Aulonocara stuartgranti sp.Maleri

ImageStanište: Ta se vrsta nalazi na južnom dijelu jezera Malawi, točka Chidunga rocks,Maleri te otoka  Nankoma ,Nankatenga i Mbenji.U zavisnosti od mjesta nalazišta, ti se ciklidi i drugačije nazivaju, sa otoka Maleri  Yellow regal ,sa točke Chidunga rock Orange peacock,te sa otoka Mbenji Blue Regal.
Poznata i kao: Sunshine peacock
Veličina: sa svojih 10-12 cm ubraja se među srednje ciklide
Parametri vode: tipični za Malawi jezero, temp 26-28 C, ph 7,5- 8.5 , tvrda
Prehrana: U prirodi po pijesku traži beskičmenjake koji joj predstavljaju i glavnu ishranu, no u akvariju joj možemo ponuditi malo više proteinsku ishranu, krill/oceanski smrznuti plankton/ te gliste i još kakvu živu hranu.

Razlikovanje spolova i uzgoj: Mužjak je obojen i lijep, a iako ženke nisu tako krasno odjevene, njihova smeđa boja, sa tamno smeđim vertikalnim crtama i nije tako loša. Ti se ciklidi u dobrim uvjetima vole mrijestiti, naravno treba im osigurati stvarno puno  špilja. Ženka obično nosi od 12-24 mladunca, koji put i više, koje brižljivo ispušta 21 dan.

Komentar: Sunshine peacock je točan naziv za toga ciklida, jer stvarno u akvariju sa svojom žutom bojom djeluje ko "sunce", što samo pridonosi zanimanju za njega. A naravno, ciklid ko ciklid ima i puno zanimljivosti, pa da ih pogledamo...

Ta je vrsta ihtiološki još nerazvrstana, ali iz imena se vidi ,da se ubraja u takozvanu "Stuartgranti" grupu. Te su Aulonocare nazvane po izvozniku Malawi ciklida Stuart Grantu, navodno je on slao neki pozamašni broj tih Aulonocara na ihtiološka ispitivanja u Njemačku i tako, eto, postavio si je i neminovnu počast da se ti ciklidi nazovu po njemu.

U tu "Stuart granti" grupu,pored već spomenute, nalaze se još Aulonocara hansbaenschi i Aulonocara steveni,ove su sad  i zvanično postale Aulonocara stuartgranti. Inače se ta vrsta nalazi u mješovitoj zoni kamenja i pijeska u dubini do 10 metara, te u špiljama gdje se noću skriva te se u njima i mrijeste.

Za tu vrstu potreban je  akvarij od najmanje 200l. Puno autora tu vrstu preporuča za držanje sa m'bunama ali i sa NeMbunama ili Haplochromisima. Za tu vrstu uređenje je jako slično ko uređenje za M'bune. Već smo se upoznali sa njenim  prirodnim staništem, pa im treba takav i uraditi u akvariju, dakle kamenje i pijesak U akvariju voli biti u grupi, gdje je potrebno da ima neki "harem" ženki, kako bi ta grupa savršeno funkcionirala u svom punom sjaju te ljepoti.

Pošto je to jedan divan žuti ciklid, gracioznog držanja, lijepih oblika, te zanimljivijeg ponašanja.......zašto si ga i vi ne bi priuštili.

Napomena: Upozorenje-poželjeno imati u akvariju samo jednu vrstu iz genusa Aulonocara zbog mogućeg križanja vrsta.

Image

 

Zadnje na forumu

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem