Uradi sam - Kalcij reaktor


Kalcij reaktor je uređaj kojim se nadomještaju kalcij i karbonati u morskom akvariju potrošeni u procesu kalcifikacije tj. rasta skeleta koralja, ljuštura školjki itd. Iako oprema za morske akvarije svakim danom postaje sve jeftinija, ako ga sami napravimo ipak ćemo uštedjeti par stotina kuna, a i ljubitelji „Uradi sam" projekata će se dobro zabaviti pri izradi ovog uređaja. Reaktor se sastoji od glavne komore koja se napuni s medijem bogatim kalcij-karbonatom (CaCO3) i pumpe koja vrti more u kružnom toku kroz komoru. Kako je kalcij-karbonat netopiv kod uobičajene Ph vrijednosti morske vode, potrebno je u kalcij reaktor dodavati CO2. To rezultira padom Ph vrijednosti te topljenjem medija i otpuštanjem bikarbonata (HCO3) i iona kalcija (Ca ++) u jednakom omjeru potrebnom za kalcifikaciju koralja. Ta se otopina  zatim vraća nazad u akvarij.


Gotovi reaktor trebao bi izgledati ovako:1.Crna strelica označava tok mora u reaktoru
2.Plava strelica označava ulaz mora u reaktor
3.Crvena strelica označava ulaz CO2 u reaktor
4.Zelena strelica označava izlaz otopine iz reaktora

Materijal

Za izradu ovog uređaja potrebno nam je:

Pleksiglas180 kn
Cijev 180 kn
Pumpa 1200 l/h 130 kn
Pvc-c dijelovi 40 kn
Brojač mjehurića 30 kn
Crijevo 20 kn
Spojnice 20 kn
Vijci i matice 15 kn
Uvodnica PG1610 kn
Brtva 10 kn
Filter spužve 10 kn
UKUPNO645 kn


Pleksiglas i cijev od pleksiglasa možemo nabaviti kod lokalnih izrađivača svijetlećih reklama i ujedno kod njih i narezati na mjeru, pri tom treba zahtijevati da se komadi izrežu strojem za graviranje koji pleksiglas reže laserom sa velikom preciznošću. Pumpu Newjett 1200 kupujemo u lokalnom pet shopu. Izbor je pao na nju jer je kvalitetna i jeftina. Ima zaštitu od pregrijavanja i predviđena je za rad u „close-loop-u". U pet shopu ćemo kupiti i nepropusno crijevo za CO2, brojač mjehurića i filter spužve koje nam služe da bi spriječili ulazak sitnijih komadića medija u pumpu i tako je oštetili. PVC-C cijevi i spojeve ćemo lako naći u velikim trgovačkim centrima građevinskim materijalom, isto tako i uvodnicu PG16 koja ima otvor dovoljnog promjera da može primiti sondu Ph kontrolera. U tim centrima ćemo kupiti plastične vijke i matice i pri kupnji voditi računa da su napravljeni od tvrde i kvalitetne plastike kako kasnije ne bi imali problema pri pritezanju istih.

Pleksiglas ćemo dati izrezati prema ovom nacrtu:
... i nakon toga ćemo ga odnijeti tokaru da nam napravi otvore i navoje na njima potrebne za spajanje ostalih dijelova na tijelo reaktora. Kompletirani pleksiglas će izgledati ovako:
...i ne smijemo zaboraviti istokariti utor za brtvu na poklopcu:Izrada

Pri izradi ćemo se koristiti sljedećim alatima:
...i koristit ćemo specijalno lijepilo za pleksiglas:
Za lijepljenje pleksiglasa služit ćemo se posebnom metodom lijepljenja koju sam pokupio na internetu. Radi se tako da se pribadače stavljaju između dva komada koja želimo spojiti i u uski procjep se uštrcava lijepilo koje se kapilarno širi i ispunjava taj prostor. Za to ćemo koristiti plastičnu špricu sa dugim i uskim aplikatorom  (zgodne su šprice iz Salifert testova). Pričekamo 60-tak sekundi da lijepilo počne djelovati i lagano otopi obje površine koje želimo slijepiti  i onda pritisnemo oprezno, ali jako.

Prvo ćemo napraviti kockastu bazu reaktora koja će poslužiti za povećavanje volumena reaktora, a i na ravne površine je lakše navrtiti navoj nego na zaobljene.

Kad sve polijepimo reaktor bi trebao izgledati ovako:
Od komadića pleksiglasa ćemo napraviti i mali nosač za brojač mjehurića, kojim ćemo ga pričvrstiti za tijelo reaktora:
Sada je vrijeme za spajanje ostalih dijelova na reaktor i prije upotrebe u akvariju trebali bi izvršiti višestruka testiranja. Nepotrebno je i spominjati da svi spojevi moraju biti izvedeni savršeno i da nigdje, osim kroz za to predviđene otvore, ne smiju  izlaziti ni zrak ni voda.
Naš kalcij reaktor je sada gotov. Ima zapremninu 7 litara i dovoljan je za većinu morskih akvarija.Napomena

Za pokretanje ovog reaktora potrebna nam je još i co2 boca sa pripadajućim ventilima i medij kojim ga punimo. Da bi se taj medij topio potrebno je u reaktoru održavati Ph 6.4-6.5.

Ako imamo Ph kontroler to ne predstavlja neki problem, uprotivnom ćemo ručno morati mjeriti i podešavati, što ponekad može potrajati i po nekoliko dana. Ali, kad ga jednom namjestimo, možemo na njega zaboraviti mjesecima.

Zadnje na forumu

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.
Pristajem Ne pristajem