Reflektori

ImageKako je na Vas djelovalo zadnje poskupljenje struje? Mene je ostavilo bez komentara...u tišini sam otišao u podrum i sve timere koji reguliraju vrijeme rasvjete akvarija podesio na noćnu smjenu...Da su bar lopine ostavile 12 -12 satnu raspodjelu, bilo bi puno bolje-ovako sam morao izbalansirati moje dolaske, odlaske, skuplju i jeftiniju tarifu...Kompromis je pao i akvariji se sad osvjetljavaju od 20-07... čak sam i dužinu osvjetljenja skratio za 1 sat...Žao mi je biljkice, teška su vremena i morate se prilagoditi...Jedan od kompromisa koje možete uvesti je i dvostruka ušteda stavljanjem reflektora na neonske lampe...Pocetna investicija možda ne izgleda isplativo, ali evo računice na primjeru akvarija sa 2 lampe od 18 W. Imate 100 L akvarij i samo 36W svjetla i želite ugraditi još 2 nosača sa prigušnicom i staviti 2 lampe...Ako kupujete komplet vodonepropusnih nosača u Zoo shopovima, ispod 200 kn nećete naći ništa...Zatim su tu i 2 lampe, koje treba mijenjati svakih 6-7 mjeseci za dobar rast bilja.I naravno-struja. Dva reflektora sa slike koštaju 99 kn, zaboravite dodatne nosače i još dvije lampe koje treba mijenjati.

Lagani su, montiraju se sa nosačima na lampe, znači nema bušenja ni šarafa. Dosta ih je povremeno prebrisati mekom krpom namočenom u pH minus (ili ocat) ako između vode i lampi nema stakla, pa se uslijed kondenzacije vode na njima skupi kamenac. Znači početna ušteda je na opremi ( nosači, prigušnica,lampe), a dugoročna na struji i lampama. Proizvodač tvrdi da se količina svjetla povećava za 100 %, što nismo mogli testirati iz čisto tehničkih razloga (da li netko ima luminometre ili kako se već te spravice zovu ;) , ali da se je već nakon 2-3 tjedna primjetila drastična razlika u rastu i izgledu bilja u to smo se uvjerili. Još samo jedna opaska, jedan reflektor za 18 w lampu košta oko 80 kuna, dok dva reflektora koštaju 99kn?

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.