Aulonocara stuartgranti sp.Maleri

ImageStanište: Ta se vrsta nalazi na južnom dijelu jezera Malawi, točka Chidunga rocks,Maleri te otoka  Nankoma ,Nankatenga i Mbenji.U zavisnosti od mjesta nalazišta, ti se ciklidi i drugačije nazivaju, sa otoka Maleri  Yellow regal ,sa točke Chidunga rock Orange peacock,te sa otoka Mbenji Blue Regal.
Poznata i kao: Sunshine peacock
Veličina: sa svojih 10-12 cm ubraja se među srednje ciklide
Parametri vode: tipični za Malawi jezero, temp 26-28 C, ph 7,5- 8.5 , tvrda
Prehrana: U prirodi po pijesku traži beskičmenjake koji joj predstavljaju i glavnu ishranu, no u akvariju joj možemo ponuditi malo više proteinsku ishranu, krill/oceanski smrznuti plankton/ te gliste i još kakvu živu hranu.

Razlikovanje spolova i uzgoj: Mužjak je obojen i lijep, a iako ženke nisu tako krasno odjevene, njihova smeđa boja, sa tamno smeđim vertikalnim crtama i nije tako loša. Ti se ciklidi u dobrim uvjetima vole mrijestiti, naravno treba im osigurati stvarno puno  špilja. Ženka obično nosi od 12-24 mladunca, koji put i više, koje brižljivo ispušta 21 dan.

Komentar: Sunshine peacock je točan naziv za toga ciklida, jer stvarno u akvariju sa svojom žutom bojom djeluje ko "sunce", što samo pridonosi zanimanju za njega. A naravno, ciklid ko ciklid ima i puno zanimljivosti, pa da ih pogledamo...

Ta je vrsta ihtiološki još nerazvrstana, ali iz imena se vidi ,da se ubraja u takozvanu "Stuartgranti" grupu. Te su Aulonocare nazvane po izvozniku Malawi ciklida Stuart Grantu, navodno je on slao neki pozamašni broj tih Aulonocara na ihtiološka ispitivanja u Njemačku i tako, eto, postavio si je i neminovnu počast da se ti ciklidi nazovu po njemu.

U tu "Stuart granti" grupu,pored već spomenute, nalaze se još Aulonocara hansbaenschi i Aulonocara steveni,ove su sad  i zvanično postale Aulonocara stuartgranti. Inače se ta vrsta nalazi u mješovitoj zoni kamenja i pijeska u dubini do 10 metara, te u špiljama gdje se noću skriva te se u njima i mrijeste.

Za tu vrstu potreban je  akvarij od najmanje 200l. Puno autora tu vrstu preporuča za držanje sa m'bunama ali i sa NeMbunama ili Haplochromisima. Za tu vrstu uređenje je jako slično ko uređenje za M'bune. Već smo se upoznali sa njenim  prirodnim staništem, pa im treba takav i uraditi u akvariju, dakle kamenje i pijesak U akvariju voli biti u grupi, gdje je potrebno da ima neki "harem" ženki, kako bi ta grupa savršeno funkcionirala u svom punom sjaju te ljepoti.

Pošto je to jedan divan žuti ciklid, gracioznog držanja, lijepih oblika, te zanimljivijeg ponašanja.......zašto si ga i vi ne bi priuštili.

Napomena: Upozorenje-poželjeno imati u akvariju samo jednu vrstu iz genusa Aulonocara zbog mogućeg križanja vrsta.

Image

 

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.