KMnO4-(Kalijev- permanganat)

ImageOvo je najpoznatiji alkalijski permanganat. Permanganat- ion je stabilan u širokom području pH, premda ta stabilnost nije jako velika. Raspada se prema sljedećoj reakciji:
4MnO4- + 4H+ › 4MnO2(S) + 3O2(g) + 2H2O (1)
Reakcija je spora u kiselom mediju, a ubrzava ju prisutnost svjetla. U neutralnim i slabo lužnatim otopinama još je znatnije usporena.
Ovo je razlog zašto se otopine permanganata moraju čuvati u tamnim bocama, pH otopine treba biti nesto iznad 7.
Permanganat-ion je jedno od najjačih oksidacijskih sredstava. Ovako se reducira u:

Kiselom mediju:

MnO4- + 8H+ + 5e- › Mn2+ +4H2O; Eo= +1,51

Neutralno i slabo lužnat medij:

MnO4- + 2 H2O + 3e- › MnO2 + 4OH-; Eo= +0,60

Jako lužnati medij:

MnO4- + e- › MnO42- ; Eo= +0,56

Ovo je kratak opis permanganata. U akvaristici se koristi za dezinfekciju bilja, riba i opreme. To nam omogućuje činjenica da je permanganat jedno od najjačih oksidacijskih sredstva . Jednadžba (1) je prikaz sta se događa sa permanganatom u vodenim otopinama. Kalij nismo pisali jer nije nam zanimljiv. Vidimo da se permanganat ion u vodenim otopinama raspada u mangan- dioksid, kisik i vodu. Ova reakcija ce se odvijati bez obzira na sve. Tako je pogrešno misliti da ako smo otopinu spremili u tamnu bocu, malo povisili pH i to je to - naša otopina je sigurna. Ona ce se raspadati i tu se ne može ništa. Reakcija se moze usporiti ali ne i zaustaviti, sama se zaustavlja kada je ravnoteža zadovoljena. Tako je potrebno nakon nekog vremena pripremiti novu otopinu.

Priprema:

Jednostavno se ubacuju kristali u vodu (trebala bi biti destilirana!) dok se ne prestanu otapati a onda je potrebno ubaciti jos malo. Dobili smo otopinu karakterističnog ljubičastog obojenja. Pazite da ne kapnete po sebi jer se jako teško ispire. I to je to.

Image


Često sam viđao na forumu da ljudi stavljaju permanganat i nema nikakvog učinka. Odgovori leže u gornjim reakcijama. Svatko od nas ima drugačije parametre vode. Najbolje ce proći oni koji imaju kiselu vodu jer je permanganat najjači u kiselom. Tako je za micanje algi i ostalog dobro provoditi reakciju u kiselom mediju. Naravno koliko dugo držati bilje u otopini ovisiti će o samoj biljci i iskustvu pa ne želim odgovarati ako si netko uništi bilje.

Kako odrediti koncentraciju?

Pr.
Sve što trebate je vaga i neka posuda poznatog volumena (ja imam onu od kapljica za nos):
m(KMnO4)= 1 g
M(KMnO4)= 158 g/mol
V= 15 mL= 15*10-3 L

n = m / M

n = 1/158 = 6.3 * 10-3 mol

c = n / V

c= 6.3 / 15 = 0.42 mol/L koncentracija pripremljene otopine

Želimo dezinficirati biljke, eventualno maknuti alge (crna čupava gotovo sigurno neće otići ovim tretmanom)- treba nam poznat volumen lonca u koji ćemo staviti bilje za dezinfekciju npr. mali tank od 10L

c1* V1 = c2 *V2

c1 je nas pripremljen permanganat
V1 je onoliko koliko ćemo nakapati
c2 je koncetracija koju ćemo dobiti i u kojoj će se bilje namakati
V2 je lonac od 10L

3 kapi su oko 0.1 mL obavezno je potrebno preracunati u L dakle 0.1/1000L
20 kapi su oko 1 mL odnosno 1/1000 L

Dakle ako stavimo 20 kapi možemo računati

0.42 * 0.001 = c2 * 10

c2 = 4.2 * 10-5 mol/L
koncentracija u kojoj je bilje


Metoda sa brojanjem kapljica je jako neprecizna ali za naše potrebe zadovoljavajuća i tu je odgovor zašto računica gore ne valja. Jer po njoj ispada da je 30 kapi 1mL. Na faksu provjerio sam i ispada 2-3 kapi za 0.1 mL ali na forumu sam doznao da su mjerenjem dobili broj od 20 kapi pa ne bi zelio ulaziti u daljnju diskusiju, jer ima jako puno faktora o kojima ovisi oblik otkinute kapljice od viskoznosti, temperature....

Ukoliko se dezinficira oprema ili dekoracija koncentracija naravno može biti veća, te je nije ni potrebno određivati...

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 17 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.