Yasuhikotakia modesta (Botia modesta)

Image

Ime ( latinsko): Yasuhikotakia modesta
Sinonimi: Botia modesta (staro ime), plava botia
Stanište: jugoistočna Azija - Vijetnam, Kambodža, Laos, Tajland
Veličina:  do 25 cm
Preporučene vrijednosti vode: temp. 23 – 28 °C, 6.0 – 8.0 pH, tvrdoća 2 – 12 °H
Najmanja preporučena veličina akvarija: 250 litara

 

Razred: Actinopterygii

Red: Cypriniformes

Porodica: Cobitidae

Rod: Botiinae

 

Bleeker, 1865.

 

Opis:

Vrlo je lijepa riba, jedna od rijetkih koja plavu boju ima prirodno. Raspon boja je od sivkastozelenkaste do gotovo indigo plave. Sve peraje su od žućkaste do narančaste. No, ova riba se često umjetno boji da bude još izraženije plava, stoga oprez; ne nasjedajte toj groznoj, i za ribe najčešće fatalnoj, praksi.

Iako naoko slična svom klaunolikom rođaku Chromobotia macracanthusu, karakterom je daleko teža riba. Pojedinačno ili u paru dosta je agresivna prema ostalim miroljubivim ribama, osobito drugim ribama dna (ne stavljati ju s koridorasima, kulijima i ostalim malim ribama). U većim jatima se međusobno više naganjaju uz glasno kliktanje, ali za veće jato treba i veliki akvarij, jer ih ništa manje od 300 l neće zadovoljiti. Nasreću, rastu prilično sporo, jer dosežu 25 cm u akvarijima, a u prirodi i više od 30 cm. Valja ih kombinirati s drugim većim i agresivnijim vrstama, najbolje iz istog biotopa (barbusi, B. Morleti i druge agresivnije botie, a dobro funkcionira i s ciklidima). Iako prilično otporna i dugovječna, nedostatak ljuski čini ju dosta osjetljivom na lošiju kvalitetu vode, pa su potrebne češće izmjene vode. Pogotovo se teško liječi od bijelih točkica koje se zavuku duboko u kožu, a zbog osjetljive kože mora se liječiti upola slabijom koncentracijom lijeka.

Modesta je noćna riba i potrebno joj je puno zaklona u obliku drva, kamenja i gustog raslinja. Izlazi samo na hranjenje i to naveče ili rano ujutro. Ponekad spava na boku pa se čini da je uginula.

 

Prehrana:

Mesojed je ali, kao i većina botia, zna bušiti rupice u lišću. Nije zahtjevna u pogledu prehrane, svakako je dobro ponekad dati živu i smrznutu hranu.

 

Razlikovanje spolova i uzgoj:

U prirodi se mrijesti na poplavljenim ravnicama početkom kišne sezone. U akvarijima nije zabilježen mrijest i spol po izgledu nije moguće odrediti. U dućanu nalazimo ribe uzgojene na farmama riba na Istoku, gdje ih razmnožavaju uz pomoć hormona.

 

Napomene:

Botie se često nađu u akvarijima kao “lijek” protiv puževa a to ponekad znači da ih ljudi uzimaju nesvjesni uvjeta koje im treba pružiti. Ipak, neke od njih narastu vrlo velike i dugo žive (20 godina).Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.