Blixa japonica

Image

Porodica: Hydrocharitaceae
Porijeklo: tropski dio Azije pa sve do Japana
Visina: u prirodi od 10-50 cm, u akvariju od 10-25 cm
Širina: 10-15 cm
Zahtjevi za svjetlom: visoki
Smještaj u akvariju: prednji i srednji plan
Najprikladnije vrijednosti vode: pH: 5.5-6.5, gH: 2-6, temperatura: 22-26°C
Razmnožavanje: bočnim izdancima
Zahtjevnost: zahtjevna biljka

(Acheron, Gurke 1889.)

Image

Komentar:


Iako se na prvi pogled ne bi reklo, ova biljka ima stabljiku. U prirodi doseže visinu do 50 cm i tada je stabljika jasno vidljiva, ali u akvariju Blixa japonica ostaje vrlo niska i rijetko prelazi visinu od 20 cm s gusto postavljenim listovima u krug pa izgleda kao biljka bez stabljike. U prirodi se često nalazi u močvarama i barama, znači stajačicama, kao i u sporo tekućim prašumskim potocima bogatima željezom. Uvezena je i u područja koja nastanjuju ljudi pa se često može naći u poljima riže gdje se smatra manje opasnim korovom. Blixa japonica spada u zahtjevnije vrste biljaka. Najbolji smještaj je prednji i srednji plan u akvariju, a akvarij bi po mogućnosti trebao biti niži kako bi dovoljno svjetla dolazilo do biljke. Ovoj je biljci za uspješno održavanje i rast, osim jačeg svjetla (oko 1W po litri), potrebna i mekana voda jer u tvrdoj vodi biljka redovito odumire u kratkom vremenu. Naravno, podrazumijeva se i redovito gnojenje s CO2, makro i mikroelementima. Preporučljivo bi bilo ispod pijeska staviti hranjivu podlogu jer ova biljka ima razgranatu korijensku strukturu. Kad je u akvariju jači intenzitet svjetla tada Blixa raste gušće i niže, a listovi joj poprimaju crvenozlatnu boju. U slučaju slabijeg svjetla listovi se izdužuju i zelenije su boje. Ako se zadovolje ovi osnovni uvjeti koje traži, Blixa japonica će rasti bez problema i oduševljavati svojom jedinstvenom ljepotom.
Razmnožava se stvarajući pojedinačne bočne izdanke, biljke-kćeri, te ih je potrebno odvojiti od matične biljke i zasebno zasaditi. Blixa japonica spada u spororastuće biljke iako se sa jačim dodavanjem CO2 i makroelementima te pojačanim svijetlom rast vidljivo ubrzava.

Image


Napomene:

Ovo je jedna od biljaka koje se često koriste u nature uređenju akvarija za što je najzaslužniji Takashi Amano koji je prepoznao njezin potencijal i iskoristio gust rast koji po izgledu podsjeća na travu te formirao žbunove te biljke u srednjem planu koji prave odličan kontrast sa sitnolistim biljkama u prednjem planu akvariju.

Zadnje na forumu

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.