužjaci nešto veće obraze po kojima su i dobili ime “sumo loach”.

 

alt

 

Prehrana:

Ova riba je omnivor. Prihvaća sve tipove hrane za akvarijske ribe, ali joj više odgovara hrana koja tone. Preporučljivo je jelovnik obogatiti artemijom, daphniom i smrznutim larvama komaraca .


Razmnožavanje:

Kako je to vrsta o kojoj se malo zna, zabilježeno je tek nekoliko uspješnih pokušaja razmnožavanja. Osnovni uvjeti za razmnožavanje su čista voda puna kisika i velik protok. Par polaže jaja u pećini ali nije poznato ostaje li s mladima dok se ne izlegnu. Mlađ se othranjuje artemijom ili infuzorijom.


Komentar:

Akvarij je poželjno urediti kao biotop. Voda treba biti hladnija i protok maksimalno pojačan. Zahtijevaju dobru biološku filtraciju uz česte izmjene vode i povećanu razinu kisika. Biljke nisu bitne no važno je da u akvariju postoje pećine i druga skrovišta. Iako se na drugim internet stranicama navodi da su agresivne jedna prema drugoj, u mojem slučaju se to pokazalo netočnim. Važno je izbjegavati agresivnije i veće vrste kao sustanare. Poželjniji sustanari su ribe hladnijih tropskih potoka poput Danio choprae, Tanichthys albonubes, Sewellia lineolata i ribe iz roda Gastromyzon. U početku će biti dosta plašljive ali kada se naviknu na vas i akvarij, viđat ćete ih u upornoj potrazi za hranom. Najaktivnije su ujutro i navečer a tijekom dana borave u blizini pećina.

 

alt

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.