Pogrešan termin w/l (wat po litri)

ImageZa pravilan odabir rasvjetnog tijela s obzirom na volumen tanka uopće nije važna potrošnja rasvjetnog tijela koja se izražava u W (watt-ima); to većina ljudi na forumu brka i ne razumije!

Dakle, za pravilan odabir rasvjetnog tijela ključni je faktor jačina svijetlosti koju to tijelo isijava, a izražava se u L (lumenima).

Omjer jačine dobivene svijetlosti (koju tijelo isijava - L), i utroška energije (energija koju tijelo troši pri radu - W) karakterizira efikasnost rasvjetnog tijela, koja se izražava u L/W (lumen po watt-u). Zato i kažemo da su fluorescentne lampe "ekonomični" izvor svjetlosti i kao takav pogodan za akvaristiku, jer imaju dobar omjer jačine i potrošnje. Za pravilan odabir intenziteta svjetlosti u tanku treba koristiti precizniji i potpuniji termin, a to je L/l (lumen po litri).

Preporučljivi intenziteti svjetlosti u akvaristici u 3 kategorije:

1. ako ne namjeravamo imati neko prezahtjevno bilje u tanku ili se odlučimo za ciklidni tank, zadovoljavajući intenzitet svjetlosti u akvariju (koji bi rasvjetna tijela trebala proizvesti) kreće se u rasponu 10 - 20 L/l (lumen/litra).

2. za dublje tankove i tankove u kojima prevladava bilje (biljne akvarije), zadovoljavajući intenzitet svijetlosti u akvariju (koji bi rasvjetna tijela trebala proizvesti) kreće se u rasponu 20 - 30 L/l (lumen/litra).

3. za duboke tankove gusto zasađene biljnim vrstama koje iziskuju mnogo svjetlosti (tzv. Dutch aquarium), zadovoljavajući intenzitet svjetlosti u akvariju (koji bi rasvjetna tijela trebala proizvesti) kreće se u rasponu 30 - 40 L/l (lumen/litra).

Dakle, sad kad znamo u koju skupinu spada naš akvarij i koja mu je litraža, lako možemo izračunati ukupan intenzitet svijetlosti koji je potreban za naš tank po formuli: KATEGORIJA AKVARIJA (skupina u koju pripada naš tank s obzirom na gore navedene karakteristike) + VOLUMEN (zapremnina našeg tanka).

Sažeto: KATEGORIJA AKVARIJA + VOLUMEN = POTREBNI INTENZITET SVJETLOSTI!!!

Primjer: akvarij spada u kategoriju 2, a ima zapremninu 200l, ukupni potrebni intenzitet svjetlosti bi trebao iznositi oko 5000 L/l. , što će reći da je za takav akvarij potrebno 2 neonke (38W) od 1047,0 mm prosječne jačine 2500 L.

Naravno i unutar kategorija postoje različiti faktori koji utječu na potreban intenzitet svijetlosti!

1. PROZIRNOST AKVARIJSKE VODE (ako je voda mutna, žućkasta slabiji je lom svijetlosti kroz vodu, a time je i slabiji njen intenzitet, za razliku od bistre vode)

2. VISINA AKVARIJA ILI DUBINA TANKA (zbog prolaska kroz vodu svjetlost gubi svoj intenzitet na svakih 10-ak cm dubine, a na dubini većoj od 50 cm intenzitet je osjetno manji)

3. VRSTA PODLOGE KOJU KORISTIMO (ako koristimo izrazito tamni (crni) šljunak, intenzitet svijetlosti će biti znatno manji nego kad koristimo svijetao šljunak zbog refleksije svjetlosti)

4. IZVEDBA POKLOPCA (ako ne koristimo nikakva sredstva za poboljšanje loma i refleksije u poklopcu, kao što su alu folija ili plastični reflektori intenzitet će biti manji zbog navedenih razloga).

5. RADNI VIJEK RASVJETNOG TIJELA (intenzitet svjetlosti s vremenom značajno slabi; to je pogotovo boljka fluorescentnih lampi pa ih treba redovito mijenjati svakih 6 - 9 mjeseci)

Kad govorimo o vrsti rasvjete i svjetlosti općenito, nezaobilazna su još dva pojma:

1. COLOUR RENDERING INDEX (Ra) - to je još jedan od parametara kojim mjerimo kvalitetu rasvjetnog tijela; on iskazuje raspon svijetlosti (raspon spektra kojeg je rasvjetno tijelo u mogućnosti prikazati; taj se raspon kreće od 1 do 100; važno je napomenuti da sunčevo svijetlo ima raspon 100 ili puni spektar)

- prosječne fluorescentne lampe kakve se koriste u akvaristici (kakve mi koristimo) imaju raspon spektra 80 - 90 Ra i spadaju u skupinu b1.

- izuzetno kvalitetne fluo cijevi nove generacije imaju Ra 93 - 98, i spadaju u skupinu a1, a u tu skupinu spadaju OSRAMOVE LUMILUX DE LUXE fluo cijevi.

2. TEMPERATURA SVJETLA - koja se izražava u stupnjevima Kelvina (°K)

- svi znamo da je svjetlost vidljivi dio elektromagnetskog zračenja u rasponu između ultraljubičaste (400nm) i infracrvene (700nm) valne duljine, crvenkasto svjetlo ima manju temperaturu i veću valnu duljinu, dok plavkasto svjetlo ima veću temperaturu i manju valnu duljinu.

Sunčevo svjetlo ima temperaturu oko 6000k.

S obzirom na temperaturu rasvjetnog tijela u akvaristici se koriste Cool white, Day lihgt, Warm white te specijalne lampe različitog intenziteta pojedinih temperatura!

Koja je najbolja i koju koristiti ne bih posebno komentirao, jer je izbor ogroman a mišljenja su različita.

Još je jednom važno naglasiti da lampe koje imaju istu watažu, ne moraju imati istu jačinu svjetlosti u lumenima, dakle u tom slučaju daju različite intenzitete svjetlosti izražene u L/l (lumen/litra)!

Tako da je neprecizno i netočno birati omjer intenziteta svijetlosti u akvariju s obzirom na W/l (Watt/litra), nego je ispravno L/l (lumen/litra)!


I na kraju - ovaj tekst sam pisao s namjerom da svima olakšam razumjevanje "rasvijete u akvaristici" i nadopunim vaša znanja i iskustva, te da u buduće ne baratate krivom terminologijom i pretpostavkama nego da znate odrediti pravilan omjer rasvijete u akvariju. Tekst nije preuzet iz nikakvog priručnika, niti je skinut s neta, nego sam ga ja napisao "direktno iz glave" temeljem iskustva i zapažanja!!!

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.