Juwel Rekord 120

ImageKupiti komplet ili uradi sam sistem? Ima li uopće akvarista kojeg nisu mučile ova pitanja. Svakako, jedna od prednosti akvaristike je i često spominjana DIY (Do It Yourself) komponenta. Sumnje nema, ako ste vješti, imate vremena i uvjeta, samogradnja je ipak najisplativija. S druge strane ako niste previše spretni, a veliki ste esteta nemojte se upuštati u izgradnju akvarija.
Budući da je globalizacija učinila svoje i na području Hrvatske, te da je konkurencija među Pet shopovima sve žešća (sjetimo se samo rasprava na forumu Akvarij NET-a), a ponuda sve veća, akvarijski kompleti najpoznatijih proizvođača sve su dostupniji. Iako se i dalje radi o pozamašnim svotama, pogotovo ako se cijena kompleta projicira na prosječni hrvatski džep, takvi kompleti su osjetno jeftiniji nego prije nekoliko godina.
Također, «ratom» Pet shopova najviše su profitirali akvaristi jer akcije, promocije, popusti za razne načine plaćanja (prije svega gotovinu i čekove), članstva u klubovima i sl. spustili su cijene kompleta preko 50%!
Ako ste pobornik sistema «ključ u ruke» kompleti su stvar za vas.
Dakle, bacimo se na opis JUWEL-ovog modela pod nazivom REKORD 120. Od svih JUWEL- ovih modela serija REKORD je najpovoljnija prije svega zahvaljujući klasičnom designu (čitaj pravokutnom tlocrtu). Kao i što mu u samom nazivu stoji akvarij je kapaciteta 120 litara s vanjskim tlocrtom 101x31, te visinom od 46 cm. Pomnožite li ove dimenzije dobit ćete oko 145 litara, no pedantni Nijemci u račun su uvrstili unutarnje mjere, odbili volumen koji zauzima unutarnji filter, te prosječnu visinu akvarijske podloge-precizno nema što.
Što se dimenzija tiče prednost ovakvog tlocrta je, za ovu litražu velika duljina akvarija što je za promatrača prilično atraktivno. S druge strane, akvarij je uzak tj. samo 31 cm širine podosta ograničava mogućnosti kod uređenja i stvaranja osjećaja dubine. No, osjećaj dubine može se stvoriti tzv. rupama u shemi sađenja. Stvar je vašeg izbora, no autoru ovog članka ipak je atraktivniji tlocrt 101x31 nego 80x40.
Crni plastični poklopac i rasvjeta su integrirani u solidno izrađenu cjelinu tako da je akvarijski hardware ujedno i ukras sam po sebi. Male zamjerke načinu podizanja poklopca (morate čitav poklopac odići sa stakla-nema šarki), te otvorima za hranjenje (dva «jeftina» komada plastike), no ipak su to sitnice koje ne mogu pokvariti ukupni dojam.
Rasvjeta je standardno nedovoljna. Cijev 90 cm duljine i 30 W snage je premalo. Stvar donekle popravlja reflektor po čitavoj duljini rasvjetnog tijela. Daylight cijev (Sylvania) je loš izbor jer spektar koji daje pogoduje više razvoju algi (prije svega končaste zelene) nego bilju, no izdvojite 70-tak kuna, promjenite rasvjetno tijelo i uživajte. Unatoč nedostacima, za većinu biljaka ova rasvjeta će (uz spomenutu intervenciju) biti više nego dovoljna.
Grijač snage 100 W je vrlo dobar i više nego dovoljan za držanje tropskih riba. Smješten je u sklopu filterskog sustava, a regulacija temperature je vrlo jednostavna zakretanjem gumba u smjeru + tj. -. Kada je gumb u netralnom položaju temperatura vode biti će oko 26 °C.

Image


Filterski sustav JUWEL-COMPACT pogonjen powerhead pumpom s protokom od 400 l/h vrlo je učinkovit. Konstrukcijom filtera omogućen je usis vode kako s dna, tako i s površine. Voda pri ulasku u filterski sustav prvo nailazi na 3 sloja tankih spužvi. Tu se skuplja većina prljavštine uključujući dijelove raspadnutog bilja, te viškovi hrane. Tako mehanički pročišćena voda nailazi na tri nova sloja debljih spužvi od kojih jedna sadrži aktivni ugljen. U preostala dva sloja spužvi voda se pročišćava biološki budući da su (naravno, barem nakon 6-8 tjedana od formiranja akvarija) te spužve naseljene bakterijama koje razgrađuju štetne dušikove spojeve. Unutar samog filtera ima dosta prostora tako da sami možete ubaciti npr. GREEN X i sl. Proizvođač preporučuje korištenje samo originalnih JUWEL-ovih medija za filtriranje, no sloboda izbora je ipak na vama.
Spomenuo bih još da je uz akvarij moguće naručiti i postolje i to u dvije varijante u crnoj boji. Obje su lijepe i u stvari komadi namještaja. Posjetite stranicu www.juwel-aquarium.de te pogledajte kako izgledaju.

Za sam kraj ono što vas zasigurno zanima – cijene. Komplet JUWEL REKORD 120 koji uključuje sve gore spomenuto košta 1205 kuna na više. Cijene dosta variraju tako da vam ništa više neću otkriti. Prošetajte po trgovinama popišite cijene, odvažite ponude i uživajte u svom novom JUWEL REKORD kompletu.

Zadnje na forumu

 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  04 Travanj 2024
  samo školski odradi cikliranje akvarija i po potrebi izmjeni tjedno količinu vode da izbaciš višak...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  Pa ak propisno cikliraš akvarij ta kemija ti u principu niti ne treba.
  Znači ti razni...
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  23 Ožujak 2024
  A u tu vodu koja se mijenja dodam jos aquasafe i tetra safe start ili nista?
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  Postoji puno teorija. Ja osobno u toku cikliranja ne mijenjam vodu jer realno nema potrebe.....
 • Odg: Pomoć! AQUASAFE
  22 Ožujak 2024
  A kolko puta treba mijenjati tijekom cikliranja? I koliko vode se mijenja?

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.