Microcrvi (panagrellus sp.) – za početak ishrane riblje mlađi

ImageMicrocrvi nisu crvi. Mislim, izgledaju ko sićušni crvići, dolaze iz zemlje i zovemo ih microcrvi (razlog je više nego očit... samo su 2mm dugački!), ali to su u biti nematode... što su nematode...?
Nematoda su organizmi sastavljeni od jednog članka sa svojim probavnim traktom. Razmnožavaju se seksualno, mužjaci su manji, imaju zakrivljen rep i vitkiji su(tipično!). Microcrvi su živorotke, i ženke rađaju u prosjeku 10 do 40 mladih svaki dan u svojem 25-30 dnevnom životu.Znači ženka izlegne u prosjeku 300 mladih. Mladi dostižu splonu zrelost u prosjeku nakon 3 dana života. Microcrvi se sastoje od 76% vode i 24% suhe tvari, a od suhe tvari je 40% proteina, a 20% masti. U ovoj tablici je to malo preciznije pojašnjeno :

Image

Prednosti i mane

Riblja mlađ se bazira na instinktu, naime mlađ kao takva če probat pojesti sve što je sitnije od nje i miče se...
Tu je prednost artemije nad microcrvima jer artemija pliva ka svijelu kao i riblja mlađ,pa je veča vjerojatnost da će je mlađ pojest, dok microcrvi padaju na dno i migolje se.
Jedna od prednosti microcrva nad artemijom je ta što mogu preživjeti 24h pod vodom, za razliku od artemije, stoga ako imate akvarij bez podloge, nemorate se zamarati prečestim hranjenjem, ali i pazite da ih ne prehranite!
Uzgajivači preporučuju microcrve za tjedan dana staru mlađ baš zbog tog razloga, ali to vas nebi trebalo spriječit da odhranite svoju mlađ od samih početaka sa microcrvima. Dapače u zadnjim istraživanjima od poznatih uzgajivaća betta, spomenuto je da su microcrvi idalni za prvih tjedan dana ishrane riblje mlađi. Također jedna od prednosti microcrva(kad ih več hvalimo;-D) jest ta da su nešto sitniji od artemije, pa su stoga pogodniji i za sitniju mlađ.

Image
slika microcrva pod mikroskopom (samo 2mm dugački!)Za uspješnu kulturu microcrva treba vam sljedeće :
- mala plastićna posudica sa poklopcem (npr. posuda od sladoleda,cca 1lit.)
- startna kultura microcrva
- medij s kojim če se vaši microcrvi hraniti (zobene pahuljice, cornflakes, komad kruha...)
- kvasac (pekarski ili pivski)


Također važno je znati da su microcrvi vjerojatno najjeftinija, a opet i jako kvalitetna hrana za mlađ, baš zbog razloga što sami možete napraviti startnu kulturu bez da ju kupujete! Za nabavku microcrva potreban vam je krumpir na kojem izbušite rupu promjera 1,5cm i samo ga zakopajte u dvorište/vrt/javnu zelenu površinu i pustite da tamo odstoji tjedan dana.

Image

Nakon što je prošao period od 7 dana, a vi još uvijek niste zaboravili gdje ste zakopali vaš sretan krumpir, brzo pohitajte i iskopajte ga. Ukoliko primjetite u njemu sićušne microcrve, smatrajte se izuzetno sretnim (ja sam odustao od te metode i dobio sam ih poštom iz USA), te ih samo malo isperite sa vodom i dodajte u vašu pripremljenu posudicu koju ču opisati detaljnije dalje u tekstu.

Uzgoj microcrva

Nakon što se nabavili sve potrebne sastojke za uzgoj vaše kulture microcrva, bilo bi u redu da sad to i iskoristite...;-) Prvo čemo izbušit rupe na poklopcu od posudice (zato uzmite rađe posudicu od sladoleda, a ne mamin/ženin tupperware, jer crvima je svejedno u čem če bit, a vašoj mami/ženi nije...). Rupice možete izbušit malim čavlom/iglom ili nožem ali molim vas budite oprezni... Akvarij.Net ne pokriva ozljede potaknute njihovim člancima...

Image

Nakon upješno izbušenih rupa(DA, to je bio najteži dio!), posuda je spremna da u nju stavimo medij i zalijemo ga vodom ili mljekom, te kad smo napravili kašicu, malo posipamo kvasca po vrhu i dodamo startnu kulturu microcrva...OPREZ –kaša nesmije bit prezalivena...nikad nesmije plivat u vodi!! Za kojih 3 do 4 dana na sobnoj temperaturi u našoj posudici razvit če se mali milijun sićušnih microcrva koji su spremni za hranjenje vaše riblje mlađi.
Ukoliko vam odmah zatrebaju microcrvi i nemate vremena čekati 4 dana, samo stavite pripremljenu posudu na nekakav izvor topline (može pomoć i poklopac akvarija koji se zagrijava zbog rasvjete!) i microcrvi če se brže razviti... ta metoda ima svojih prednosti ali i mana, naime microcrvi se pri višoj temperaturi brže razmnožavaju ali i brže stare(a kad stare onda i smrde)... zato morate imati još startnih kultura pored te jedne jer se lako može desiti da ostanete bez crva!

Image

Također primjetite li da vam je kultura znatno brojčano opala, samo posipajte još malo kvasca po vrhu... Da vam napomenem da microcrve i nije lako primjetiti... najbolje bi bilo da površinu medija osvijetlite i pomno pratite sitno micanje što se dešava – uskoro čete vidjeti vašu koloniju!

Berba microcrva

Ovdje ču se malo poslužiti izvrsnom metodom gospodina Bill Wedekind-a (također mi je poslao moju prvu startnu kulturu) koji je samo za ljubitelje akvaristike podijelio svoj način sabiranja microcrva...
Naime tradicionalna metoda sabiranja microcrva se bazira na tome da prstom ili nekim predmetom(ukoliko ste gadljivi narafski!) pokupite sve microcrve što se nalaze na rubu posudice... Ukoliko ste ikad uzgajali microcrve primjetit ćete da se oni najviše nalaze na površini medija, a tek mali dio odlazi na rub posudice...
Tu dolazi do problema. Kako zagrabiti dovoljnu količinu microcrva, a da pritom i ne zagrabite medij koji zagađuje vodu?? apominjem da je ova metoda izvrsna ukoliko imate više od jednog akvarija punog mlađi jel u protivnom dosta vam je i pokupiti ih sa rubova... a ovu metodu najbolje je pričekati 7-8 dana nakon početka vaše kulture, točnije toliko treba vašim microcrvima da sazriju i tada su najbrojniji... Umite papirnati ručnik(veličina papira određuje količinu microcrva koju če te pokupiti), navlažite papirnati ručnik i dobro ga iscjedite(da ne pokupi vlagu iz vaše kolonije!), položite ga na medij i pričekajte minutu-dve, a nakon toga lagano poprskajte sa par žličica vode papirnati ručnik i čekajte... Kroz nekih cca 8h( pogodno ostavit preko noći) crvi če proć kroz papirnati ručnik i vi samo trebate sa žličicom pokupit microcrve!! Bez medija, bez papira, samo tisuće microcrva u vašoj žličici jedva čekaju da sa njima nahranite vaše male punoglavce!

Image

Definitivno najčišća i najplodnija berba microcrva, toliko če te ih imati da če vam biti i višak, a tu dolazi pravo vrijeme da podijelite svojim kolegama akvaristima startne kulture vaših microcrva kako bi i oni mogli jeftino i kvalitetno bez buke i zračnih pumpi odhraniti svoju riblju mlađ!

I na kraju moj recept za što bolju koloniju microcrva:
U posudu od sladoleda stavite cornflakes ili palentu(manje smrdi);
vodu(nemojte previše, da bude onak fino gusto...);
suhi kvasac(jednostavniji je...)
i na kraju... dodajte startnu kulturu microcrva (poželjno da budu mladi jel onda ne smrde uopće...)!

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.