Hranjenje afričkih ciklida

Bilo da tek upoznajete afričke ciklide ili već imate iskustava s njima, u ovom ćete članku nači potencijalno najvažnije informacije o prehrani tih nevjerojatnih riba!

 

 


Afričke ciklide možemo svrstati u 4 osnovne grupe, a svaka je sa jedinstvenim prehrambenim potrebama.

Carnivori - mesojedi, to su uglavnom grabežljivci koji se hrane drugim ribama i to pretežno mladim i nedoraslim ribicama.
Herbivori - biljojedi, ribe koje se hrane pretežno algama koje stružu sa kamenitih obala.
Omnivori - svejedi, ribe koje imaju izbora u svojoj prehrani koja se sastoji od algi, beskralježnjaka i mladih riba i (u nekim slučajevima organskog detritusa)
Micro predators - mikro predatori, ribe čija se prehrana sastoji od malih beskičmenjaka tipa artemia i zooplankton.


Važno je znati kojoj skupini pripadaju ribe koje smo odlučili imati u akvariju i hraniti ih u skladu s tim. Važno je znati da biljojedima u prehrani ne treba hrana mesnog porijekla dok  mesojednim ciklidima trebaju neke tvari biljnog porijekla,a to bi međutim trebala biti nadopuna hrani, ne osnovna hrana kojom ćemo hraniti mesojede!!!

Na tržištu postoji mnogo vrsta hrane za večinu ciklida bilo oni mesojedi, biljojedi ili svejedi i uglavnom su to dobri i provjereni proizvodi.
Međutim, treba izbjegavati davanje svake vrstu hrane koja potječe od toplokrvnih životinja, a pokušat ću objasniti zašto.

Ribe su hladnokrvne životinje što znači da njihova tjelesna temperatura varira u skladu s temperaturom vode u kojoj se riba nalazi. Kako ribe isto "skladište" masnoće  to im osigurava rezervu energije koju će riba koristiti kada padne temperatura vode (u zimskom razdoblju), međutim te masnoće moraju imati nisko talište kako bi se mogle pretvoritii u energiju.
Toplokrvne životinje raspolažu masnoćama koje imaju visoko talište te ribe ne mogu akumulirati te masnoće koje se tada skupljaju u jetri ribe što dovodi do degeneracije tkiva.

Kod velike većine uzgajivača i akvarista osnovnu hranu čine spirulina pahuljice zbog svoje izuzetne hranjive kakvoće,a  uz to ta hrana vrlo dobro apsorbira antioksidante, uključujući i klorofil i beta-karoten. Osim toga ima i visoku razinu željeza i vitamina B-12, sadrži 55%-60% sirovog proteina bez mnogo bjelančevina! Također važno je imati na umu i raznolikost hrane kojom ćemo hraniti ciklide i koristiti provjerenu hranu visoke kvalitete (koja ima deklarirane sastojke i u kojem se oni omjeru nalaze u hrani).
Za sve moje ribe osnovna hrana je biljna (na bazi spiruline) u listićima, dok recimo za biljojede miješam dvije do tri vrste hrane (sve tri spiruline u različitim postocima- i različitih proizvođača), a za mesojede kombiniram opet kao osnovnu hranu biljnu (spirulina) do 70% i dodajem granule račića, shrimps pelete i krill.
Spirulina je glavna hrana kod večine afričkih ciklida, isto tako osobno mislim da nema potrebe hraniti ciklide sa živom i smrznutom hranom jer mogućnost da ciklidi u prirodnom staništu naiđu na takvu hranu je ravna nuli.

Ukoliko imate ribe koje su crvene ili narančaste boje morate znati da te ribe trebaju hranu koja je bogata pigmentima, kupovne hrane su uglavnom i takve.

Kako hraniti?

Na večini pakiranja hrane piše hraniti umjereno više puta na dan, ja sam nekako protiv toga kad se radi o afričkim ciklidima.
Afrički ciklidi su uglavnom agresivne ribe i lako nametnu svoju agresiju , pa je moja teorija da ako hranimo vše puta na dan sa malo hrane, slabije ribe neće moći uhvatiti niti malo hrane od nasrtljivijih pojedinaca, ja hranim jednom na dan i pratim da sve ribe dobiju svoj dio.
U prirodi je malo drugačija situacija, ciklidi se hrane dnevno od 6-8 sati, cijelo vrijeme moraju braniti i svoj teritorij, a za to troše energiju, dok u akvariju ribe ne troše toliko energije, stoga i ne trebaju toliko hrane jer time riskiramo pretilost i bloat.

Ciklidi su uvijek gladni!

Zašto je to tako? U prirodi se afrički ciklidi hrane uglavnom hranom koja se sastoji od mnogo vlakana kao što su plavo-zelene alge, beskičmenjaci i organski detritus, a kako je ta hrana siromašna proteinom cikidi su prisiljeni kontinuirano se hraniti kako bi zadovoljili svoje metaboličke potrebe.

Isto to će ciklidi činiti i u akvariju "ne znajući" koliko je hrana koju dobivaju bogatija proteinima i veće hranjive vrijednosti.

Isto to vrijedi i za grabežljivce (predatore), pogotovo dok nisu odrasle ribe jer i u divljini te ribe ne stignu uvijek uloviti "ribicu" za obrok te se moraju osloniti na druge izvore hrane. Cikidi su uvijek gladni. Samo bolestan ciklid neće jesti (ili ženke kad nose ikru u ustima) kad mu se ponudi hrana. Nepisano pravilo je: bolje hraniti nedovoljno nego prejesti ciklide.
Ako se ciklidi prejedu dolazi do bloata - u kratkim crtama to je previše hrane koju riba ne može preraditi niti uskladištiti, začepljuje se probavni trakt - masnoće napadaju jetru i bubrege, slijedi zatajenje i smrt!

O vrstama i proizvođačima hrane neću pisati, svatko ima svojega favorita.

Zaključak

Važno je razumijeti prehrambene navike ciklida jer samo tako ćemo se moći ispravno brinuti o njima.
Imamo odgovornost da ih hranimo onoliko koliko im je potrebno, a ne onoliko koliko bi oni htjeli.

Potrudio sam se ovo napisati nakon što sam izgubio dvije vrste malavi predatora upravo iz razloga što nisam imao neke konkretne informacije o hranjenju tih riba dok su male, ali nabavit ću ih opet i tada ću znati što i koliko će jesti.

Foto: Daniel Kiršić

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.