Fontinalis antipyretica

Image(Linnaeus, 1753.)
Porodica: Fontinalaceae
Porijeklo:
Sjeverna Amerika, Europa, sjeveroistočna Azija, sjeverna Afrika
Visina:
5+ cm
Širina:
5+ cm
Zahtjevi za svjetlom: srednji
Smještaj u akvariju:
prednji i srednji plan
Najprikladnije vrijednosti vode:
pH: 6.0-7.2, gH: 2-12, temperatura: 15-22°C
Razmnožavanje: izdancima
Zahtjevnost: nezahtjevna biljka

Image


Komentar:

Radi se o još jednoj vodenoj mahovini koja se često koristi u akvariju. Poznata je i po nazivu Willow Moss. Biljka se sastoji od većeg broja tankih stabljika na kojima su gusto postavljeni tamnozeleni listići veličine oko 0,5 cm. To je već na prvi pogled razlikuje od većine ostalih mahovina koje imaju znatno manje listiće. Za razliku od većine drugih mahovina koje se najčešće šire vodoravno, novi izdanci ove mahovine imaju tendenciju uspravnijeg rasta prema površini.  Ova biljka nema korijen, ali nakon kraćeg vremena vrlo lako prianja uz bilo koji čvršći objekt u akvariju pa se najčešće privezuje koncem ili flaksom na panjeve i kamenje. Na taj način uvelike pridonosi općem izgledu akvarija jer daje „nature“ izgled. Zahtjevi za svjetlom malo su veći nego kod, u našim akvarijima češćih, Vesicularia dubyana (Java Moss) i Vesicularia sp. (Christmas Moss). Biljka preferira što čišću vodu i brži protok vode čime ćemo smanjiti i skupljanje otpada jer, kao i kod drugih mahovina, i ova je prava „spužva“ za detritus u akvariju. Baš radi toga je potrebno povremeno izvaditi iz akvarija kompletnu biljku zajedno s predmetom na koji je pričvršćena i očistiti pod mlazom vode. Zanimljivo je da ova mahovina ne podnosi tvrđu vodu iako se nerijetko događa da i kod idealnih uvjeta jednostavno počinje odumirati. Razmnožava se izdancima a moguće je i ručno odvojiti dijelove biljke te pričvrstiti na drugi predmet u akvariju na kojem biljka nastavlja rasti. Biljka raste sporo. Fontinalis antipyretica nije zahtjevna biljka pa joj dodatni CO2 i tekuća gnojiva neće biti potrebni iako mogu pospješiti rast. Može poslužiti kod mrijesta riba kao dobar zaklon za ikru i mlađ. Prema mom mišljenju ova je biljka jedna od posebnijih jer se svojim izgledom i veličinom listova izdvaja od ostalih mahovina, čime iz prve privlači pogled promatrača.

Image

Napomene:

Fontinalis antipyretica preferira nižu temperaturu u akvariju pa je pogodna za hladnovodni akvarij. Previsoka temperatura uzrokuje prerano crnjenje listova čime i cijela biljka odumire.

Image

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.