Apistogramma trifasciata

ImagePoznata kao: Apistogramma trifasciata
Mjesto porijekla: Južna Amerika - Bolivia, Brasil (Mato Grosso) i Rio Paraguay.
Veličina: mužjaci 6cm, ženke 4cm.
Temeratura: 26°C-29°C
Parametri vode: pH: 6 – 6,5 (<7)

Razlikovanje spola: mužjaci veći, plave boje, sa izduženijim leđnim, analnim i ventralnim perajama. Za razliku od ženke imaju metalik plavu boju po škrgama. Vrh leđne peraje im je crvene boje, a prve tri do četiri zrake su znatno izduženije. Ženka ima tamne vrhove na bočnim perajama (pektoralne), bljedo žute su boje ili smeđe, a za vrijeme mrijesta i dok čuva ikru, pokazat će žarko žutu boju.

Prva apistogramma koja mi je zapela za oko u lokalnom dućanu je bila upravo A.Trifasciata. Taj mužjak metalic plave boje sa svojim zanimljivim oblikom glave i tamnom prugom što mu prelazi preko oka, gledao je u mene kroz 5mm stakla s pogledom malog štenca.
Znam...čudno...i meni je bilo... ali tko sam ja da se bunim!? Kupio sam ga (i prvu blijedo žutu ženku koju sam ugledao kraj njega), nakon punih 37 sekundi razmišljanja. Na putu do kuće zabrinuo sam se kako nevjerojatno sliče mužjak i ženka u vrečici dok imaju stresnu boju... Uglavnom, smjestio sam ih u njihov novi 180 litarski dom, kojeg su, za čudo Božje, odmah prihvatili. Voda u akvariju je bila kao u većini slučajeva tvrda sa lagano lužnatim pH, no to im nije smetalo, a ja sam u trudu da im omogućim bolje uvjete s vremenom dodavao treset i destiliranu vodu ili mutacal smolu. No u akvariju (nakon određenog vremena privikavanja) je počelo veselo naganjanje među trifasciatama, pa onda malo šepurenja, pa onda opet malo naganjanja, pa mi je sinulo-ili se budu mrijestili ili tu nekaj ne štima. ;) Ukoliko ste pomislili ovo drugo, potpuno ste u pravu, jer je majmun (autor teksta) u svoj toj brzini kupio dva mužjaka i to (zaključujete?) nije bio pametan potez...
Moj krasni mužjak zatukao si je «prijatelja» u relativno kratkom roku, a sve je to gledao dotični Biserko preko puta stakla razmišljajući kako je bolje mogao investirat tih 38kn. No nema veze, život teče dalje, novaca se uvijek ima(a 'ko nema?), a ženka...'ko treba ženku? Sa tim saznanjem potvrdio sam ono što i piše u literaturi. Nemojte držat više od jednog pripadnika muškog spola, izuzetno su agresivni. Super.
Pošto su Trifasciate poligamni(harem), najbolje je držati jednog mužjaka na više ženki. Od ostalog ponašanja primjetio sam da su to vrlo pasivne ribe. Izuzetno su mirne prema ostalim stanarima akvarija koji nisu istog genusa ili spola ako se radi o mužjaku.Iz tog razloga, lako se može desit da vaša apistogramma ostane gladna uz neke proždrljivije ribe u akvariju, ukoliko ne pružite ribama dosta hrane.

Mrijest je približno jednak kao i za sve ribe iz genusa apistogramma, a naglasak bi se trebao staviti na jako mekanu vodu, sa niskim karbonatima...Ikra se polaže u bilo kakvoj imitiranoj špilji, te se roditelji brinu za mlađ koja bi se trebala počet hranit sa microcrvima ili artemijom odmah nakon što propliva. S obzirom da iz čiste lijenosti ženku nikada nisam nabavio, nisam baš kompetentan pričati mnogo o mrijestu s obzirom na ograničeno iskustvo.Svrha ovog članka je da vas upoznam jednim dijelom sa jednom od uobičajenih apistogramma u svijetu, koja uvijek može oduševiti svakog akvaristu svojim bogatstvom boja i svojim ponašanjem.

Kod nas, nažalost, apistogramma trifasciata je egzota, a sama ta činjenica bi vas trebala potaknuti da ih sljedeći put kada ih vidite u dućanu – kupite i izmrijestite! No najviše od svega sjetite se ovog članka i probajte ne napravit muško društvo jer će vas koštati živaca i novaca, a svi znamo da toga imamo na bacanje – zar ne?

 

Image

Image

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.