Artemija

ImageLičinke (nauplii) slanih račića Artemie salina su najbolja hrana za riblju mlađ , zbog svoje veličine i hranjive vrijednosti.Artemija ima nekoliko veličina, pa treba obratiti pažnju na tzv.klasu artemije ukoliko imamo sitniju mlađ.
Najmanja i najsitnija (pogodna za hranjenje sitnije mlađi, npr. od Ramireza) je Platinum klasa, veličine naupliia manje od 450 mikrona koja također ima i postotak izlijeganja od više od 90%, a postoje još i zlatna klasa sa postotkom izlijeganja od 90% veličine naupliia 450-475 mikrona, srebrna sa 80% izlijeganja, veličine naupliia 500-525 mikrona i brončana klasa kojoj je karakteristična manja količina čisti po gramu težine i veći nauplii, a koristi se u kasnijim fazama prehrane.Problemi se mogu pojaviti prilikom hranjenja male mlađi krupnijom artemijom što može dovesti do gubitka mrijesta ukoliko ne opazimo problem na vrijeme.
 
Uzgoj naupliia je vrlo lagan, samo vam trebaju jajašca koja se mogu nabaviti u specijaliziranim trgovinama, ali napominjem da cijena artemjie nije mala. U slučajevima kada se ne može nabaviti sitnija vrsta artemije, a ako je malim ribicama vrsta koju trenutno koristite previše velika, tada ih hranite alternativnom hranom (npr.infusorije,razmućeno žumance) i sačekajte deveti do deseti dan života mlađi, tj.dok ne narastu dovoljno veliki da progutaju artemiju.
Jajašca artemije ne smiju biti u dodiru sa vlagom jer inače se neće moći aktivirati, odnosno iz jajašaca se neće izleći račići (napuliiji) tako da posuda sa jajašcima mora biti hermetički zatvorena. Jaja artemie u prodavaonicama mogu neaktivna stajati dosta dugo, pa čak i do godinu dana, što ne smeta jer će jaja čim dođu u vodu namijenjenu za njihovu izleganje odmah početi sa inkubacijom. Malo znanstvenih činjenica-znanstvenici govore da je artemija u zemljinoj povijesti stara 100 milijuna godina što znači da su od artemije jedino stariji Triops cancriformis (oko 220 milijuna godina). Artemijina jaja mogu neaktivna stajati i do 50 godina u prirodi dok ne dođu u fazu inkubacije (naravno na mjestu koje im odgovara). Artemije u prirodi postanu spolno zrele nakon dva tjedna, a nakon još dva tjedna umiru.
Sada malo o uzgoju. Artemiju je najbolje uzgajati u plastičnim bocama koje
se okrenu naopako, a gornji dio se odreže kako bi kroz njega dodali vodu, sol
i jajašca.Za takve okrenute boce moramo načiniti stalak. Na dno boce se ugradi
(silikonom) ventil kroz koji se ubacuje zrak (crijevo za dovod zraka je obavezno jer se artemija mora neprestano okretati). Pripazite da aeracija nije prejaka kako se jajašca ne bi razbila o stijenke boce.Na litru vode se dodaje otprilike jedna čajna žlicica soli, najbolje je koristiti nejodiranu sol za morske akvarije, ali se može koristiti i morska sol za kućnu upotrebu jer su razlike u postotku izlijeganja male. Neizležena jajašca je najlakše odvojiti od izležene artemije tako da isključimo aeraciju, pa jajašca isplivaju na površinu jer su lakša, dok nauplije možemo privući na jednu stranu boce baterijskom svjetiljkom odakle ih možemo usisati i procijediti kroz posebnu mrežicu ili jako finu najlonsku čarapu.
Artemia će se najbolje izleći na nešto višoj temperaturi od oko 28 C, a treba paziti da ne pređe 30 C jer dolazi do prekida izlijeganja. Ako temperatura padne na 24 C i manje, vrijeme izlijeganja se produžava, a postotak izlijeganja je manji. Potrebno je i dnevno svjetlo.Artemia ima hranjivu vrijednost samo prvih 12-14 sati zbog žumanjcane vrećice koju imaju u to vrijeme i koja je hranjiva, kad nju potroše trebalo bi ih dohranjivati da bi imale hranjivu vrijednost i hraniti ribe njima odmah posle hranjenja er artemije imaju brzi metabolizam i brzo probave hranu.
Ukoliko želite pokušati uzgajati tetre,barbuse i slične malene ribe, svakako ćete morati napraviti i "pogon" za uzgoj artemije, a slike sklopa će biti stavljene u rubriku Uradi sam uskoro.
 
Image
 
Image


Ako imate bilo kakvih pitanja pitajte na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na Forumu stranice Akvarij-net.

Zadnje na forumu

 • Odg: Folija za jezerce
  15 Kolovoz 2022
  Ajmo reći da se npr. "pond" izvede tako da folija baš nigdje nije izložena suncu i da...
 • Odg: Folija za jezerce
  12 Kolovoz 2022
  UV zrake jednim djelom prolaze kroz vodu, s druge strane postoje vanjski djelovi koji možda neće...
 • K upovina pauka theraphosa blondi
  11 Kolovoz 2022
  Hellou,

  frend me zamolio da mu pokusam istraziti za kupnju tarantule theraphosa...
 • Odg: Folija za jezerce
  11 Kolovoz 2022
  Da se ubacim i malo oživim temu o folijama.. jel mi može netko objasniti zašto se spominje UV...
 • Odg: Borba s končastom algom
  07 Kolovoz 2022
  Može biti.
  Inace što sam iz osobnog iskutva primjetio da je voda u Zg. puna silikata..
 • Odg: Borba s končastom algom
  06 Kolovoz 2022
  Samo da javim grupi da sam riješio sve probleme s algama.prije toga sam probao svaku metodu ,borbe...
 • Kozice - spol i razmnožavanje
  03 Kolovoz 2022
  Može li mi netko pomoći oko određivanja spola kozica.
  Naime, imam dvije kozice. Latinski:...
 • Šteta da propadne.. :)
  12 Srpanj 2022
  Man in China steam cooks pet silver arowana after it died, praises fish for having tender &...
 • Odg: Što se sluša?
  11 Srpanj 2022