Timeri

ImageU današnje vrijeme na tržištu postoji razni dodatni pribor namjenjen akvaristima, pa tako npr. u šetnji bolje opskrbljenim ZOO trgovinama može vam se vrlo lako dogoditi da naletite na "nešto" čemu niti nakon zavidnog broja akvarističkih godina iza sebe, nećete moći otkriti funkciju. Ukoliko ste do tog trenutka mogli bez "zagonetne napravice" vjerojatno je da ćete i dalje moći bez nje, ali ipak dolazite u iskušenje...

U skupinu nepotrebnih spravica svakako ne spadaju i timeri, uređaji koje akvaristi početnici zasigurno ne smatraju pretjerano važnima, te će na početku bavljenja ovim hobbyjem radije odvojiti tih stotinjak kuna na ribe ili biljke.

Napomenimo da kompletirani akvariji poznatijih proizvođača akvarističke opreme imaju, obično u sklopu poklopca, ugrađen mehanički timer.

Dakle, definirajmo timer i njegove prednosti u odnosu na ručno paljenje i gašenje akvarijskog svjetla.

Timer je jednostavno rečeno vremenska sklopka koja pali (u našem slučaju) svijetlo u točno određeno vrijeme, drži svjetlo upaljeno točno određeni vremenski period (u akvaristici obično 12-14 h), te naposlijetku u točno određeno vrijeme svijetlo gasi. Već iz same definicije ovog uređaja lako su vidljive i prednosti koje se postižu njegovom primjenom. Ilustrirajmo to primjerom iz života autora ovog članka. Budući da na radnom mjestu moram biti u 7 sati, svijetlo sam morao paliti prije odlaska, dakle oko 6 i 30. Uvečer sam svjetlo gasio oko 22 sata. Dakle svjetlo je bilo upaljeno nešto više od 15 sati. Vikendima sam svjetlo palio nakon buđenja oko 9, a gasio oko 23...ako bi došao kući u to vrijeme, a ako ne bi... . Da ne govorim što kada otputujete za vikend ili godišnji odmor...
Upotrebom timera, osim što vam svjetlo ne svijetli nepotrebno, ribama ste definirali "dan i noć" što nije nevažno.


Na tržištu postoje razni tipovi timera, no mi ćemo ih podijeliti u dvije osnovne skupine:

* mehanički timeri
* elektronički timeri

Mehanički timeri su u principu mehaničke sklopke najčešće izvedene kao niz segmenata čijim utiskivanjem određujete trajanje osvjetljenja. Programiraju se vrlo jednostavno i to tako da spomenute segmente (obično 1 segment=15 minuta) utisnete npr. u intervalu od 9 do 21 sat, te namjestite trenutno vrijeme na kolutu (0-24 h) s označenim vremenima. Pretpostavljate da je prednost ovakvog timera niska cijena. U pravu ste, cijena ovakve sklope kreće se u intervalu od 30-70 kuna.

Od nedostataka spomenimo dva osnovna: škljocanje pri uključivanju i isključivanju (ponekad se škljocanje javlja i u radu), netočnost (npr. na testiranom modelu na gornjoj slici uočili smo brzanje od oko 4 minute dnevno što znači da ako namjestite da timer isključuje u 22 sata, nakon 10 dana on će isključivati 40 min ranije, sukladno tome i uključivati...).


Image
Mehanički timeri
Image
Elektronički timeri


Kod elektroničkih timera sve je riješeno puno elegantnije. Čim je elektronika u pitanju jasno je da nema nikavih zvukova i netočnosti, te u slučaju nestanka struje u rad se ubacuje unutarnja baterija... . Moguće je i programirati po nekoliko dana unaprijed, pa tako ako želite možete namjestiti da se svijetlo pali u srijedu u 9 h, a u četvrtak u 10 i 15... . Jasno, sve se plaća, pa tako i ove prednosti koštaju, ali ne onoliko više koliko ste možda pomislili. Za 120 kuna moguće je pronaći solidan timer dok za nešto više novca dobivate još i više.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.