Oprema za održavanje biljnog akvarija

ImageŠkare, pincete, štapovi, usisavači podloge, magneti za staklo su «must have» oprema uz biljne akvarije. Ako imate, ili kanite imati biljni akvarij, tih nekoliko alatki može vam uvelike olakšati održavanje takvog akvarija. Biljni akvarij je u stalnim mijenama i u stalnom razvitku. Buja iz dana u dan, a jedan dio bilja stalno propada, trune i zagađuje akvarij. Bilje isto tako traži gotovo svakodnevnu brigu oko održavanja (rezanja propalog ili bolesnog lišća, rezanja i razmnožavanja reznica, kupljenja otpalog lišća...).
Najčešća oprema za održavanje biljnih akvarija

Image

Štapovi
Jedan od prvih alata koje sam nabavio za održavanje biljnih akvarija bio je jeftin plastični zeleni štap koji se može nabaviti za desetak kuna u gotovo svim akvarističkim trgovinama. To je ujedno i jedan od najiskorištenijih alata u mojoj biljnoakvarističkoj avanturi. Koristi se za skupljanje otpalog lišća, kao pomoć kod rezidbe bilja, koristio sam ga i za sađenje bilja. U manjim akvarijima može se koristiti i nastavak za čišćenje stakla od algi ili kamenca. Ti su nastavci različiti – ima ih plastičnih, metalnih, te onih s žiletom. Žilet ne preporučam koristiti za struganje algi jer u slučaju krivog poteza staklo se može izgrebati. Postoje i štapovi s metalnom drškom (duži) koji su pogodniji za čišćenje stražnje stranice većeg akvarija. Prednost ovog alata je njegova jednostavnost, jeftinost i lakoća korištenja.

Image

Štapovi za čišćenje stakla i vode od lišća - dolaze u različitim varijantama

Usisavači podloge
Kod redovite tjedne izmjene vode biljni se akvarij usput i usiše (sifonira). Usisavači su različiti, a najjednostavnije je koristiti one kojima se istovremeno vrši izmjena vode i usisavanje podloge. Najjednostavniji usisavač može se napraviti od plastičnog crijeva i odrezane plastične boce (zadebljanje). Ovisno o veličini akvarija biramo debljinu crijeva (za nano akvarije koristit ćemo tanko crijevo, za velike akvarije crijevo može biti i promjera 1 – 1,5 cm). Danas postoje gotovi usisavači koji u sebi imaju ugrađen i ventil za ispumpavanje vode. Kod običnog (DIY usisavača) može se koristiti gumena pumpica za ispumpavanje vode (ili se jednostavno crijevo napuni vodom). Ne preporučam usisavanje vode ustima jer gutanje akvarijske vode i nije neki super osjećaj.
Postoje i usisavači na zračnu pumpu – kod njih se voda ne izbacuje iz akvarija (kao kod redovite izmjene već se vraća u akvarij, ali tek kad se profiltrira kroz neki medij – najčešće kroz spužvu, a poželjno je dodati i vatu radi finijeg filtriranja. S usisavačima na zračnu pumpu posao čišćenja je puno sporiji, ali i precizniji. Preporučam za manje i nano akvarije.

Image
Originalni usisavači s crijevom imaju ugrađeni ventil za ispumpavanje vode

Image
DIY verzija usisavača od cijevi i izrezane plastične boce

Image
Pumpica za izvlačenje vode iz akvarija - rješava problem gutanja akvarijske vode kod redovitih izmjena

Magnet za čišćenje stakla
Funkcionira izrazito jednostavno – unutarnja grublja strana struže alge, a vanjska mekana i fina briše staklo s vanjske strane. Postoje i magneti koji plivaju (pa kad se otkači ne padne na dno, nego pluta – to je velika prednost pogotovo za morske akvarije u kojima pad magneta može oštetiti koralje). Mnogi magneti ne funkcioniraju kako bi trebali jer su preslabi pa čišćenje stakla s njima može postati frustrirajuće.

Image

Magneti s fotografije su (nažalost) jedini s kojima sam zadovoljan - ostale sam pobacao jer je čišćenje njima nemoguće

Škare, hvataljke i pincete
Ovo je naskuplji dio opreme za održavanje biljnih akvarija, ali ujedno i jedna od najisplativijih investicija ako kupujete kvalitetno. Osobno, više uopće ne mogu zamisliti održavanje biljnog akvarija bez adekvatnih škara, hvataljke i pincete. Cijena im se kreće oko 100 kuna.
Ako imate akvarij dubine 40 i više centimetara onda je kupovina laganih plastičnih teleskopskih škara i hvataljke vrlo isplativa. Obično dolaze u kompletu s nastavcima za rezanje i hvatanje. Ove plastične škare mogu se sklopiti na polovici, tako da ne zauzimaju previše prostora. Ja sam nabavio dva kompleta tako da mi je na jednom uvijek hvataljka, na drugom uvijek škare, jer bi se plastični dio kojim se učvršćuje štap s vremenom mogao slomiti. Prednost plastičnih škara i hvataljke jest što su lagane (izrazito lako baratanje pod vodom), čvrste i sklopive. Nedostatak je materijal koji je osim što je lagan ujedno i lomljiv.
Ako imate nano akvarij (dubine 30 i manje centimetara) onda je kupovina INOX škara i pincete dobra investicija. Prednost ovakvih instrumenata jest njihova trajnost (ne mogu se slomiti niti potrošiti) te kvalitetna izrada. Nedostatak je težina – JBL-ove škare i pinceta koje sam nabavio teže po 100 grama i to nije zanemarivo na njihovu dužinu – radite li duže vremena tim alatom, u šaci osjetite bol.

Image

Teleskopske škare i hvataljka - izvrstan alat proizvođača Marine - kvalitetno napravljen, lagan i iznimno koristan za održavanje (duljina: 70 cm, težina: oko 100 g)

Image

JBL-ov komplet INOX alata za održavanje manjih (nano) akvarija - izrazito kvalitetna izrada, alat za "cijeli život" (duljina: 30 cm, težina: oko 100 g)

Osim originalnih alata za održavanje akvarija mnogi se snalaze i svojim "izumima" ili alatima za drugu namjenu (škare, pincete, štapovi). Imajte samo na umu da su neki alati izrađeni od materijala koji bi mogli mijenjati kemizam vode ili zbog grube izrade ozlijediti organizme u akvariju.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.