Apistogramma cacatuoides

ImageStanište: Južna Amerika, točnije Brazil, Columbia, Peru (Rio Ucayali, Amazona), Surinam, pronađeni su u malim, plitkim rijekama, među potopljenim lišajem i grančicama.
Veličina: mužjaci 10cm, ženke 8cm
Parametri vode: pH: 6 - 7,8
Temperatura: 24°C-28°C
Razlikovanje spola: mužjaci su veći, imaju izduženiju leđnu, analnu i ventralnu peraju i šareniji su. Mužjak za razliku od ženke ima znatno deblje prve špice na leđnoj peraji, te samim time izgleda "špičastije". Ženka ima tamne vrhove na bočnim perajama (pektoralne), a za vrijeme mrijesta i dok čuva ikru, pokazat će žutu boju.

Apistogramma cacatuides je vjerojatno najpoznatija apistogramma na svijetu! Popularna je kod akvarista kako zbog svoje jednostavnosti održavanja, tako i zbog predivnih boja, koje kadkad djeluju gotovo nestvarno! Takav dojam sam ja dobio kad sam prvi put ugledao sliku na internetu tog mladog patuljastog ciklida. Mislio sam da se netko igrao sa fotografijom jer boje na leđnoj peraji i repu su izgledale doslovce nevjerojatno!
Takva žarko crveno-narančasta boja, prošarana crnim kvadratnim uzorkom zbilja se ne može vidjet kod niti jedne druge ribe iz područja Amazone. Odmah, kao i svaki drugi akvarista, sam zaželio i sebi jedan ljepi primjerak u svom malom raju, te uskoro sam ga i dobio.:-)
Na moju sreću i radost, u gradu su se najednom pojavile apistogramme! Takav, kakav sam, bez imalo smisla za obaveze, odmah sam krenuo u dućan po svojeg cacatuoides-a. Kad sam došao 15min prije zatvaranja, bilo je dovoljno vremena da sve tankove mirno i ljepo proučim, jer ko još danas radi bez prekovremneog? Naletio sam na tank sa cacatuoidesima i ostao blago zapanjen(ne u dobrom smislu).
Unutra su izgledom bili cacatuoidesi, ali niti jedan nije imao one fascinantne boje, koje sam ja vidio preko interneta. Bio sam razočaran. Otišao sam kući ni više ni manje nego sa drugim apistogrammama(Trifasciata, Nijsseni) koje su mi ublažile patnju za željenim ribama.:-)
Kasnije sam ipak dobio na poklon par tih cacatuidesa od Iveka iz Karlovca (hvala stari!), no kako sam već imao poveću gužvu u svom akvariju, druge ribe su se okomile na njih i jednostavno ih eliminirale u zapanjujuće kratkom roku. To je bilo moje prvo iskustvo sa kombinacijom patuljastih ciklida. Prema drugim ribama izuzetno mirne ribe, ali prema nekom iz svoje porodice - vječiti neprijatelj! Ukoliko se postavi dominacija(a bude!!), dominanti mužjak ili ženka, će vršiti teror na svim ostalim patuljastim ciklidima, što kasnije završava fatalno. Takve sukobe može spriječiti jedino gusto zasađeni akvarij sa mnogo skrovišta, što moj u svakom slučaju nije tad bio. No ukoliko uspijete i postavi se nekakva koegzistencija, zbilja je predivan primjer vidjeti više apistogramma u jednom akvariju. No vratimo se na cacatuoidese. Nakon velikog razočaranja, proučio sam malo više literaturu i saznao da postoje više varijateta tih patuljaka. Red*, Double Red*, Triple Red*, Orange Flash*, Wild form(plavi, zeleni) , Gold/Orange i najpopularniji(i najskuplji!) do danas Yellow/Gold*! Svi sa * su dobiveni selektivnim križanjem.

Ti bljeđi cacatuoidesi su bili Orange Flash i to lošiji primjerci. Nakon par tjedana u posjetu jednom, meni malo daljem pet shopu, naletio sam na samo 4 cacatuoidesa ali nevjerojatnih boja! Naišao sam na krasne Triple Red primjerke, no na moju žalost, svi su naizgled bili mužjaci. Jedan mi je ipak ličio na moguću ženku, pa sam odlučio riskirati i uzeo sam dva - najkrasnijeg mužjaka i tog drugog, sumnjivog.
Pošto sam pročitao da mladi dobiveni križanjem Triple Red i Orange Flash varijatetom roditelja budu i Orange Flash i Triple Red, zaključio sam da ću sa Orange Flash ženkom postići željeni efekat(koju sam naknadno kupio u svom obližnjem pet shopu!). Moj cilj je bio i još uvijek je, proširiti te predivne patuljaste ciklide kod naših akvarista.

Apistogramma Cacatuoides su poligamni, tj. jedan mužjak ima više ženki (harem).
U akvariju nije poželjno imati dva mužjaka ukoliko nema adekvatan broj ženki, u protivnom dolazi do opakih sukoba. Oni su mesojedi, a od hrane uzimaju gotovo sve. Jasno, živa hrana ili smrznuta ukoliko nema žive je preferirana.

Mrijest je vrlo lagan, dapače, najjednostavniji od svih apistogramma. Za mrijest je najpovoljnije koristiti parove, ali i više ženki na jednog mužjaka može postići dobar efekt, ukoliko imate prostrani mrijesni akvarij. Spolno zreli postaju prilično mladi, no to je i normalno jer im je prosječeni vijek života 2-3 godine.
Nemojte se razočarati ukoliko prvi mrijest bude neplodan, jer je to sasvim uobičajeno, desilo se i meni, a desit će se i mnogim drugim akvaristima.

Držite svoje ribe na temperaturi oko 25-27°C, hranite ih što kvalitetnije, redovitije i promatrajte. Kvaliteta vode je uvijek bitna, pa iz tog razloga mijenjajte 10% vode svaka dva-tri dana. Nastojte da svježa voda ne bude prehladna, kako nebi došlo do prečestih spuštanja temperature. Ukoliko ste osigurali dosta mjesta za skrivanje raznim glinenim teglicama(može i PVC), kamenjem, java moss-om(dosta je bitna!!) i drvom, ne vidim razloga zašto mrijest ne bi uspio. Kao što sam već prije rekao, cacatuoidesi se vrlo lako mrijeste, te čim im se gore navedeni kriteriji ispune, oni započinju mrijest. Važno je napomenuti da prilikom mrijesta pH igra dosta bitnu ulogu. Naime dokazano je da pH diktira budući spol mlađih riba, tako da pri alkaličnoj vodi dobijamo ženke, a pri lužnatoj mužjake. Ženka liježe u prosjeku negdje između 20-80 jaja, te se brine o njima, dok mužjak čuva teritorij.
Zna se desit kao i kod ostalih ciklida, da ukoliko roditelji nisu spremni ili su iz nekog razloga prestrašeni, pojedu ikru ili mlađ. U tom slučaju odvojite ikru u zaseban mali akvarij(može i kotilica), napunite vodom iz glavnog akvarija i dodajte raspršivae zraka. Kad se mladi izlegu krenite ih hranit microcrvima (ili sitnom artemijom), a oni će se pri tome hranit i infuzorijom koja se nalazi u java moss-u (ukoliko ste ju stavili u akvarij!).
Redovitom brigom o hranjenju mlađi i kontrolom kvalitete vode, zasigurno će te uspjet u mrijestu ovih, zbilja krasnih patuljastih ciklida.

Image
Triple Red mužjak a.cacatuoides

Image
Triple Red mužjak a.cacatuoides(mrijesne bolje)

Image
Triple Red ženka a.cacatuoides(mrijesne boje)

Image
Orange Flash mužjak a cacatouides

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.