Izrada umjetne stijene

Image

Sve je počelo kad sam na jednoj internetskoj stranici vidio link koji me odveo na stranicu kolege akvariste iz Amerike. U nemogućnosti da si kupi Back to Nature modele, došao je do ideje da sam isproba napraviti isto.
Pokušao sam skinuti njegovu ideju, i to što vidite kako visi u mom akvariju, plod je tog pokušaja.


KORAK 1.
Tražiti po internetu prodavaonice koje prodaju kamenje, a tu sam došao do podatka da ih i Gramat ima. Poslije posla sjeo sam sa suprugom u auto i pravac Gramat. Kad tamo čudo - najraznovrsnije kamenje koje se nalazi u vrtnom centru u metalnim velikim košarama.
Naravno, tražio sam plosnato kamenje te sam u jednom boksu pronašao par komada. Nisam ga odmah kupio, jer kao i svaki Hrvat, tako i ja ne kupujem u prvom dućanu u kojem na nešto naiđem, pa sam odlučio potražiti dalje.

KORAK 2.
Printanje cijele teme od čovjeka iz Amerike, a nadam se da je to legalno, jer nisam naletio ni na kakvu zaštitu.

KORAK 3.
Kupovina kamenja. Ljudi, kupio sam 22,5 kile kamenja i došao doma s jednim velikim pitanjem „što da radim s toliko kamenja?!“. Nagovorio sam ženu da uzme račun, vrati pola kamenja i kupi sebi prekrasno cvijeće. Tako je i bilo, uz manje probleme oko vraćanja, ali željeno kamenje moglo je ići u izradu.

KORAK 4.
Nabavka pleksiglasa dimenzija 40x5x0,5 cm, a ovom prilikom zahvaljujem velikom prijatelju Saši koji mi je nabavio isti pleksiglas i štangice te ih isporučio u rekordnom roku.

KORAK 5.
Naći vremena i krenuti u izradu. Koristio sam sljedeći alat: bušilicu, borer 5 mm, skalpel, nož, električnu grijalicu, škripac i razna druga pomagala za savijanje pleksiglasa, silikon s pištoljem i nekoliko vrsta uvijača (odvijača).
Prvo sam izabrao kamenje koje je dovoljno veliko (debelo) za bušenje, a u uži su izbor došla četiri najbolja komada.


Image

Image


KORAK 6.
Bušilicom sam na sva četiri kamena izbušio po dvije rupe, i naravno, jedan se kamen odlomio tako da sada ima samo jednu rupu. U rupe u kamenu stavio sam tiple koje sam morao skratiti radi dubine bušenja. Poslije toga označio sam pleksiglas na mjestu gdje se treba bušiti te ga pričvrstio (zašarafio) na kamen. Kamen na kojem sam uspio napraviti samo jednu rupu morao sam izbušiti skroz te ga pričvrstiti pomoću vijka i matice. Kad sam svo kamenje izbušio i prišarafio, došao je drugi dio posla.

Image

Image

Image


KORAK 7.
Izrezivanje stiropora. Kamen se stavi na stiropor tako da se dobije točan otisak kamena po stiroporu. Birao sam više debljina stiropora - 10,5cm i 2cm.
Za izrezivanje sam koristio razne alate: skalpel, nož, lemilo, šrafciger, čak sam nešto i noktima obrađivao.

Image

Image


KORAK 8.
Izrezbareni i obrađeni stiropor stavljao sam na kamene i uskoro sam došao do najkritičnijeg posla: savijanje pleksiglasa! Dvije štangice pale su za domovinu.
Grijalica na struju, kakva se koristi za grijanje kupaonica, pomogla mi je prilikom savijanja pleksiglasa pod određenim kutom, na određenoj dimenziji. Pleksiglas sam savijao tako da se isti kamen može zakačiti na zadnju stranicu akvarija, a da je ipak ne optereti previše. Sve je prošlo u redu, a uz savjete oca, iskusnog majstora, taj sam dio posla odradio u rekordnom roku.

Image

Image

Image


KORAK 9.
Lijepljenje stiropora na kamen. Za to sam koristio MAKRO silikon crne boje, a inače njime neki lijepe i same akvarije, jer nije štetan i ne ispušta nikakve tvari.
Na isti sam način napravio i kamenje istog tona za dno. Komad stiropora i dva-tri kamena tim sam silikonom lijepio u željene oblike/visine.
Ostatke kamenja lijepio sam na pleksiglas koji se vidi, ili bi se mogao vidjeti. Pustio sam sve da se osuši i nekoliko dana poslije krenuo dalje.

Image

Image

Image

Image

Image

Image


KORAK 10.
Nabavka mase za fugiranje. Ovom prilikom zahvaljujem kolegi Zelenom koji mi je dao savjet gdje da kupim masu.
Uzeo sam dva kamena i krenuo u Petrokov u Branimirovoj. Naravno, moja supruga uvijek ide sa mnom jer, moram vam priznati jednu stvar koja vas možda uvjeri da ovo možete napraviti i sami, ja sam DALTONIST. Ha, ha, ha.
Masu za fugiranje kupio sam od MUREXINA i krenuo s fugiranjem stiropora.

KORAK 11.
Prvi sloj mase za fugiranje napravio sam tako da bude što gušći, ali da se može mazati kistom. Drugi sloj bio je rjeđi.
I onda je došla supruga s idejom da ona sama još jednom zamuti masu za fugiranje i da kamenje koje je fugirano s tamnijom varijantom malo prijeđe sa svjetlijom, da bude skoro pa identično prirodnom kamenu s prednje strane. Tako je napravila i sa svjetlijim koje je prešla s tamnijim.
Fugiranje je završeno.

KORAK 12.
Napraviti još jedan komad od stiropora koji stoji u sredini akvarija, zašarafljen s tri šarafa kroz rupe u pleksiglasu. Tu sam naišao na problem kako da otežam stiropor pa sam sa strane koja se vidi polijepio kamenje. Možda je malo teže objasniti kako to stoji u akvariju, ali vidjet ćete na slici.

KORAK 13.
Vješanje u moj akvarij. Tek kada sam ga uronio u vodu shvatio sam da mi kamenje, bez obzira na to koliko bilo teško, pliva kao da je splav, tako da sam pleksiglas koji je zakačen na zadnju stranicu od akvarija dodatno lijepio trakom.


Image

Image

Image


Stijenu ste mogli vidjeti izloženu na AKTERU Zagreb, 31.05.2008. godine.Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.