Boraras maculatus (Rasbora maculata)

Image Ime ( latinsko): Boraras maculatus
Sinonimi: Dwarf rasbora (eng.)
Stanište: jugoistočna Azija - Malezija, Tajland, Sumatra, Indonezija
Veličina: do 2.5 cm
Preporučene vrijednosti vode: temp. 24 – 28 °C, pH 4.5 – 6.5, tvrdoća 0 – 5 GH
Najmanja preporučena veličina akvarija: 20 litara

Razred: Actinopterygii
Red: Cypriniformes
Porodica: Cyprinidae
Rod: Boraras

Duncker, 1904

 


Opis:


Po svim karakteristikama ova je ribica tipični pripadnik roda Cyprinidae, a karakteristika koja ju izdvaja zasigurno je veličina. Naime, Boraras maculatus naraste maksimalno do 2 cm u zatočeništvu, što je čini jednom od najmanjih akvarijskih ribica uopće. Ipak, ''titulu'' najmanje ponijela je njezina rođakinja Microrasbora koja je tek nedavno okrivena i predviđa se da će biti hit u akvaristici u nadolazećem razdoblju.
Tijelo maculate je vrlo vitko i mogli bismo reći tipično - ribljeg oblika, a njime prevladavaju tonovi od ružičaste pa sve do crvene boje. Ženke su obično obojane manjim intenzitetom, dok su mužjaci gotovo crveni, a karakteristika koja izdvaja ovu rasboru je i okrugla crna točka na boku.
Kao i ostale rasbore, maculate su jatne ribice i preporuča se držanje minimalno desetak jedinki kako bi se osjećale sigurnima u akvarijskom okruženju. Po temperamentu su miroljubive, a zbog njihove veličine postoji mogućnost da ih veće ribe maltreriraju stoga treba pripaziti na izbor ostalih riba koje im moraju odgovarati i temperamentom i veličinom.
U prirodi ih nalazimo u “blackwater” okruženju – u sporim potocima prepunim otpalog lišća koje ispušta tanin i boji vodu. Iako bi ih najbolje bilo držati u slično uređenom akvariju, ove ribe su idealne za male, biljne, nano akvarije.

 

Image


Prehrana:


Mesojed je, mikropredator u prirodi, hrani se sitnim račićima, crvićima i zooplanktonom. U akvariju prihvaća svu hranu, ali mora biti vrlo sitna. Za bolju boju i kao pripremu za mrijest, možemo davati male porcije smrznute ili žive hrane poput daphnia, bloodwormsa, mikrocrva itd.

 


Razlikovanje spolova i uzgoj:


Uvjeti za razmnožavanje ove vrste podrazumijevaju nisku pH vrijednost (5.7-6.2), nisku tvrdoću vode i nešto povišenu termperaturu (do 30 C). Ženke polažu između 30 i 50 jaja na bilje nakon čega je preporučljivo odstraniti roditelje kako ne bi pojeli vlastitu ikru. Nakon što ribice proplivaju potrebno ih je hraniti infusorijem i ostalom tekućom hranom.

 


Napomena:

Ova vrlo zanimljiva ribica donedavno uopće nije bila dostupna na našem tržištu. Danas se, uz malo truda, može nabaviti u susjednim zemljama. Zbog svoje veličine, izrazito jatnog temperamenta i karakterisičnog izgleda idelana je za manje biljne akvarije, ali i razne "aquascapove" kojima će dati onaj finalni izgled.

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.