Vallisneria nana

ImagePorodica: Hydrocharitaceae
Porijeklo:
Sjeverna Australija
Visina: dva oblika rasta, 10-15cm i 30-80cm
Širina: 2-10cm
Zahtjevi za svjetlom: srednji
Smještaj u akvariju: srednji i stražnji plan
Razmnožavanje: vriježama
Najprikladnije vrijednosti vode: pH: 6-8.5; gH: 4-20; temperatura: 20-28°C
Zahtjevnost: nije zahtjevna biljka

(R. Brown, 1810.)

Komentar:

Vallisneria nana pojavljuje se u dva oblika rasta, u prirodi naraste do samo 15cm s tvrđim listovima, dok u akvariju može doseći visinu i do 80cm, najčešće između 30-50cm, a listovi su mekši. Pretpostavlja se da je razlika u visini rasta između ova dva oblika posljedica različitih uvjeta, odnosno količine hranjivih sastojaka koje biljka ima na raspolaganju. Tako na primjer, ako biljku izvadimo iz podloge i pustimo je da pluta, nakon nekog vremena novi listovi koje biljka baca bit će puno kraći i tvrđi, oblikom vrlo nalik Echinodorusu tennelusu. Zbog toga prije nabavke ove biljke moramo se raspitati gdje je ona rasla, jer bi vrlo lako moglo doći do pogrešne identifikacije. U dužoj formi lako ju je zamijeniti i s Echinodorusom angustifoliusom. Biljka nema stabljike nego uske dugačke listove tamnozelene boje, a njihova je širina tek 2-3mm i po tome se razlikuje od ostalih Vallisneria. Korijenski sustav nije jako razvijen, a ova biljka brzog rasta nije jako zahtjevna. Vrlo je tolerantna što se tiče kvalitete vode pa će dobro rasti u mekšoj vodi, kao i u tvrđoj, a raspon temperature može biti od 20-28°C. Nema posebnih zahtjeva za dodatnim gnojenjem, iako će ono svakako pospješiti rast. Ova se biljka razmnožava vriježama po dnu. Kad dosegnu visinu od 10cm, nove mladice možemo odvojiti od matične biljke i zasebno zasaditi. Nakon početnog stadija prilagodbe na novi akvarij, Vallisneria nana počet će prilično brzo tjerati nove vriježe i nakon kratkog vremena dobivamo gustu vegetaciju ove atraktivne biljke.

Image

Image


Napomene:

U zadnjih nekoliko godina ova biljka postaje sve popularnija te se najviše koristi u „nature“ stilu akvarija. Sadi se u manjim žbunovima u srednjem planu akvarija ili u vodoravnoj liniji u stražnjem planu, gdje gustom vegetacijom daje neponovljiv divlji „nature“ izgled akvarija.

Zadnje na forumu

 • Odg: Novi-stari
  20 Veljača 2024
   
  kao sto Seba rece, nacin komunikacije se promijenio. U smislu da ako ljudima ne kazes...
 • Odg: Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Kompleksno pitanje.. 
  Jedan dio ekipe je jednostavno odustao od akvaristike, drugi dio...
 • Novi-stari
  13 Veljača 2024
  Pozdrav forumasi!
  (Ili bar oni koji su jos ostali ovdje).

  Vidim da je moj zadnji...
 • Odg: Destilirana voda!???
  12 Veljača 2024
   
 • Odg: Destilirana voda!???
  11 Veljača 2024
  Uredu, hvala na na savjetima, u biti htio sam čuti mišljenja, da budem siguran da li treba što...

Podržite nas!

Akvarij.NET je već 18 godina s Vama primarno zahvaljujući velikom broju volontera. Naš rad možete podržati i svojim donacijama koje će se koristiti za aktualne troškove servera, domena, licenci te planirane humanitarne akcije.

http://www.paypal.me/AkvarijNET

Donate

3PAzE2vhfNmWwYoQtRALYL2Mn3DUczc8i3

Da bismo poboljšali Vaše iskustvo ova stranica koristi kolačiće (cookies). Nastavkom pristajete na njihovo korištenje.